Rubriky
Sport Zprávy

Po třech prohrách dokázali Válečníci v napínavém duelu porazit domácí Olomoucko

Čekání na první letošní výhru je u konce. Po třech prohrách dokázali Válečníci ve vyrovnaném a velmi napínavém duelu porazit domácí Olomoucko, když jejich hrdinou se stal Matěj Svoboda, jenž střelou v poslední vteřině rozhodl o výhře svého týmu.

Úvodní body duelu obstaral děčínský rozehrávač Šiška, domácí ale ihned kontrovali a odpověděli také na body nové posily Válečníků, Gregga – 4:4. V dalších minutách pak byla k vidění vyrovnaná partie, v níž domácí těžili především z trestných hodů (jen v této desetiminutovce jich házeli 17!), naopak hosté byli úspěšní při střelbě za dva body a dařilo se jim také při rychlém protiútoku. Na straně Olomoucka řádili především pivoti Wiggins a Vučkovič, v dresu Děčína se dařilo hlavně Svobodovi. Poslední body této části však dal Kotásek, jenž upravil na 21:21. Druhou čtvrtinu začali domácí čtyřmi body, Šiška však odpověděl trojkou a vzápětí trefil hned druhou, kterou vymazal tříbodovou střelu Feštra – 28:27. A třetí trojka děčínského rozehrávače pak vyrovnala v polovině této části na 36:36. Olomoucko následně vedlo ještě 39:38, ale po bodech Macha se vedení překlopila na stranu Válečníků, kteří díky třem šestkám Šišky a koši Žikly udělali minišňůru a utekli na 39:45. Pak se ukázal v dobrém světle Gregg a pěti body v řadě zvýšil na 41:50. Domácí pivot Wiggins ovšem v poslední minutě snížil na 44:50.

Ve druhé půli skóroval jako první Svoboda, po něm se přidali i Gregg a Šiška a bylo to 47:56. V polovině této čtvrtiny skvěle střílející Šiška zvýšil na dvojciferný rozdíl 52:62, po něm pak Svoboda trojkou navýšil náskok na 52:65. Domácí se prosazovali jen ztěžka, přesto se jim povedlo do přestávky snížit na 62:69. Na startu poslední periody bylo k vidění hodně nepřesností a první body padly až po dvou minutách, kdy Dodd zvýšil na 62:71. Pět minut před koncem si zasmečoval Svoboda a Válečníci opět vedli dvojciferným rozdílem, a to 66:77. Olomoucko však zbraně rozhodně nesložilo a pomalinku začalo díky Vučkovičovi a Wigginsovi i nepřesnostem hostů manko snižovat. Necelé čtyři minuty před závěrečným klaksonem to bylo 74:79, po technické chybě pro Wigginse sice Svoboda zvýšil na 74:80, ale pak Sehnal, Vučkovič a především Feštr svojí druhou trojkou rozdíl ve skóre téměř vymazali – 80:81. Po smeči Wigginse bylo ještě hůře, naštěstí na druhé straně odpověděl Gregg – 82:83. Bohužel, děčínský pivot dvě vteřiny před koncem fauloval Wigginse, který ukázal pevné nervy a šestkami otočil na 84:83. Po děčínském time-outu však přišla veliká chvíle Svobody, jenž po asistenci Kotáska střelou s klaksonem rozhodl – 84:85.

Válečníci vyprodukovali v duelu o deset střel více než domácí a byli jednoznačně lepší ve dvojkové střelbě, kde dosáhli na krásné číslo úspěšnosti 65%. Oběma týmům se nedařilo v trojkách (Olomoucko dalo tři, Děčín čtyři), a tak další klíčovou statistikou byly trestné hody. V nich dominovalo Olomoucko, které házelo 39 šestek a dalo jich 31! Naopak Děčín házel jen 18, ale měl rovněž dobrou úspěšnost, když jich proměnil 13. Na doskoku vyhráli domácí, kteří také dali 20 bodů z druhých šancí (Děčín dal 11), Válečníci měli naopak méně ztrát a produktivnější lavičku (6:17).
Děčínský tým táhl tentokrát Ondřej Šiška, který už v poločase měl 19 bodů a nakonec jich dal 30. Byl také autorem tří trojek svého týmu a proměnil 7 z 8 šestek. Vítězný střelec Matěj Svoboda přidal 22 bodů, Jamaure Gregg při svém druhém startu za Děčín zapsal 10 bodů, 5 doskoků a dva bloky, také se s Machem podílel na obraně Wigginse. Osm bodů dal Žikla, Kotásek přihodil pět. Dodd měl brzy problémy s fauly, a tak zaznamenal 4 body a 4 bloky.

Na straně Olomoucka vyčníval Wiggins, který dal 30 bodů (TH 12/13), měl 12 doskoků a 9 získaných faulů. Zdatně mu sekundoval Vučkovič s 23 body (TH 13/15), 15 doskoky a 10 získanými fauly. Další cizinec, Carpenter, dal 15 bodů, Sehnal přidal 8 bodů. Exděčínský Filip Halada nedohrál kvůli zranění v prvním poločase.

Trenéři po utkání
Robert Skibniewski, trenér BK REDSTONE Olomoucko: ”Porážka je pro nás nepříjemná. Určitě jsme utkání neztratili poslední střelou, během zápasu jsme prohrávali i o třináct bodů, týmu se nedařilo. Poslední čtvrtina však opět ukázala, se můžeme hrát s každým. Bohužel to nestačilo na úspěch. Víc než porážka mě osobně mrzí zranění Filipa Halady, který musel odstoupil v průběhu prvního poločasu. To je pro nás velká ztráta.”

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: ”Za takové vítězství jsme hodně rádi, protože jsme úspěch už potřebovali. Na palubovkách soupeřů to pro nás nebude nikdy snadné, i z tohoto pohledu má velkou cenu. Zasloužili jsme si vyhrát, protože tři čtvrtiny jsme byli lepší. Domácí se ale zvedli a nakonec z toho bylo drama. Vyhrál šťastnější. Nám vyšla poslední střela, na kterou nebyl téměř žádný čas, to se nestává.”

Hráči po utkání
Marek Sehnal, forward BK REDSTONE Olomoucko: ”Ani nejde popsat, jak taková porážka bolí. Dlouho jsme se trápili, přesto se tým dokázal za nepříznivého stavu zlepšit především v obraně a z jasného zápasu udělat drama, které jsme mohli vyhrát. Všem je to líto. Hned po zápase padl celý tým na palubovku. To zklamání je velké.”
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: ”Na konci jsme měli strach o výsledek, přestože jsme byli dlouho lepší. Domácí v sobě v závěru našli velkou energii a obrátili výsledek. Štěstí se obrátilo k nám. Potřebovali jsme zabrat a jsem rád, že se to povedlo. Snaž už to bude v dalších zápasech lepší a do takovým koncovek nepůjdeme.”

Základní sestavy
Olomoucko: Sehnal, Klepač, Halada, Vučkovič, Wiggins
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Gregg, Dodd

BK REDSTONE Olomoucko – BK ARMEX Děčín 84:85
Body Olomoucka: Wiggins 30 (12 doskoků, TH 12/13, 6 ztrát), Vučkovič 23 (15 doskoků, TH 13/15, 10 získaných faulů), Carpenter 15 (1x 3), Sehnal 8, Feštr 6 (2), Halada 2, Jirák 0, Štěpán 0, Klepač 0.
Body Děčína: Šiška 30 (3x 3, 6 doskoků, TH 7/8, 5 asistencí, 8 získaných faulů), Svoboda 22 (1x 3), Gregg 10, Žikla 8, Kotásek 5, Dodd 4, Mach 4, Kroutil 2, Sertič 0, Bobek 0.
Střelba za 2 body 22/49:30/46, za 3 body 3/11:4/24, TH 31/39:13/18. Doskoky 42:35 (útočné 14:10), asistence 16:17, ztráty 15:13, fauly 22:27.

Čtvrtiny: 21:21, 23:29, 18:19, 22:16

Rozhodčí: Matějek Ivor, Karafiát Kamil, Petrák Robin

Komisař: Večeřa Pavel

Diváci: 249

Zdroj: BK Děčín