Rubriky
Sport Zprávy

Tomáš Grepl: Na novou sezónu se moc těšíme

Basketbalisté BK ARMEX Děčín zahájili na začátku srpna přípravu na nový ročník Kooperativa Národní basketbalové ligy, ve kterém chtějí vylepšit loňský neúspěch. O přípravě, nových hráčích i dalším jsme hovořili s trenérem A-týmu, Tomáše Greplem.

Kdy váš tým zahájil přípravu?
V pondělí 2. srpna, kdy jsme se sešli zde v hale. Jediný, kdo chybí je Damonte Dodd, který se přidá k týmu později, a to 15. srpna. V přípravě máme plno hráčů staršího dorostu, kteří s námi začali, takže v tuto chvíli mám k dispozici pro první blok osmnáct hráčů. A už tento pátek nás čeká první přípravný zápas, takže je vidět, že jsme do přípravy skočili rovnýma nohama.

Damonte Dodd se tedy připravuje zatím v USA?
Jsem s ním v průběžném kontaktu, posílá mi videa i fotky, takže je vidět, že obehrává různé turnaje a je v tréninkovém i zápasovém zatížení. Snad tedy přijede připravený dobře. Vypadá to, že po minulé vynechané sezóně se na tu novou velmi těší.

Nikdo další už nechybí?
Náš loňský tým byl velmi mladý a vlastně zůstal pohromadě. Odešel Pavel Grunt, jehož nahradí právě Damonte Dodd, a Šimon Ježek, místo něhož přišel Matěj Svoboda. Ten se už sehrává se spoluhráči. Na poslední chvíli skončil ještě Nestor Boyko. Tím je v tuto chvíli kádr uzavřen. Mladí hráči, kteří jsou teď s námi v přípravě se postupně připojí ke svým družstvům, takže nakonec zůstanou jen hráči A-týmu.

Žádná další posila tedy není v plánu?
Posílení týmu se samozřejmě nebráním, ale vše je otázka financí. S generálním manažerem Lukášem Houserem a sportovním manažerem Jakubem Důrou pořád řešíme možná jména hráčů na pozici křídla se schopností zaskočit na rozehrávce, ale uvidíme po prvních přípravných zápasech (více informací k přípravným zápasům ZDE). Těch máme o trochu více než jindy a uvidíme, jak se tým bude jevit.

Vaším prvním soupeřem bude v pátek 6. srpna Slavia Praha.
Je to ambiciózní prvoligový tým, který má za cíl postoupit do KNBL. Přivedli kvalitní hráče z nejvyšší české soutěže, dokonce mají dva cizince, takže na první ligu to je výborně poskládané mužstvo a bude to pro nás skvělá prověrka.

V přípravě vás opět čekají soupeři z Polska, Německa i tuzemští rivalové. Jste spokojen se skladbou zápasů?
Soupeřů jsme oslovili více a klidně bych si dokázal představit, že bychom odehráli ještě o dva, tři duely navíc, protože zápasový deficit je obrovský. Ale v rámci možností je to dobrá příprava s kvalitními celky. Na závěr přípravy si zahrajeme ještě federální pohár, což je iniciativa levických Patriotů podpořená z velké části naším klubem, kde se podařilo spojit české a slovenské týmy v boji o jednu trofej. Tam bude příprava vrcholit, budeme hrát už ostré zápasy o pohár a měli bychom být už připraveni na KNBL. Pro zajímavost, základní skupina Děčín, USK Praha a Prievidza se bude hrát u nás v ARMEX Sportcentru.

S čím půjdete do nové sezóny Kooperativa NBL?
Chceme si zahrát play-off, což se nám v minulé sezóně nepovedlo. Je to pro nás silná motivace, abychom napravili minulou sezónu. Chceme zlepšit náš herní obraz, pak věřím, že přijdou i lepší výsledky. Potřebujeme tvrdě pracovat a soustředit se na každý zápas, protože pořád jsme, sice o rok starší, ale stále velmi mladý tým. Musíme se z každé výhry i prohry učit a náš výkon musí mít vzestupnou tendenci. Především pak v koncovkách utkání, kde nám loni trochu chyběla kvalita.

Jsou na to mladí Válečníci již připraveni?
Jsou připravenější… Jsem rád, že se nám podařilo udržet Davida Žiklu, hodně prostoru dostane Martin Mach, kvalitu v koncovkách by měli zajistit Tomáš Pomikálek a Damonte Dodd. Důležité je, že se nám podařilo posílit se pod košem, kdyby přišel nějaký skórer z perimetru, bylo by to super. Ale to je opět otázka peněz.

Co cizinci, kteří Válečníkům pomáhali na konci minulé sezóny? Nejsou k dispozici?
U Craiga Osaikhwuwuomwana nemám úplně nejčerstvější informace, kde momentálně je, ale jeho kvalita je tak vysoká, že si ho nemůže zkrátka dovolit. I kdyby ponížil své požadavky, protože v Děčíně se mu líbilo, byl by pro nás stále příliš drahý. Myslím, že pokud už není, brzy bude pod smlouvou. Nathan Bradley smlouvu ještě nemá, ovšem svými výkony na konci minulé sezóny zvedl svou cenu a jeho požadavky jsou pro nás zatím vysoké. Uvidíme během přípravných zápasů, kde nás nejvíce tlačí bota, a případně na to budeme reagovat.

Těšíte se na novou sezónu?
Rozhodně. Já i kluci. Máme ale před sebou stále jednoho strašáka, a to, jestli nám epidemiologická situace pustí diváky do hlediště. Věřím, že sezónu odehrajeme, to jsme si už loni vyzkoušeli, ale straší nás, že to bude opět bez diváků. Potřebujeme je, protože jsem přesvědčen, že s nimi bychom loni měli v domácím prostředí rozhodně o pár výher více a naše konečné umístění by bylo lepší.

V minulých dnech Děčín oznámil, že získal statut Sportovního centra mládeže. Co tomu říkáte?
Je to veliký úspěch a ocenění práce celého klubu, který tvrdě maká, aby co nejvíce přiblížil basketbal mladým hráčům. Na druhou stranu je i trochu zavazující, protože je třeba plnit povinnosti s ním spojené. A tou nejdůležitější je výchova hráčů. Každopádně já jako trenér A-týmu získání statutu SCM velmi vítám, protože mladí hráči budou chodit připravenější a bude opět větší šance zabudovávat odchovance klubu. Myslím si, že Sportovní centrum mládeže mohl Děčín dostat už i dříve, protože kvalitní práce se zde dělá již dlouho, ale došlo k tomu až teď a buďme za to rádi.

Kdy z toho bude A-tým profitovat?
On z té kvalitní práce klubu profituje již teď, když je na tréninku osmnáct hráčů. A to s námi vlastně ještě nezačal trénovat Oliver Žižka, jenž je s národním týmem U16. Jinak v A-týmu jsou pevně zabudováni Lukáš Rozsypal a Tomáš Randýsek, což jsou ryzí odchovanci Děčína.

Děčín také získal licenci do 2. ligy mužů…
Sportovně se Děčín o tuto licenci nemohl poprat, protože soutěže se nehrály, ale získal ji od zeleného stolu, a to od Kutné Hory. Je dobře, že Děčín bude mít 2. ligu, protože je to opět o krok posunutá laťka pro mladé hráče, kteří se zde budou připravovat na mužskou úroveň basketbalu. Do budoucna by to chtělo se pokusit ještě o první ligu, aby návaznost v pyramidě soutěží byla dokonalá.

Budete se nějak angažovat ve SCM či u druholigového týmu?
Ono to bude dost propojené, protože řada mladých hráčů, kteří budou u A-týmu, bude následně hostovat v nižších soutěžích včetně děčínského týmu ve 2. lize. Ten povede Antonín Pištěcký, který přišel z Ústí nad Labem, a jde o zkušeného trenéra. Budeme tedy propojeni a spolupracovat, abychom do hráčů dostali co největší výkonnost, kterou by pak měli prodat během zápasů. Jsou to zkrátka spojené nádoby. Loni nás trápily především dvě věci – za prvé: krváceli jsme na pozici pivota, za druhé: naši mladí hráči neměli ke KNBL ještě svoji druhou či třetí soutěž. Tyto problémy jsme snad vyřešili, teď potřebujeme konečně hrát, hrát a hrát.

Na úvod KNBL vás čeká domácí zápas s Ostravou. Co vy na to?
Rozlosování soutěže Kooperativa NBL jsem viděl jen na první čtyři kola, dál se mi lištu v počítači posouvat už nechtělo (smích). Každopádně v prvním domácím utkání proti Ostravě budeme favoriti a potřebujeme ho vyhrát. Doufám, že budeme zdraví, a dál se uvidí. Každopádně druhý zápas v Pardubicích, pak Nymburk a následně cesta do Olomoucka… no, to není lehký los. Ale budeme se samozřejmě rvát o co nejlepší výsledky.

Zdroj: BK Děčín