Rubriky
sport Sport Tipy na výlet volný čas Zprávy

Děčíňák na vodě

Jsem děčínský rodák a vodák, co sjel už ty nejprofláknutější řeky v Česku. Ale na Labi, které mám takříkajíc před domem jsem nikdy nebyl. A to jsem se rozhodl změnit a naplánoval tak výlet pro sebe a přítelkyni i s překvapením na konci. Našel jsem si na internetu Active Point. Zaujaly mě stránky, moderní a přehledné a hezká nabídka jednodenních i vícedenních plaveb. Navíc si k vodáckému zážitku můžete zapůjčit kolo nebo přijet na vlastním a oni vám ho svezou do cíle, takže se můžete po pádlování projet zpátky na kole. Tentokrát jsme se to rozhodli nevyužít, třeba příště. Možností je opravdu mnoho a já Vám přiblížím mou zkušenost.

Na internetových stránkách www.active-point.cz jsem si zarezervoval kanoi pro mne a mou přítelkyni. Zvolil jsem trasu z Děčína do Schmilky. Říkal jsem si, že 2 – 3 hodinky na vodě bude ideální zážitek (a také že byl, ale o tom až na konci 😃). Stránky mě lehce provedly až k online platbě. Po úspěšném provedení mi přišel email s potvrzením času a s výdejním místem a co si vzít s sebou.

Druhý den jsme v 9 hodin dorazili s přítelkyní do Kempu v Děčíně pod Novým mostem, kde je výdejní místo. Ihned se nás ujal mladík, který nás dovedl k lodím a vybavení. Potěšilo mě, že jsme se jen prokázali QR kódem o rezervaci a platbě na mobilu a nic jsme nemuseli tisknout. Vážně inovativní přístup a palec nahoru. Stručně a vtipně nám zopakoval instrukce co a jak máme a nemáme dělat při plavbě, abychom se na vodě pohybovali bezpečně, kam máme dojet, jak správně držet pádlo, jak zapnout vestu a ještě přihodil nějaký ten vodácký vtípek pro dobrou náladu. Všechno bylo poměrně rychlé a po cirka 15 minutách jsme byli oblečeni a studovali mapku, kterou jsme dostali na cestu a kde byla uvedena jednotlivá místa na přistání. Dostali jsme parádní žlutou kanoi, která vypadala stabilně a nepotopitelně. Následně se nás mladík zeptal, jestli víme kde má kdo sedět a jak se taková kanoe ovládá. Abychom se nemuseli s plastovou lodí nosit, dostali jsme na odvezení k Labi malá kolečka. To bylo vážně super, loď tak nic nevážila a my se nemuseli dřít. U vody nám ještě pomohl nastoupit a za pozdravuj “AHOOOOJ” nás vypustil na řeku.

A nám se otevřel úplně nový pohled na Děčín. Bylo to poprvé, co jsem viděl Tyršův most zespoda. I zámek vypadal dominantněji než obvykle a pohled na protilehlou Pastýřskou stěnu byl vážně úchvatný. Po nějaké chvíli jsme vypluli z “civilizace” a otevřel se nám nádherný pohled na pískovcový kaňon a přírodu kolem. Zatímco oči nestíhali vstřebávat všechnu tu krásu a množství divokých ptáků, uši si krásně odpočinuly od městského hluku i díky šplouchání vody o boky lodě. Po hodině a půl jsme zastavili na krátkou svačinu v Dolním Grundu (restaurace v Dolním Žlebu). Osvěženi jsme hupsli zpátky do kanoe a přes hranice s Německem dopluli do Schmilky. Po pravé straně jsem zahlédl budovu s nápisem CAFÉ RICHTER, což bylo znamení, že naše plavba se blíží k cíli. Přímo pod kavárnou bylo molo, za kterým jsme se vylodili. Dle dohody jsme loď vytáhli na palouček, tak aby neuplavala a nepřekážela dalším vodákům. Cestu jsme zvládli za dvě hodinky a kousek a vůbec jsme se nenadřeli. To byl velmi pozitivní fakt, jelikož jsem pro přítelkyni měl připravené překvapení. Napřed ale kávička v kavárně s parádním výhledem na řeku a skály. Jó máme to tu parádní. Ze Schmilky jsme se nevraceli ani vlakem ani na kole, které nám v Active Pointu na cestu zpátky nabízeli ale vydali jsme se pěšky 8 km na Pravčickou bránu. Supr výlet a Active Point jen doporučuji.

J. Z., Březiny