Rubriky
Sport Zprávy

Promarněná šance Válečníků v duelu s předposledním Olomouckem

Na Velikonoční pondělí promarnili Válečníci v duelu s předposledním Olomouckem šanci se dotáhnout v tabulce na deváté Svitavy, a to přesto, že vyhráli na jeho palubovce tři čtvrtiny. Jenže domácím stačilo vyhrát výrazně třetí čtvrtku a při svém posledním vystoupení v této sezóně si připsali deváté vítězství.

Přitom start zápasu ukázal Děčín ve výborném světle a Šiška s Gruntem spolu s trojkou Pomikálka zařídili rychlé vedení 0:7. A po pěti minutách a koši Šišky s faulem to bylo ještě lepší – 2:12. Domácí se ale postupně oklepali z nepříjemného úvodu, pomalu začali manko snižovat a čtvrtina, ve které Pomikálek zaznamenal deset bodů, skončila 15:21. V té druhé hosté po pěti bodech Bradleyho odskočili na 19:27, jenže Olomoucko další zvyšování náskoku nedovolilo, naopak se po trojkách Trávníčka a Váňi dvakrát přiblížilo na jediný body. A když pak přišla další trojka, tentokrát z rukou Pekárka, domácí poprvé vedli – 34:32. Na toto zareagoval kouč Grepl oddechovým časem, který pomohl, protože Pomikálek čtyřmi body opět strhl vedení na stranu Děčína, Kroutil přidal další dva body a když se Olomoucko dál netrefovalo, narostlo vedení Válečníků po dvou trestných hodech Kroutila na 34:40. A navíc v posledních vteřinách půle předvedl Šiška parádní nájezd a vyhození na Kroutila, který v poslední vteřině proměnil těžkou trojku – 35:43.

Bohužel, po návratu z kabin se Děčínu nedařilo, naopak Olomoucko šňůrou 9:0 otočilo na 44:43. Válečníci v těchto minutách nehráli dobře, nedařilo se jim střelecky a ztráceli míče. Pak sice Pavel Grunt tříbodovou akcí a Kroutil jednou šestkou po technické chybě trenéra domácích otočili na 44:47, po koši Grunta to bylo ještě 45:49, ale hráči Olomoucka začali větřit šanci, protože zpřesnili svoji obranu a Děčínským se stále střelecky nedařilo. A toho využila především dvojice Feštr – Pekárek, jenž otočila na 52:49. Válečníci ještě zareagovali a díky přesným trestným hodům se přitáhli na 56:55, ovšem v posledních 30 vteřinách této čtvrtky zaznamenali Váňa a Kouřil trojky a rázem to bylo 62:55. V poslední periodě byla patrná až příliš veliká snaha Děčína, která ovšem nenesla své ovoce, naopak v pohodě hrající Olomoucko i díky dvěma trojkám Kouřila odskočilo na 73:57. Válečníci pak ale ukázali zase svoji lepší tvář, zabojovali a šňůrou 0:8 se přitáhli na 73:65. Po dalších dvou bodech Pomikálka a trojce Bradleyho to bylo 75:70, jenže to už zbývaly do konce necelé dvě minuty a domácí si pracně vybojovanou výhru vzít nenechali – 78:73.

Zápas nabídl povedený start Válečníků, kterým ale jakoby postupně došel dech. A není se co divit, protože střelecky se prosadilo jen šest jeho hráčů a ti sami to neutáhli. Navíc domácí ve druhém poločase zpřesnili obranu a nedovolili Děčínu snadné skórování. Hosté proto zaostali ve dvojkové i trojkové střelbě, sice byli přesní v šestkách, ale to nestačilo. Nepomohlo jim ani 22 útočných doskoků (na doskoky celkem vyhrál Děčín 33:52!), ze kterých dali 25 bodů. Domácí totiž velmi přísně trestali děčínské ztráty (body po ztrátách 21:8) a měli produktivnější lavičku (30:16).

Bodovým tahounem Děčína byl Tomáš Pomikálek s 22 body, svůj další double-double získal Ondřej Šiška za 17 bodů a 12 doskoků. Nováček Bradley připsal 14 bodů, pivot Grunt zaznamenal 10 bodů. Posledními dvěma střelci Děčína byli Kroutil se Žiklou, ostatní své šance nevyužili.
Domácí měli dva třináctibodové střelce, a to Kouřila s Henrym, po 11 bodech přidali Váňa, Pekárek a dvacetiletý Erik Klepač.

Trenéři po utkání
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: ”Pochopitelně nás porážka mrzí. Je bolavější o to, že se nám podařilo soupeře přeskákat. Problémem byla hlavně naše malá střelecká úspěšnost při zakončení z dálky. To byla velká komplikace. Podkošová sestava je hodně mladá, tam se nedá čekat konstantní výkon celých čtyřicet minut. Ale zkušení hráči na perimetru to měli zvládnout, když se podařilo utkání hodně dobře rozehrát.”
Michal Pešta, trenér BK Olomoucko: ”Řekli jsme si, že sezónu chceme zakončit, jak se začala, to znamená výhrou nad Děčínem. Nebylo to úplně snadné a především v prvním poločase jsme měli problémy, ale podařilo se. Kluci se chtěli rozloučit vítězně, tomu odpovídalo jejich nasazení. Měli jsme očekávané problémy na doskoku, hráči si ale dokázali pomoci střelbou z dálky a díky tomu se mohli radovat.”

Hráči po utkání
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: ”Začátek se povedl, ale problém přišel po návratu na palubovku do druhého poločasu. Bylo to z naší strany ospalé, sami jsme Olomoucko vrátili do utkání a stálo nás to zápas, což nás může po posledním kole mrzet.”
František Váňa, křídlo BK Olomoucko: ”Chtěli jsme vyhrát a myslím, že to bylo vidět. Navíc jsme se nechtěli nechat zmlátit. Docela se to povedlo, i když v závěru jsme si laxním přístupem koledovali o problém. Ale podařilo se nám to ustát, což je příjemné.”

Základní sestavy
Olomoucko: Kouřil, Váňa, Pekárek, Henry, Štěpán
Děčín: Šiška, Kroutil, Pomikálek, Mach, Grunt

BK Olomoucko – BK ARMEX Děčín 78:73
Body Olomoucka: Kouřil 13 (3x 3, 7 asistencí), Henry 13 (8 doskoků, 8 získaných faulů), Váňa 11 (2x 3), Pekárek 11 (1), E. Klepač 11 (1), Feštr 8, Sychra 8, Trávníček 3 (1), A. Klepač 0, Štěpán 0, Dohnal 0.
Body Děčína: Pomikálek 22 (2x 3, 9 doskoků), Šiška 17 (TH 9/11, 12 doskoků, 6 asistencí, 9 získaných faulů), Bradley 14 (2x 3), Grunt 10, Kroutil 8 (1), Žikla 2, Mach 0, Boyko 0, Skalička 0, Bobek 0, Vlasák 0.
Střelba za 2 body 21/39:19/42, za 3 body 8/24:5/29, TH 12/19:20/23. Doskoky 33:52 (útočné 8:22), asistence 21:13, ztráty 9:13, fauly 22:20.

Čtvrtiny: 15:21, 20:22, 27:12, 16:18

Rozhodčí: Blahout Petr, Nejezchleb Petr, Linhart Tomáš

Komisař: Hlaváček Pavel

Zdroj: BK Děčín