Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci i podruhé v sezóně porazili Královské Sokoly

Válečníci i podruhé v sezóně porazili Královské Sokoly. Tentokrát se jim to však povedlo až v prodloužení, a to díky výraznému zlepšení ve druhém poločase, kde dokázali vygumovat pětadvacetibodové manko!

Hosté se spoléhají především na své duo pivotů Lošonský – Sedmák, a právě tito borci zařídili během prvních tří minut vedení Sokolů 2:10, když Sedmák proměnil dvě trojky a Lošonský dva koše za dva body. Válečníci ale zabojovali, po čtyřech bodech Grunta a šestkách Šišky snížili na 8:13, trojka Pomikálka pak upravila na 11:15 a další trojka Žikly dokonce přitáhla Děčín na 14:15. Hosté si ale neustále drželi mírné vedení, které mělo minutu a půl před první přestávkou podobu 19:20. Poté ovšem Koloničný přidal dva body a Kantůrek svojí druhou trojkou upravil na 19:25. Zkraje druhé čtvrtky si vzal slovo hlavní rozehrávač Sokolů, Stamenkovič, a čtyřmi body zvedl náskok svého týmu na 19:29. Šoula pak náskok vyšponoval ještě trojkou, po níž se Válečníkům konečně také podařilo skórovat, když Šiška dal rovněž trojku – 22:32. Domácím se však v této části nedařilo střelecky, když to hodně zkoušeli za tři body, nefungovala jim ani obrana a soupeř toho dokonale využil. Po dalším koši Stamenkoviče to bylo 30:43, Šoula se Sedmákem zvedli rozdíl na 30:47 a přestože Šiška v závěru poločasu zaznamenal pět bodů, náskok Sokolů se po trojce Šouly vyšplhal na 35:54. Navíc v posledních vteřinách Kantůrek košem pečetil na poločasových 36:56.

Ani start do druhé půle se Válečníkům nepovedl a Lošonský se Stamenkovičem zvýšili vedení hostů na 38:63. Manko 25 bodů však domácí nezlomilo, naopak je nabudilo a začali z něj umazávat. Žikla, Kroutil a Pomikálek trefili trojky, po kterých platil stav 47:66. Soupeř sice ještě dvakrát překonal dvacetibodovou hranici vedení, ale pak Pomikálek košem a Kroutil trojkou snížili na 54:70, následně zasmečoval Grunt, Kroutil po třech útočných doskocích Děčína přidal další trojku a rázem to bylo 59:70. Na druhé straně sice Peterka rovněž zaznamenal trojku, ale jeho spoluhráč Koloničný v závěru neproměnil ani jednu ze dvou šestek a Šiška střelou v posledních vteřinách upravil na 61:73. V úvodu poslední periody Válečníci znovu přitlačili na rozehrávku soupeře, donutili Stamenkoviče ke ztrátám a Ježek čtyřmi a Šiška dvěma body vrátili Děčín zpět do zápasu – 67:73. Následovala neurovnaná pasáž s řadou nepřesností na obou stranách, kterou ukončily až dva body Šouly, na něž však Pomikálek odpověděl trojkou – 70:75. A když vzápětí přidal Žikla další děčínskou trojku a Ježek zaznamenal dva body, bylo vyrovnáno na 75:75. Tři minuty před koncem základní hrací doby se znovu trefil Kroutil z trojkového perimetru a otočil na 78:77. Hradečtí sice díky koši Sedmáka a trojce Stamenkoviče utekli na 78:82, jenže Šiška kontroval trojku a Kotásek pátou děčínskou trojkou v této části odpověděl na koš Stamenkoviče s faulem – 84:85. Toho vzápětí fauloval Pomikálek a Stamenkovič poprvé a naposledy na čáře trestného hodu minul – 84:86. Po děčínském time-outu se dostal k míči Šiška a svým bezchybným nájezdem poslal duel do prodloužení – 86:86.

V prodloužení začali lépe hosté, když Halada proměnil svůj útočný doskok ve dva body, ale na druhé straně odpověděl Grunt, Kotásek proměnil jednu šestku a Houška svým jediným košem v utkání posunul Děčín do vedení 91:88. Jenže Stamenkovič ukázal své kvality a čtyřmi body v řadě opět poslal Sokoly do vedení – 91:92. Na druhé straně měl pevné nervy Kroutil při trestných hodech (93:92), následně se hosté dopustili ztráty, kterou si pak přímo na palubovce ostře vyjasňovali Stamenkovič s Lošonským. Po neúspěšném útoku Děčína přišla další ztráta Hradce, Šiška byl faulován a jednou šestkou zvýšil na 94:92. Další trojka Stamenkoviče nebyla přesná, naopak trestné hody Kotáska ano – 96:92. Pak Šoula rovněž z čáry trestných hodů snížil na 96:94, následoval nesportovní faul Halady a Kroutil se Šiškou z šestek upravili na 99:94.

Zápas přinesl dva rozdílné poločasy. V tom prvním se Děčínu dařilo držet krok jen v první čtvrtce, ve druhé zaostával ve střelbě i obraně, hořel také na doskoku (poměr doskoků byl 8:23!) a Hradec získal vysoké vedení. Po přestávce však Válečníci přidali v defenzívě, lépe si hlídali doskok, začali trefovat trojky a nakonec zápas vyhráli. Hosté dominovali na doskoku, kde vyhráli 35:51 a vytěžili z toho 16 bodů z druhých šancí. Naopak Válečníci byli lepší v asistencích (20:10), měli méně ztrát (8:16) a dali dvojnásobný počet bodů z brejků než soupeř (34:16).

Tahounem Děčína byl znovu rozehrávač Ondřej Šiška, jenž zaznamenal triple-double za 26 bodů, 10 asistencí a 11 získaných faulů a měl celkový rating 41. Kroutil přidal 17 bodů (trojky 4/6), Žikla navázal na dobrý výkon proti Olomoucku a zaznamenal 14 bodů (trojky 3/5). Dvojciferný počet bodů dali i Pomikálek a Ježek, Grunt a Kotásek zapsali shodně po 8 bodech.

Na straně hostí také dominoval rozehrávač, a to Peda Stamenkovič, autor 22 bodů, 8 doskoků a 7 získaných faulů, ale také 7 ztrát. Pivoti Lošonský a Sedmák dali po 16 bodech, Šoula nasbíral nenápadně 14 bodů.

Trenéři po utkání
Lukáš Rovenský, asistent trenéra Královští Sokoli: „Jsme zklamaní. První půli jsme odehráli super a chtěli jsme to převést i do druhé. Bohužel se nám nepovedlo pár akcí, soupeř trefil pár těžkých střel, dostal se zpátky do zápasu a bohužel jsme to nedokázali překlopit na naší stranu. Největší faktor byly asi těžké střely Ondry Šišky.“
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Na závěr se ten zápas hodnotí dobře. Ale tím, že v prvním poločasu jsme se v obraně skoro neúčastnili, tak to vítězství je skoro nezasloužené. Ale za druhou půli, kdy hráči ukázali velký charakter a prezentovali se výkonem, jaký bychom chtěli předvádět, jsme to překlopili na naší stranu. Pořád máme na čem pracovat, ty výpadky a situace se svěšenými hlavami se opakují.“

Hráči po utkání
Jiří Šoula, rozehrávač Královští Sokoli: „Těžko se to hodnotí. V prvním poločasu absolutně na koni, ve druhém mozkový zkrat. Samozřejmě něco se nepísklo, nelepilo nám jako v prvním, ale takový zkrat je moc – až tak, že se málem naši spoluhráči porvali na hřišti, to by se stát nemělo. Každý děláme chyby, ale v tu chvíli by se měli spoluhráči spíš podpořit. Na druhé straně, Děčín se při každé chybě podpořil, a to myslím, že ho dostalo k výhře.“
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Dva rozdílné poločasy. První tragický, nic se nedařilo ani v obraně ani v útoku, hlavně doskok. Druhý jako by nastoupil jiný tým. Řekli jsme si k tomu své, zagresivnili jsme obranu, někteří hráči vystoupili ze svého stínu. A tak jsme to otočili.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Žikla, Grunt
Královští Sokoli: Stamenkovič, Barač, Halada, Sedmák, Lošonský

BK ARMEX Děčín – Královští Sokoli 99:94 pp
Body Děčína: Šiška 26 (2x 3, 10 asistencí, 5 doskoků, 11 získaných faulů), Kroutil 17 (4x 3), Žikla 14 (3), Pomikálek 13 (3x 3, 8 doskoků), Ježek 10, Grunt 8 (7 doskoků), Kotásek 8 (1x 3), Houška 2, Mach 1.
Body Sokolů: Stamenkovič 22 (2x 3, 8 doskoků, 5 asistencí, 7 získaných faulů), Lošonský 16 (9 doskoků, 7 získaných faulů), Sedmák 16 (2x 3), Šoula 14 (2), Kantůrek 8 (2), Peterka 8 (2), Halada 4, Koloničný 4, Barač 2.
Střelba za 2 body 23/40:22/47, za 3 body 13/39:10/25, TH 14/21:20/27. Doskoky 35:51 (útočné 10:15), asistence 20:10, ztráty 8:16, fauly 26:25.

Čtvrtiny: 19:25, 17:31, 25:17, 25:13 – 13:8

Rozhodčí: Matějek Ivor, Vondráček Marek, Kubiš Micha

Komisař: Hlaváček Pavel

Zdroj: BK Děčín