Rubriky
Zprávy

Antigenní testy

V Ústeckém kraji se budou antigenní testy dělat v nemocnicích i odběrových stanech.

Plošné testování antigenními testy na onemocnění covid-19 začne 16. prosince také v Ústeckém kraji. Testy jsou zdarma, hradí se ze zdravotního pojištění.

Antigenní testy jsou určené pro ty, kdo se cítí zdraví a nepozorují žádné příznaky onemocnění covid-19.

Nedělají se u lidí, kteří v uplynulých 3 měsících onemocnění prodělali nebo byli v uplynulých 5 dnech testováni PCR testem s negativními výsledky.

Výsledek antigenního testu je hotový za 20 minut. Když bude pozitivní a testovaný nemá žádné příznaky onemocnění, je třeba ještě udělat PCR test k ověření pozitivity.

Testy jsou hrazené ze zdravotního pojištění a zájemci o ně nemusí mít vystavenou žádanku od praktického lékaře nebo hygienika. Je ale potřeba se prokázat občanským průkazem a kartičkou zdravotní pojišťovny. Lidé se mohou přijít otestovat i opakovaně, ale nejčastěji jednou za pět dní.

Testuje Krajská zdravotní, soukromé laboratoře i praktičtí lékaři

Podle ústeckého krajského úřadu se půjde nechat testovat na 16 odběrových místech – například ve všech nemocnicích společnosti Krajská zdravotní – tedy v Děčíně, Ústí nad Labem, v Teplicích, Mostě a Chomutově.

Zdravotníci tam příchozím test udělají na obvyklých testovacích místech, kam v minulých dnech přicházeli například učitelé.

Během 16. prosince a 17. prosince by měla Krajská zdravotní přidat ještě dvě odběrová místa. Hasiči postaví stany v Ústí nad Labem a Mostě – fungovat budou od 18. prosince.

Testy také provádí několik soukromých laboratoří, třeba AeskuLab v Lounech. Laboratoř VIDIA-DIAGNOSTIKA bude dělat odběry ve venkovních stanech v Ústí nad Labem, Mostě a Chomutově. V Ústí nad Labem testuje také společnost také Prevedig.

Testy udělají lidem také někteří praktičtí lékaři – například MUDr. Vratislav Prejzek ve Šluknově nebo doktorka Martina Kučerová ve Varnsdorfu.

Seznam praktických lékařů, zubařů nebo gynekologů, kteří ve své ordinaci antigenní testy svým pacientům udělají, najdete na webu Lékaři pomáhají Česku.

Antigenní testování zahájí taky Lužická nemocnice v Rumburku, ale až od 18. prosince.

Objednat se na antigenní testy můžete například na internetových stránkách Krajské zdravotní – pozor ale, je o ně velký zájem, takže první volné termíny jsou až po Vánocích.

Co se týče soukromých laboratoří, tak volné termíny má zatím společnost VIDIA-DIAGNOSTIKA a laboratoř Prevedig.

Autor:Daniela Pilařová

Zdroj: sever.rozhlas.cz