Rubriky
Sport Zprávy

Pardubice zdolali až v prodloužení

Válečníci se s podivným rokem 2020 rozloučili tím nejlepším možným způsobem. V dramatickém, napínavém a emocemi nabitém duelu přetlačili Pardubice (těm chyběli Merešš, Svojanovský a především Američan Dunans) sice až v prodloužení, ale získali sedmou a velmi cennou výhru v tomto ročníku.

Utkání odstartovala jedna šestka pardubického Švrdlíka, na tu ovšem odpověděl Pomikálek košem a Ježek trojkou – 5:1. Na druhé straně kontroval uzdravený Vyoral rovněž trojkou, ovšem domácí byli produktivní v útoku, dařilo se jim také v obraně, a po trojkách Žikly a Kroutila vedli čtyři minuty před první přestávkou již 18:6. Hosté ale bojovali a především zásluhou Vyorala se drželi ve hře. V posledních dvou minutách si ovšem vzal slovo děčínský Kotásek a dvěma trojkami upravil na 29:16. Navíc druhou čtvrtku zahájil dvěma body Kroutil, takže to bylo 31:16. A stejný rozdíl platil i po třech minutách, kdy se prosadil za dva body Šiška a Kroutil trefil další trojku – 36:21. Jenže Pardubičtí se začali dostávat do provozní teploty, a přestože se jim nedařilo z manka umazávat, nedovolili alespoň Děčínu náskok navyšovat. Dvě minuty před poločasem to bylo po další trojce Kroutila 42:29, jenže pak Švrdlík dal dva body, Slanina trefil trojku a bylo to 42:34. A navíc vzápětí dostal kapitán Válečníků, Šimon Ježek, technickou chybu za protesty směrem k rozhodčím, a protože už v první desetiminutovce mu sudí odpískali nesportovní faul, byl vyloučen. Vyoral pak proměnil šestku za technickou chybu a Škranc v posledních vteřinách snížil na 42:37.

Druhý poločas zahájily dva body Pomikálka, za Pardubice korigoval Švrdlík, na druhé straně se prosadil Žikla – 46:39. Pak dostala technickou chybu také lavička hostů a Kroutil zvedl náskok Děčína na 47:39. A vyrovnaná bitva pokračovala dál. Tři minuty před přestávkou Kroutil dalším trestným hodem, tentokrát po technické chybě Vyorala, upravil na 53:47, po šestkách Kotáska to bylo 55:49. Hosté však v posledních dvou minutách vyprodukovali dvě přesné trojky a vyrovnali na 55:55. Poslední perioda byla basketbalovou bitvou plnou emocí, kde se vedení přelévalo ze strany na stranu. Po pěti minutách srovnal Heřman na 66:66, po trojce Škrance vedly Pardubice 68:69, ale Grunt zaznamenal koš s faulem a Šiška přidal dva body – 73:69. Navíc na druhé straně Vyoral nezvykle minul obě šestky, jenže Válečníkům se nepodařilo skórovat, a tak přišla trojka Svobody, stejný hráč pak proměnil jeden trestný hod a 30 vteřin před koncem to bylo 73:73. Následovala neúspěšná střela Šišky, avšak ani hosté neuspěli se svými trojkovými pokusy a šlo se do prodloužení.

To bodově zahájil Švrdlík, jenže Kroutil svojí šestou trojkou otočil na 76:75 a Pomikálek pak zvýšil na 78:75. Hosté následně proměnili dvě ze čtyř šestek a přitáhli se na 78:77, jenže Pomikálek a Grunt zařídili vedení 82:77, na které už nepřesně střílející Pardubičtí nedokázali odpovědět. Naopak Válečníci byli při trestných hodech po faulech soupeře velmi jistí a dovedli zápas k výhře 89:81.

Utkání přineslo opravdu výborný basketbal, plný hezkých akcí, soubojů i emocí. Jediné, co chybělo k dokonalosti, byla divácká kulisa. Střelecky bylo střetnutí absolutně vyrovnané, když oba týmy vyprodukovaly 67 střel. Válečníci dali ze hry 68 bodů, hosté 70. A tak rozhodovaly trestné hody, kde byli domácí výrazně lepší, když jich proměnili 21 z 28 pokusů, kdežto soupeř jen 11 z 26 pokusů. Na doskoku to bylo vyrovnané 42:43, domácí ale dali více bodů z druhých šancí. Největší rozdíl byl v bodech laviček, kde Děčín vyhrál 41:13 a Pardubice pak doplatily na úzkou rotaci v prodloužení.

Bodovými lídry Děčína byli tentokrát dva dvaadvacetibodoví střelci, a to Filip Kroutil, jenž skvěle pálil za tři body (6/7), a Ondřej Šiška, který sice nedal žádnou trojku, ale nebál se brát zodpovědnost na sebe a skóroval z nájezdů nebo trestných hodů. Nenápadně, ale dobře zahrál Kotásek, jenž neminul ani jeden ze svých osmi trestných hodů a nasbíral 16 bodů. Důležité body v prodloužení dával Pomikálek, dobrou práci v obraně odvedli Grunt, Mach i Houška. Kapitán Ježek stihl jen první poločas, kde dal 5 bodů.

„Rozhodně se vyloučení na nás podepsalo. Myslím si ale, že jeho první nesportovní faul nebyl nesportovní, při druhé chybě jsme měli dostat míč po hraní nohou bránícího hráče, jenže nestalo se tak. A Šimon zkrátka neudržel nervy na uzdě. My ty emoce ale v zápase potřebujeme, takže mu nebudu nic vyčítat. Chyběl nám ve druhém poločase, protože jeho houževnatost v obraně je největší v týmu. Ale na druhou stranu jsme vyhráli i bez něj, a o to více si výhry vážím,“ řekl po utkání trenér Děčína, Tomáš Grepl.

Na straně Pardubic kraloval Slanina s 20 body a nejvyšším ratingem ze všech hráčů. O bod více dal Kamil Švrdlík, který ale měl šestky 3/8. Dvojcifernými střelci byli ještě Potoček a Vyoral.

Trenéři po utkání
Kenneth Scalabroni, trenér BK JIP Pardubice: „Gratulace do Děčína. Dnes to bylo počtvrté, co jsme se utkali a máme to 2:2 na vítězství, když každý zápas byl vyrovnaný. Dnes jsme z mého pohledu nezačali dobře. V první čtvrtině stříleli domácí opravdu skvěle. My jsme potom začali lépe hrát a bránit. Měli jsme dva nebo tři pokusy vyhrát v základní hrací době. Samozřejmě s trestnými hody jako dnes, je to o to těžší, ale patří to ke hře. Musíte využít výhody, které máte nabídnuté, což jsme dnes nezvládli. Děčín je tedy vítěz a my to musíme akceptovat.“
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Začali jsme výborně a dali jsme Pardubicím, tedy kvalitnímu soupeři, dvacet devět bodů. Pak ale přišlo to, že náš útok není tak produktivní a nebudeme soupeře přehrávat každou čtvrtinu. K tomu nám trošku začala haprovat obrana. Ve druhém poločase jsme ale neskutečnou bojovností a chutí ten zápas zvládnout vyhráli v prodloužení. Jsme za to samozřejmě velice rádi.“

Hráči po utkání
Tomáš Vyoral, rozehrávač BK JIP Pardubice: „Celý zápas jsme dotahovali kromě pár posledních minut, kdy se skóre přelévalo. Nedali jsme poslední střelu, ale nebylo to nic vypracovaného, takže se ani nedá říct, že jsme si to prohráli sami. V prodloužení si myslím, že už nebyly síly. Já jsem byl první poločas ještě v pohodě, ale od třetí čtvrtiny jsem už nemohl skoro běhat a braly mě křeče.“
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Dnes to byl velmi těžký zápas, což bylo způsobené tím, že se hrálo po Vánocích a delší pauze. Byla tam proto spousta chyb jak u hostí, tak především u nás. Víme o nich, musíme na nich pracovat. Dnes asi rozhodlo to, že Pardubice přijely bez několika hráčů včetně Dunanse, který je velmi nebezpečný. Dalším faktorem byl náš morál, kterým jsme překlopili vítězství na naši stranu. Vyloučení Šimona Ježka bylo nepříjemné, protože je to kapitán a drží tým pohromadě. Bylo to podle mého necitlivé rozhodnutí, ale jsme rádi, že jsme to zvládli i bez něj.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Žikla, Pomikálek, Grunt
Pardubice: Vyoral, Svoboda, Potoček, Slanina, Švrdlík

BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice 89:81 po prodl.
Body Děčína: Kroutil 22 (6x 3), Šiška 22 (9 asistencí, 6 získaných faulů), Kotásek 16 (2x 3), Pomikálek 11, Žikla 5 (1), Grunt 5 (9 doskoků), Ježek 5 (1), Houška 3, Bobek 0, Mach 0.
Body Pardubic: Švrdlík 21 (2x 3, 8 doskoků), Slanina 20 (2x 3, 8 doskoků), Potoček 12 (4x 3), Vyoral 12 (1x 3, 6 asistencí, 8 získaných faulů), Heřman 7 (1x 3, 9 doskoků), Škranc 5 (1x 3), Svoboda 4 (1).
Střelba za 2 body 19/39:17/31, za 3 body 10/28:12/36, TH 21/28:11/26. Doskoky 42:43 (útočné 12:13), asistence 16:18, ztráty 13:16, fauly 26:27.

Čtvrtiny: 29:16, 13:21, 13:18, 18:18 – 16:8

Rozhodčí: Baloun Jan, Vošahlík Marek, Záruba Matěj

Komisař: Hlaváček Pavel