Rubriky
Zprávy

Ve Šluknovském a Frýdlantském výběžku budou od pondělí myslivci intenzivně lovit divoká prasata

Intenzivní zónu lovu divočáků vyhlásilo Ministerstvo zemědělství pro Šluknovský a Frýdlantský výběžek.

Divoká prasata budou od Harrachova po Hřensko lovit myslivci už od pondělí kvůli výskytu afrického moru prasat v Sasku a Polsku. Na divočáky se každou sobotu vypraví i myslivci v okolí Krásné Lípy, prasata tam vyráží za potravou k rodinným domům, ničí zahrady a ploty a myslivci teď dostali povolení střílet je mimo honební pozemky.

Na lov divokých prasat vyrazil v sobotu večer také myslivec František Kuruc. Podařilo se mu ulovit jedno sele. Na divočáky teď bude František Kuruc vyrážet častěji, od pondělí spadá i jeho honitba do zóny intenzivního lovu těchto zvířat. O kousek dál za hranicemi se totiž objevil africký mor prasat…

„Nejzávažnější šíření je v Německu a Polsku zhruba šedesát kilometrů podél českých hranic, od Hřenska, přes Děčín, Liberec po Harrachov. Tam chceme snížit hustotu populace divočáků,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman z ČSSD. Ministerstvo nabízí myslivcům odměnu za každý odstřelený kus.

Intenzivněji se teď budou lovit divoká prasata i v okolí Krásné Lípy. „Požádali jsme Městský úřad v Rumburku o vydání rozhodnutí, které umožní odstřel také mimo honební pozemky,“ potvrdil nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář. Prasata totiž v okrajových územích ničí zahrádky a ploty.

„Lidi si myslí, že tu jsou přemnožený divočáci, ale podle nás nejsou,“ kroutí hlavou myslivec Roman Sedlák s tím, že stav by označil jako navýšený. Zvěř podle něj vytlačují z lesa turisté a těžba kůrovcového dřeva. I Krásná Lípa vyhlásila motivační program pro myslivce, za každý zastřelený kus dostane střelec finanční odměnu a ten neúspěšnější pak příspěvek na nákup nové zbraně.

Autoři:Daniela Pilařová
Redakce ČRo Sever