Rubriky
Turisti Zprávy

Aktuality z Českého Švýcarska

Víte, že v listopadu dojde k novému autobusovému spojení mezi Jetřichovicemi a Mezní loukou? A také, že Klub českých turistů vyznačil novou cestu Divokou roklí?

AUTOBUSOVÁ LINKA 434 A DALŠÍ SPOJE

Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko společně s dopravním odborem KÚÚK zajistila zimní víkendový provoz autobusů v centrální části národního parku v úseku Jetřichovice – Mezní Louka.

Jedná se o zcela novou službu veřejnosti. Propojení Jetřichovic a Mezní Louky v zimním období doposud nikdy neexistovalo.

Autobus umožní individuální výlety v Jetřichovických skalách bez nutnosti vracet se okruhem na místo startu výletu.

Autobus 434 odjíždí z Jetřichovic (zastávka Hostinec u restaurace Pražák) v sobotu, neděli a svátek od 7. 11. 2020 do konce března 2021 vždy v 8:40 a 16:40.

Zpět z Mezní Louky jede autobus 434 v 8:59 a 16:59.

Zároveň je spoj přímo propojen s linkou 436 Děčín – Srbská Kamenice – Jetřichovice, tedy autobus z Děčína s odjezdem v 8:01, resp. 16:01 jede přímo bez přestupu v Jetřichovicích přes Vysokou Lípu na Mezní Louku. Samozřejmě platí to i pro zpáteční směr.

Spoje od Mezní Louky v Jetřichovicích nekončí, ale pokračují po lince 436 přes Srbskou Kamenici do Děčína. Na Mezní Louce navazují spoje linky 438 směr Hřensko a Děčín v 9:05 a 17:05. Opačně od Hřenska přijíždí linka 438 na Mezní Louku v 8:44, resp. 16:44, kde navazují již zmíněné nové spoje linky 434 do Jetřichovic.

VÍCE NEŽ DVACET NOVÝCH STEZEK, KTERÉ VZNIKLY ZA POSLEDNÍCH OSM LET

Koncem října 2020 proznačil KČT Krásná Lípa cestu Divokou roklí v zadním Českém Švýcarsku. Jde tak o obnovu části turistické trasy, která dnes končí u Černé brány a která dříve vedla přes Krásnolipský most nad Křinicí do Saska.

V málo frekventované oblasti skalních dolů a roklí, vzdálené od lidských sídel i silničních komunikací, dochází tak k možnosti nových túr krajem Nevrlého Zadní země, např. z Kyjova nebo Doubic přes Hřebec, Divokou roklí k Panenské jedli, do Zadních Jetřichovic a na Mezní Louku.

V blízkosti Kyjova a Vlčí Hory, nedaleko Köglerovy stezky dojde v brzké době i k proznačení stezky ke skále Plačtivé kameny, která je významným výchozem na tzv. Lužickém přesmyku mezi žulou a pískovcem, který se táhne od Malé Skály v Českém ráji přes severní okraj Českosaského Švýcarska až k Drážďanům.

Jendou z důležitých aktivit destinační společnosti České Švýcarsko o.p.s. ve spolupráci s KČT a Ústeckým krajem je realizace Hřebenovky v úseku mezi Šébrem, kde v současnosti vzniká nová turistická lávka, a Tisou. Jde o součást obnovy dávné hřebenové cesty Praděd – Sněžka – Ještěd – Klínovec – Aš.

Stezek vzniklo v koordinaci s obcemi, KČT a Správou CHKO Labské pískovce / Národního parku České Švýcarsko za osm let neuvěřitelných dvacet (nová trasa Divokou roklí v tom neuvedena).

01. Tisá – Zeisigstein

02. Ostrov – Grenzplatte

03. Dolní Žleb – vodopád Klopotského potoka – Zschirnstein

04. Hřensko – rozhledna Janov

05. Srbská Kamenice – Nová Oleška

06. Všemily – Jetřichovice – kaple Kny pod Kolištěm

07. Chřibská – Na Stodolci – Studený

08. Líska – Pustý zámek – Česká Kamenice

09. Sněžná – Dlouhý důl – Kyjov

10. Kyjovské údolí – Kyjovská přehrada – Hřebec

11. Krásný Buk – Kamenná Horka – Maškův vrch – Vápenka

12. Mikulášovice horní nádraží – údolí Bílého potoka/Weissbachtal – Brtnický most

13. Plešný – Trojboká kaple – Hančperk

14. Dolní Poustevna – Gerstenberg – Unger

15. Horní Poustevna – Nová Víska – Langburkersdorf

16. Šluknov – Knížecí – Pod hrazeným

17. Šluknov – Fukovská brána – křížová cesta Království

18. Židovský vrch – Šluknov zastávka – Nové Hraběcí

19. Rožany – Försterei20. Janov – Suchá Kamenice (pod Belvederem)

Zdroj informací: Českosaské Švýcarsko