Rubriky
Sport Zprávy

NBL se shodla na startu 16. listopadu

V Praze 5. listopadu
Všichni chceme začít hrát. Taková je hlavní zpráva z dnešního online mítinku všech dvanácti klubů ligy basketbalistů. „Kooperativa NBL znovu začne kompletním devátým kolem 16. listopadu. Ještě před tímto termínem, pokud nám to bude umožněno, proběhnou dohrávky, tedy některé z 18 zápasů, jež nemohly být sehrány za prvních osm kol,“ uvedl po jednání šéf Asociace ligových klubů NBL Tomáš Kotrč. Ten předpokládá, že základní část soutěže, tedy úvodních 22 kol, by se měla završit na přelomu února a března.

Dnes vedení soutěže odešle na Národní sportovní agenturu oficiální žádost o restart ligy, a to se všemi přílohami, jež se týkají formátu soutěže, termínu zahájení a opatření z oblasti bezpečnosti.

„S kluby jsme diskutovali i náklady, možnosti a formy testování a samozřejmě trvanlivost PCR testů, případně použití jiných. Tady jsme stále v oblasti zjišťování informací,“ doplnil Kotrč.

Klíčové bude rozhodnutí hygieny, zda platnost testu bude jen 48 hodin, nebo 72 – tedy zda to budou dva, či tři dny. Pokud by byla uznána lhůta 72 hodin, bylo by možné odehrát v ní dvě utkání a přiblížilo to ligu k šanci stíhat tři zápasy týdně, což by usnadnilo dohrání 66 zápasů, jež už v tuto dobu měly být podle původního rozpisu historií.

„Ani tohle ještě nevíme. Není to nikdy popsané a zvažují se tak prováděcí podmínky, přičemž 72 hodin zatím není tabu,“ řekl Kotrč, který předpokládá, že odpovědi na stěžejní otázky by liga mohla mít do zítřka.

Zejména s ohledem na finanční náročnost NBL bude preferovat 72hodinovou lhůtu platnosti PCR testů. „Dosud to byla zaběhlá lhůta. Její zkrácení by navíc zahltilo laboratoře a pro řadu sportů by to znamenalo zdvojnásobení nákladů na testování,“ uvedl Kotrč.

„Pro nás je tohle skutečně zásadní věc. A také říkáme, že i sportovci jdou v zápasech normálně do práce, jako všichni ostatní, kteří tak přísným opatřením vystaveni nejsou. Všichni se chováme zodpovědně, v místě konání utkání budou jen osoby řádně otestované a budou splněna i další bezpečnostní opatření.“

Kluby se dnes také domluvily na sdílení nákladů na testy. „Kluby chápou, že nějaký díl bude i na nich, ale Asociace ligových klubů i Česká basketbalová federace jim chtějí výraznou měrou přispět,“ dodal předseda ALK.

Za federaci se vyjádřil její generální sekretář Michal Konečný. „Česká basketbalová federace je připravena klubům pomoct finančně s úhradou testování. Představuji si, že ten příspěvek by mohl být kolem jedné třetiny.“

Ve hře by pak měla být i státní podpora z programu Covid sport II. „Tento program bude přispívat každému klubu a v basketbalové lize má každý tým nárok čerpat až do výše milionu a dvě stě padesáti tisíc korun, z čehož se počítá, že část bude využita právě i na hrazení testů,“ informoval Tomáš Kotrč.

Zdroj: BK Děčín