Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci udolali Pardubice v poslední čtvrtině

Rozloučení se základní částí Kooperativa NBL se děčínským Válečníkům povedlo. Ve vyrovnaném a pohledném utkání předvedli jako v derby s Ústím skvělou poslední čtvrtku, jež jim zajistila desátou ligovou výhru v této sezóně. Oba celky nebyly kompletní, když na straně Děčína chyběli Landa, Grunt a Pomikálek, hosté pak přijeli bez Půlpána a Pavloviče. A bohužel si odvezli zraněného Nečase, který si zle pochroumal prst na ruce.

Úvodní body obstaral Vukosavljevič trestnými hody, pardubický Vyoral ale pěti body otočil na 2:5. Na to zareagoval Šiška košem a následovala vyrovnaná bitva, v níž se oba týmy střídaly v bodových úspěších a hosté neustále nepatrně vedli. Domácím se podařilo vyrovnat až čtyři minuty před přestávkou po trojce Šišky (13:13), další srovnání obstaral Carlson šestkami – 17:17. V závěrečných dvou minutách se však našim už nepodařilo skórovat, naopak Vyoral trestnými hody a trojkou upravil na 17:22. Druhou čtvrtku zahájili hosté pěti body a poprvé v utkání vedli dvojciferným rozdílem – 17:27. Válečníci se ale nevzdali a trojkami Šišky a Žikly manko podstatně snížili. Soupeř byl ovšem stále vpředu, a po koších Slaniny a Švrdlíka vedl 26:35. Děčínu se však povedla v závěru první půle šňůra 10:0 (byli v ní i trojky Šišky a Autreyho), po které se vedení po dlouhé době opět překlopilo na jeho stranu – 36:35. Jenže Pardubičtí se mohou spolehnout na skvělého Vyorala, který trojkou zajistil svému mužstvu poločasové vedení 36:38.

Hned v prvních vteřinách druhé půle si Carlson vynutil na Švrdlíkovi faul a šestkami srovnal na 38:38. Pak přišly povedené okamžiky kapitána Ježka, jenž během necelé minuty dal dvě trojky, k tomu přidal koš a Válečníci rázem vedli 46:42. Po trojce Autreyho, který byl navíc při střele faulován a trestný hod proměnil, to bylo již 50:45 a zdálo se, že se karta obrací. Hosté ale zabrali, domácí se dostali naopak trochu do útlumu, dlouhých šest minut nedali ani bod a Pardubice utekly na 50:57. Pak konečně Vukosavljevič protrhl trápení Válečníků trojkou, ovšem poslední slovo patřilo Nečasovi – 53:59. Začátek poslední periody přinesl dvě trojky Potočka, po kterých vedli hosté 53:65, ale také nepříjemné zranění Nečase.  Naopak na straně Děčína se začal dostávat do své formy Autrey, který pěti body v řadě snížil na 58:65, na dva trestné hody Vyorala pak odpověděl Šiška tříbodovou akcí a další body přidali Autrey s Carlsonem – 65:67. To zbývalo do konce duelu ještě více než pět minut, v nich se však Pardubickým přestalo dařit střelecky, naopak znovu Carlson s Autreym otočili na 68:67. Pak přišla trojka Feštra, na níž sice Vyoral odpověděl stejnou mincí, ale dál už bojovní Válečníci nedovolili soupeři skórovat a sami díky trefám Vukosavljeviče, Šiška a Autreyho vybojovali cennou výhru 77:70.

Zápas přinesl dobrý a vyrovnaný basketbal, v němž oba týmy vyprodukovaly shodně po 60 střelách. Hosté byli úspěšnější v dvojkách, domácí zase v trojkách a trochu nečekaně (vzhledem k výškové i váhově převaze soupeře) v šestkách, kterých házeli 22 (17 proměnili) oproti 14 soupeře (proměnil jich 11). Pardubice vyhrály na doskoku, v asistencích i v bodech laviček, ale Děčín měl méně ztrát, dal více bodů po ztrátách soupeře, více bodů z brejků a také z druhých šancí.

Nejlepším střelcem Válečníků byl Lamb Autrey s 20 body, z nichž polovinu dal až v poslední čtvrtce. Mužem zápasu byl zvolen Ondřej Šiška (19 bodů), skvělý výkon v soubojích s pivoty soupeře a 16 bodů spolu s 8 doskoky a 7 získanými fauly přidal Carlson. Kapitán Ježek pomohl týmu 9 body, Vukosavljevič přidal 7 bodů.

Na straně Pardubic opět zářil Tomáš Vyoral, jenž ani jednou nestřídal a zaznamenal double-double za 25 bodů a 11 doskoků. Také připsal 8 získaných faulů. Dvojcifernými střelci byli ještě Škranc a Švrdlík.

Trenéři po utkání
Ken Scalabroni, trenér BK JIP Pardubice: „Gratulace Děčínu k dnešní výhře. Byl to po celou dobu velmi vyrovnaný zápas. Měli jsme v první půli solidní moment, když jsme získali vedení, ale on nás stáhli. Ve druhé půli jsme začali lépe, získali si vedení, ale ve čtvrté čtvrtině hráli domácí lépe. Dávali střely, my ne. A když končí zápas, musíte dávat koše, abyste vyhráli. Hráli jsme solidně, ale ne skvěle, a to dnes nestačilo.“

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „My jsme rádi, že se nám povedlo zápas vyhrát. Po posledních nedobrých výsledcích a hlavně výkonech, jsme to potřebovali. Hráli jsme bez Tomáše Pomikálka, věděli jsme, že to bude o to těžší. Odbojovali jsme celých čtyřicet minut, a to i za nepříznivého stavu, když jsme byli minus deset, jsme se nevzdali. A to je nejcennější a musíme na tom dál stavět. Když tým takto bojuje celých čtyřicet minut, má obrovský charakter a i basketbalová kvalita jde nahoru. A v koncovce se to pak ukázalo. Udělali jsme tam úsek 13:0 a strhli zápas na svou stranu. Jsme za to moc rádi.“

Hráči po utkání
Michal Svoboda, křídlo BK JIP Pardubice: „Také gratuluji domácímu Děčínu. Bylo to velmi vyrovnané utkání, které rozhodly poslední tři minuty poslední čtvrtiny. Děčín se dostal do laufu, padaly mu střely, které byly těžké, ale padly. My jsme možná začali být nervózní a dělali jsme zbytečné chyby. Domácí to dokázali otočit šňůrou 13:0, a to rozhodlo.“

Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Jsme za výhru rádi, žádné lehké zápasy už nebudou. Pokud chceme jít nahoru tabulkou, musíme vyhrávat hlavně doma. Říkali jsme si, že musíme pohlídat doskok, protože pardubičtí hráči jsou zejména pod košem hodně silní. Podle čísel se nám to nepovedlo, ale podle mě jsme v těch rozhodujících chvílích zabojovali a získali doskok na naší stranu. Z toho pramenily rychlé protiútoky a snadnější body, které nám chyběly, když šly Pardubice přes nás.“

Základní sestavy 
Děčín: Šiška, Ježek, Autrey, Carlson, Vukosavljevič
Pardubice: Vyoral, Svoboda, Škranc, Nečas, Švrdlík

BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice 77:70
Body Děčína: Autrey 20 (2x 3, TH 6/6, 6 získaných faulů), Šiška 19 (3x 3), Carlson 16 (8 doskoků, 7 získaných faul), Ježek 9 (2x 3), Vukosavljevič 7, Feštr 3 (1), Žikla 3 (1), Kroutil 0, Skalička 0.
Body Pardubic: Vyoral 25 (4x 3, 11 doskoků, 5 asistencí, 8 získaných faulů), Škranc 14 (1x 3), Švrdlík 11 (6 doskoků), Potoček 6 (2x 3), Slanina 4, Nečas 4, Kohout 4, Svoboda 2.
Střelba za 2 body 15/36:19/32, za 3 body 10/24:7/28, TH 17/22:11/14. Doskoky 31:42 (útočné 8:12), asistence 11:16, ztráty 8:13, fauly 16:19.

Diváků: 897

Nejlepší hráč: Ondřej Šiška

Čtvrtiny: 17:22, 19:16, 17:21, 24:11