Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci nestačili na Ústí v prodloužení

Ani napočtvrté v této sezóně se basketbalistům Děčína nepodařilo porazit ústeckou Slunetu, která tentokrát vyhrála o jediný bod v prodloužení. Zápas přinesl dva rozdílné poločasy, obrovské vzepětí Válečníků a drama do posledních vteřin.

Začátek derby nenaznačoval, že by se domácí měli nějak trápit, protože první útoku zakončil Vukosavljevič, druhý Šiška trojkou. S přibývajícími minutami se však do děčínské hry začaly vkrádat nepřesnosti, obrana nefungovala a Sluneta vedla po šesti minutách 7:18. Pak se ovšem Děčínu podařila šňůra šesti bodů, v závěru této čtvrtky také ubránil soupeře a Autrey čtyřmi body (jedna šestka a následně trojka po špatné rozehře Ústí) snížil na 18:23.

Druhou desetiminutovku bodově zahájil hostující Pecka, po něm se za tři body trefil Houška a Ústí vedlo o deset – 18:28. A rozdíl ve skóre se pomalu zvětšoval, protože Válečníci se trápili, nedařilo se jim v útoku i obraně a trochu v kontaktu se soupeřem je držel jen Pomikálek, autor všech zbylých 11 děčínských bodů do poločasu. Naši se na každý koš velice nadřeli, naopak Sluneta skórovala snadno, což v závěru potvrdila trojka Svejcara – 32:48.

Děčín měl za první poločas 13 ztrát, a hned zkraje druhé půlky přidal další. Naštěstí soupeř toho nevyužil, naopak Pomikálek s Ježkem a Vukosavljevičem snížili na 38:49 a zdálo se, že by se mohlo začít blýskat na lepší časy. Jenže opak byl pravdou, Válečníci sice pilně ostřelovali koš soupeře, ale nemohli se trefit, a tak pět minut před přestávkou prohrávali po šestkách Čampary už 40:57. Pak se ale konečně děčínské střelecké trápení protrhlo, Feštr dal dvě trojky a koš, přidali se také Pomikálek a Carlson, takže těsně před koncem třetí čtvrtky Válečníci snížili na 53:62. Bohužel, v posledních vteřinách Sluneta zaznamenala čtyři body a utekla na 53:66.

Čtvrtou periodu zahájila trojka Šotnara a akcie Děčína klesly hodně hluboko. Jenže v této těžké chvíli Válečníci sebrali zbytek sil, začali v obraně deptat soupeře a pomalu umazávali manko. Nejprve se trefil Šiška, po něm dal dva body Pomikálek, který následně trefil ještě trojku a rozdíl ve skóre už nebyl dvojciferný – 60:69. Ústí si ale drželo dál pohodlný náskok, který osciloval okolo hranice deseti bodů a dvě minuty před koncem vedlo 64:74. Jenže pak se začaly dít věci. Carlson snížil na 66:74, Šotnar udělal kroky a Autrey trojkou rozbouřil publikum – 69:74. A když další útok Slunety skončil ziskem Pomikálka, který přihrál Autreymu, jenž prohnal obroučkou další trojku, musel trenér Pištěcký sáhnout k oddechovému času – 72:74. Ten ale nepomohl, Válečníci drtili soupeře agresivní obranou, ve které Svejcarovu přihrávku zachytil Autrey a z brejku poslal zápas do prodloužení – 74:74.

V něm se oba celky v úvodu trefily za dva i tři body, takže po dvou minutách byl stav 79:79. Pak se již unavení hráči nedokázali trefit ze hry a body padaly jen z trestných hodů. Na straně Ústí proměnil jeden Šotnar, na domácí byl dvakrát úspěšný Autrey – 81:80. Po dalším time-outu Ústí vyšlo zakončení na Pavla Houšku, který 7 vteřin před koncem nezaváhal, naopak na druhé straně udělal časem i soupeři tísněný Autrey kroky a Sluneta vyhrála – 81:82.

„Od třetí čtvrtiny to bylo lepší, sice jsme ji vyhráli jen o tři body, ale bylo vidět, že jsme víc zabrali v obraně i útoku, než v prvním poločase. Tam jsme byli v obraně na „přesdržku“ a Ústí dávalo jednoduché koše. To se pak špatně hraje. Soupeř se chytil a dával za dva body, dával trojky,“ hodnotil po zápase děčínský rozehrávač, Lukáš Feštr, a pokračoval: „Ve čtvrté čtvrtce jsme sice předvedli heroický výkon, především pak v posledních dvou minutách, ale takhle jsme měli hrát celý zápas.“

Derby přineslo atraktivní bitvu, ve které se vlastně rozhodovalo už v prvním poločase. Ten se Válečníkům nepovedl a přestože ukázali nebývalé zmrtvýchvstání, na výhru to nestačilo. Je to škoda, protože v poslední čtvrtině si potvrdili, že bránit umí a koše střílet rovněž.

Děčín vyprodukoval v utkání o 13 střel více než soupeř, dal o jeden dvoubodový koš a jednu trojku více, ale Sluneta si chodila pro fauly a házela dvakrát tolik trestných hodů, což nakonec rozhodlo. V doskocích byli mírně lepší hosté, asistence skončily plichtou a ztráty nakonec vyhrál Děčín 19:24, což znamená, že za druhý poločas a prodloužení jich udělal jen šest. O to více mrzí těch třináct z první půle. Válečníci dali více bodů z brejků, z druhých šancí i měli produktivnější lavičku, ale nestačilo to.

Nejlepší na straně Děčína byl Tomáš Pomikálek s 25 body (za 2 body 6/6, trojky 3/5, TH 4/4), Autrey dal 20 bodů a získal 6 míčů, ale 5 jich ztratil a po zápase byl hodně skleslý. Rozehrávači Šiška s Feštrem přidali po 12 bodech, kulhající Carlson (v první půli si poranil kotník) dal 6 bodů.

Sluneta měla šest dvojciferných střelců, z nichž nejlepší byl Svejcar (18), Houška jako muž zápasu dal 14 bodů, Čampara přidal 12, Bažant dal 11 (TH 7/10) a Pecka s Brownem si připsali 10 bodů.

Trenéři po utkání
Antonín Pištěcký, trenér Slunety Ústí n. L.: „Za vítězství jsme šťastni, protože tohle už byl vlastně zápas skupiny A1 a výhru zvenčí se budou počítat dvojnásob. Do utkání jsme velmi dobře vstoupili, dělali jsme v obraně i útoku to, co jsme chtěli a pod košem soupeře jsme využívali naší kvality a převahy. Z toho pak rezultovalo poločasové vedení o šestnáct bodů. O přestávce jsme si říkali, že musíme pokračovat, protože Děčín bude chtít určitě něco změnit. Do pětatřicáté minuty jsme se s tím prali slušně, ale pak přišel náš obrovský výpadek a zápas šel do prodloužení. Na jeho začátku jsem neměl na lavičce nikoho pozitivně naladěného, bylo tam jen deset zmoklých slepic. Nicméně kluci to zvládli, za což jsem rád. Konec prodloužení už nebyl o basketbalu, ale o vůli .“

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Gratuluji Ústí k vítězství. My jsme si zápas prohráli v prvním poločase, kdy jsme absolutně nezvládli útočnou fázi, z čehož pak pramenily stupidní ztráty a jednoduché koše soupeře. V poločase jsme měli třináct ztrát, což je hrůzostrašné číslo. Navíc není ztráta jako ztráta. Když to hodíte do autu, nic moc se neděje, ale když to hodíte soupeři do ruky, je z toho brejk a dva snadné body. V prvním poločase jsme tedy vyhořeli, ve druhém to bylo ale lepší, i když ani tady jsme se nevyvarovali střelecké mizérii. Klukům ale musím za druhý poločas i prodloužení poděkovat, protože to nevzdali, bojovali až do konce a měli jsme šanci v derby uspět.“

Hráči po utkání
Lukáš Bažant, křídlo Slunety Ústí n. L.: „Od začátku jsme drželi to, co jsme si řekli před zápasem, a to jak v obraně, tak útoku. Vyplácelo se nám to celý zápas, ale pak jsme měli výpadek a při vstupu do prodloužení by na nás asi nikdo nevsadil, protože Děčín byl na koni. O to je dnešní výhra cennější.“
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „Mrzí mě to, protože každý hráč chce derby vyhrát. A taková těsná prohra v koncovce opravdu zamrzí. My jsme si to ale prohráli v prvním poločase. Pozitivní věc naopak byla, že jsme se dokázali dotáhnout. Dnes nám opravdu chyběl kousek.“

Základní sestavy  
Děčín: Šiška, Ježek, Kroutil, Pomikálek, Vukosavljevič
Ústí: Šotnar, Svejcar, Bažant, Houška, Čampara

BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí nad Labem 81:82 po prodl.  
Body Děčína: Pomikálek 25 (3x 3, 8 doskoků), Autrey 20 (3x 3), Feštr 12 (3), Šiška 12 (1), Carlson 6, Vukosavljevič 4, Ježek 2, Kroutil 0, Žikla 0, Bobek 0.
Body Ústí: Svejcar 18 (1x 3), Houška 14 (2x 3, 4 asistence), Čampara 12, Bažant 11 (TH 7/10), Pecka 10, Brown 10 (1x 3, 7 doskoků), Šotnar 7 (2x 3), Fait 0, Maděra 0.
Střelba za 2 body 20/32:19/37, za 3 body 10/37:9/16, TH 11/13:17/25. Doskoky 33:35 (útočné 11:6), asistence 16:16, ztráty 19:24, fauly 25:19.

Diváků: 1 239

Nejlepší hráč: Pavel Houška

Čtvrtiny: 18:23, 14:25, 21:18, 21:8 – 7:8

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta