Rubriky
Sport Zprávy

Sluneta porazila Válečníky také v odvetě AAC

Ani potřetí v této sezóně se nepodařilo Válečníkům zdolat ústecké Pandy. Ty v utkání o 1. místo skupiny D evropského poháru zvítězily na své palubovce v dalším vyrovnaném střetnutí 76:72 a půjdou do čtvrtfinále jako vítěz skupiny. Děčín skončil druhý s bilancí 4-2.

Sluneta postrádala v duelu pivota Pavla Houšku (viróza), Děčín naopak nasadil novou posilu Vukosavljeviče, který měl ale brzy problémy s fauly. Derby bodově otevřel Svejcar, Kroutil sice vyrovnal, domácí ovšem odskočili na 7:2 a přestože naši měli několik šancí na korekci, nedařilo se jim v útoku natolik, aby vyrovnali. Přispěly k tomu také nepřesnosti, přesto první čtvrtka skončila vyrovnaně 22:20. V úvodu druhé desetiminutovky získalo Ústí náskok 27:20, poté vedlo 32:24, ale Válečníci zabrali a především díky trojkám Pomikálka a Autreyho se dotáhli na 32:31. A po koši Vukosavljeviče dokonce vedl 32:33. Jenže domácí přidali na doskoku, kontrovali několika povedenými akcemi včetně dvou trojek a poločas vyhráli 42:39.

Druhý poločas zahájil Autrey dvěma body po útočném doskoku, poté měli Válečníci několik šancí na obrat, jenže je nevyužili a Sluneta se postupně rozehrála, především díky pivotu Čamparovi, k dobrému výkonu. Naši sice bojovali a dokázali držet krok, ovšem soupeř byl stále o několik bodů vpředu. Po smeči Pomikálka bylo sice vyrovnáno 54:54, avšak domácí znovu odskočili a přestože následně dvakrát nesportovně faulovali, naši toho nevyužili a naopak v samém závěru po koši Haiblíka s faulem prohrávali před poslední částí 65:59. V ní se sice hrálo rychle nahoru dolů, ale mnoho bodů nepadalo. Přesto Děčínští pomalu umazávali manko a čtyři minuty před koncem ztráceli po čtyřech bodech Autreyho už jen malinko – 69:68. Na trojku Slunety odpověděl následně košem Skalička a domácí si vzali oddechový čas – 72:70. Minutu před koncem to bylo po zisku Ježka a jeho brejku 74:72, jenže pak na druhé straně skóroval Brown, a přestože se Děčín snažil, v útoku se mu už nezadařilo a prohrál 76:72.

Trenéři po utkání
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Do Ústí jsme se přijeli poprat o postup z prvního místa, což se nám nakonec nepovedlo a končíme druzí. Přesto máme z postupu radost a těšíme se na dalšího soupeře. Co se týče samotného utkání, celou dobu jsme tahali za kratší konec. Naše obrana byla velice špatná, nedokázali jsme zacpat podkošový prostor, což je naší bolestí v posledních zápasech. Když k tomu připočteme naši neschopnost proměnit trochu víc střel, než se nám podařilo, nemůžeme v takovém zápase uspět. Zejména ve druhém poločase jsme hořeli na obranném doskoku, což nás spolu s naší špatnou obranou stálo zápas.“

Antonín Pištěcký, trenér Sluneta Ústí n. L.: „Před dnešním zápasem bylo hrozně těžké předpovídat, jak to dopadne. Věděli jsme, že Děčín bude do sestavy zapracovávat nového pivota Vukosavljeviče, což je strašně těžké a sami o tom víme své. Bylo také otázkou, jak k tomu přistoupí diváci a já jsem nakonec mile překvapen, kolik jich dorazilo. Všude se říkalo, že proti sobě nastupují dva týmy, které už mají jistý postup a že o nic nepůjde, ale to není pravda. Zaprvé každý chce pořád vyhrávat, zadruhé je to derby a to se nedá vypustit. My jsme byli po celé utkání v plusu a pořád jsme drželi nějaký náskok vyjma prostředku druhé čtvrtiny, kdy šel Děčín na chvilku přes nás, ale my to dokázali ustát. Jsem rád především za dvě věci. Zaprvé fakt, že mladíci, kteří dnes dostali prostor, tam nešli jen proto, aby si ti zkušenější odpočinuli, ale byli rovnocennými soupeři a někteří nám pomohli víc, než se asi čekalo. Druhá věc je výkon Ljubomira Čampary, který udělal obrovské množství práce v podkošovém prostoru. Osm útočných doskoků z našich patnácti je úžasné číslo, snažíme se ho využívat víc a víc. Jeho potenciál je obrovský, stále to není úplně ideální. Hlavní důvod, proč jsme dnes zápas zvládli, je 15 útočných doskoků, protože si nepamatuju, kdy bychom se v této statistice Děčínu vyrovnali.”

Hráči po utkání
Lukáš Feštr, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Přijeli jsme sem uspět a urvat první příčku, ale bohužel se nám to nepovedlo. Strašně se trápíme v obraně, vždycky někdo někde zaspí, asi si nejsme úplně jistí v těch rotacích, zkrátka pokaždé někde zůstane volný střelec. Musíme na tom dál pracovat a dřít v tréninku. Co se týče útoku, musíme prostě dávat střely. My dřeme, čtyřicet minut se snažíme, ale pak nedáme koš. Ústí nechává některé naše hráče úmyslně střílet, ale my toho nedokážeme využít. Špatné byly i naše šestky, včetně těch mých… Nesmíme věšet hlavy, jdeme dál ze druhého místa, v sobotu nás čeká liga, těžký zápas ve Svitavách. Pojedeme tam s tím, že prostě jedeme vyhrát a vyhrajeme tam!“

Johan Haiblík, křídlo Sluneta Ústí n. L.: „Já si myslím, že zápas nám vyhrála naše energie, protože všichni hráči do toho dali maximum. Trochu nám vázl obranný doskok, kde nám Děčín svou aktivitou působil velké problémy, ale i my jsme měli díky Ljubomirovi Čamparovi v tomto ohledu dobrá čísla. Na konci zápasu nám padly některé důležité střely, které nám pomohly vyhrát.“

Základní sestavy
Ústí: Šotnar, Svejcar, Bažant, Pecka, Čampara
Děčín: Šiška, Kroutil, Pomikálek, Carlson, Vukosavljevič

Sluneta Ústí n. L. – BK ARMEX Děčín 76:72 (22:20 42:39 65:59)
Body Ústí: Čampara 17, Brown 15, Pecka 12, Svejcar 10, Bažant a Karlovský po 7, Haiblík 5, David 5.
Body Děčína: Pomikálek 19, Autrey 18, Ježek 8, Vukosavljevič 6, Feštr 6, Žikla 5, Kroutil 4, Carlson 2, Šiška 2, Skalička 2.
Trojky 25/9:29/7, TH 19/11:19/11, doskoky 46:35. Čtvrtiny: 22:20, 20:19, 23:20, 11:13

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta