Rubriky
Sport Zprávy

Drama rozhodl až koš Lamba Autreyho

Papírově to mělo být snadné utkání, leč realita byla zcela jiná a Válečníci se na výhru nad dosud nezvítězivším Brnem hodně nadřeli. Ale takové zápasy proti týmům, které nemají co ztratit, zkrátka bývají. A plnit roli favorita bývá také náročné.

Domácí hráči vyhráli úvodní rozskok a Ježek hned první akci svého týmu zakončil dvěma body. Jenže na druhé straně vyrovnal Heřman a začala tuhá bitva, v níž se Válečníkům ne úplně dařilo střelecky, ale na druhou stranu si pomáhali dobrou obranou, a tak diváci sledovali zajímavý, i když bodově dietní basketbal. Po odehraných čtyřech minutách a nájezdu střídajícího Šišky byl stav jen 5:4, tři minuty před první přestávkou vedlo Brno po koši zkušeného Smithsona 7:8. Pak ale zaznamenal Šiška koš s faulem, Landa přidal další dva body, a když Kroutil trefil první trojku svého týmu, zdálo se, že Děčané se konečně dostali do správného tempa – 15:10. Jenže hostující Diatta ihned snížil a jedna šestka Šišky upravila na 16:12. Ve druhé čtvrtce bodovali první Brňané, Válečníci se nemohli trefit dvě minuty, ale pak Carlson zaznamenal trojku – 19:13. Ani toto ovšem domácím nepomohlo, v jejich hře byly nepřesnosti, a tak v 17. minutě Stegbauer trojkou vyrovnal na 23:23. A stejný hráč ihned odpověděl na trojku Feštra – 26:26. Děčínský rozehrávač si vzápětí vynutil faul, proměnil obě šestky, grunt se prosadil z pod koše a následně přidal dva body i Pomikálek – 32:26. Tečku za poločasem pak udělala trojka Feštra – 35:26.

Druhý poločas odstartovala pěkná akce Carlsona zakončená dvěma body, jenže hosté v kabině popadli druhý dech a čtyřmi body rychle ukázali, že flintu do žita rozhodně nehodili – 37:30. Válečníci si sice pomáhali dobrou obranou a nutili soupeře ke ztrátám, ale v útoku se jim nedařilo dle představ. Až trojky Šišky a dalekonosná trefa Autreyho posunuly rozdíl ve skóre na dvojciferný – 44:33. Po dalších trojkách Pomikálka a Kroutila bylo ještě veseleji (50:37), ale Brno stále bojovalo a před poslední čtvrtinou snížilo na 53:45. V té poslední se rozdíl ve skóre ze začátku pohyboval okolo osmi bodů, šest minut před koncem však Stegbauer trojkou posunul svůj tým na dosah jediné střely, což se povedlo Nehybovi, jehož další trojkou vyrovnal na 60:60. A následně Smithson další trojkou dokonce otočil na 60:63. Tuto těžkou chvíli ale Válečníci i jejich fanoušci zvládli. Kroutil po zisku míče a následném faulu proměnil oba trestné hody, následně Heřman neproměnil podkošovou tutovku a Autrey opět z šestek posunul Děčín do vedení 64:63. Vzápětí pak Autrey našel skvělou přihrávkou pod košem zcela volného Ježka, který zvýšil na 66:63. Bohužel, o několik chvil později Ježek špatnou přihrávkou daroval Brnu snadné dva body a trenér Grepl si 29 vteřin před koncem vzal oddechový čas – 66:66. Ten se vyplatil, protože Válečníci sehráli akci na jejímž konci byl Autrey a jeho přesná, byť těžká dvojka přes bránícího Smithsona. Závěrečný útok se už Brnu nepovedl a děčínskému týmu spadl ze srdce veliký kámen – 68:66.

„Je těžké hrát proti týmu, který nemá co ztratit, ale my jsme zase věděli, do čeho jdeme a na co se připravit. Byli jsme však trochu jaloví v útoku, takže stále máme na čem pracovat. Naštěstí jak v Ostravě, tak dnes jsme vyhráli. A jsem za to moc rád, protože tu dramatickou koncovku jsem zavinil já špatnou přihrávkou. Budiž mi to ponaučením pro příště,“ oddechl si po zápase kapitán Válečníků, Šimon Ježek.

Střetnutí bylo velmi vyrovnané, bojovné a rozhodovaly jej drobnosti. Brno přestřílelo Děčín, ale mělo nižší procentuální úspěšnost ve dvojkách, naopak v trojkách bylo lepší. Klíčové byly i šestky, kde Válečníci nijak neexcelovali, ovšem soupeř zahodil rovnou polovinu trestných hodů. Další statistiky byly velmi vyrovnané.
Hráčem utkání se stal Lamb Autrey, který předvedl několik velmi těžkých střel včetně té vítězné a zaznamenal 10 bodů. Stejný počet ale měli i Pomikálek, Feštr a Šiška, který především ve třetí čtvrtině zlobil obranu soupeře svými nájezdy a sbíral fauly. Škoda jen, že proměnil tři se sedmi šestek. Dva parádní bloky a 9 bloků připsal Carlson, Kroutil opět dobře bránil a přidal 8 bodů. Na straně Brna byli nejlepší Smithson (12 bodů), Nehyba (11 bodů, trojky 3/3) a Stegbauer (11 bodů).

Trenéři po utkání
Lubomír Růžička, trenér Basket Brno: „Zápas se mi hodnotí těžko. Gratuluji domácím, kteří zvítězili díky pasáži ve druhé čtvrtině, kdy jsme ztratili dobře rozehraný zápas. Za druhý poločas ale musím svým hráčům dát veliký kredit. Dokázali si, že mohou hrát na venkovních palubovkách i proti takovým týmům, jako je loňský finalista. Ukázali oproti sobotě charakter, za což jsem rád, protože jsem jim v pondělí řekl, že je podržím, že chci, aby pracovali a věříme jim. A kluci se nám odvděčili tím, že bojovali, za což jsem moc rád. Škoda v závěru nedané volné trojky Farského, podkošové akce Heřmana. Tyhle věci nás zalomily a naopak na druhé straně ukázal Lamb Autrey svoji velikost, protože přes Smithsona dal těžkou střelu. Poslední útok jsme nevyřešili nejlépe, ale chybami se člověk učí. Bojovali jsme, měli jsme útočné doskoky a to chválím. Jediná výtka je snad pouze k trestným hodům, kde jsme měli úspěšnost jen padesát procent.“

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Pro nás to je velmi důležité vítězství. Po nevydařeném utkání s Kolínem jsem naprosto jasně věděl, jak Brno zareaguje. A dávám kredit svým hráčům, že na to zareagovali tak, jak měli. Vyrovnali se bojovností a nasazením Brnu. Zápas měl velikou kvalitu, byl bojovný a napínavý až do konce a byla to reklama na českou ligu. Lamb Autrey sice trefil vítěznou střelu, ale chci poděkovat všem hráčům, kteří zápas odpracovali po celých čtyřicet minut. To se cení. Nemyslím si, že bychom vyhráli úplně zaslouženě, spíš jsme byli šťastnější.“

Hráči po utkání
Zdeněk Nehyba, křídlo Basket Brno: „Přijeli jsme se bojovat a ukázat zlepšený výkon oproti zápasu s Kolínem, který se nám nevydařil. Zápas se rozhodl na konci prvního poločasu, kdy jsme udělali pár chyb a soupeř nám odskočil. Ve druhém poločase už to byla vyrovnaná partie, a my se konečně trefili z trojkové vzdálenosti. Na druhé straně Děčín hodněkrát podržel Lamb Autrey těžkými střelami. O osudu utkání rozhodlo několik maličkostí na naší straně, kdy jsme neproměnili volné střely a nedávali dvojtakty.“

Lukáš Feštr, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Jsem hrozně rád, že jsme toto utkání zvládli vítězně. Nebylo to vůbec jednoduché, protože Brno, na to jakou má bilanci, hraje o mnoho lepší basketbal. V prvním poločase jsme měli veliké problémy na našem obranném doskoku, což se po přestávce ale zlepšilo. Jsem rád, že máme vítězství, byť to nebylo z naší strany o basketbalové kráse. Měli jsme dobré nasazení a jednu z nejlepších obran v dosavadním průběhu sezóny.“

Základní sestavy
Děčín: Feštr, Ježek, Carlson, Pomikálek, Grunt
Brno: Smithson, Kereselidze, Nehyba, Stegbauer, Heřman

BK ARMEX Děčín – mmcité1 Basket Brno 68:66  
Body Děčína: Feštr 10 (2x 3), Pomikálek 10 (1), Šiška 10 (1x 3, 6 získaných faulů), Autrey 10 (2x 3), Carlson 9 (1x 3, 8 doskoků), Kroutil 8 (1x 3), Grunt 5, Ježek 4, Landa 2, Žikla 0, Bobek 0, Skalička 0.
Body Brna: Smithson 12 (1x 3), Stegbauer 11 (3), Nehyba 11 (3), Heřman 8 (6 doskoků), Novotný 5 (1x 3), Jokl 5, Diatta 4, Farský 4, Kozina 4 (1), Kavaš 2, Kereselidze 0.
Střelba za 2 body 15/28:16:38, za 3 body 9/23:9/21, TH 11/19:7/14. Doskoky 34:33 (útočné 8:11), asistence 14:14, ztráty 12:13, fauly 21:20.

Nejlepší hráč: Lamb Autrey

Diváků: 976

Čtvrtiny: 16:12, 19:14, 18:19, 15:21

Zdroj: www.bkdecin.cz