Rubriky
Sport Zprávy

Preview před 1. zápasem semifinále play-off, DEKSTONE Tuři Svitavy – BK ARMEX Děčín

Jen tři dny po skončení sedmizápasové čtvrtfinálové bitvy s Opavou čeká na Válečníky úvodní duel semifinále, ve kterém vyzvou Svitavy. Těm naopak stačilo k postupu přes Ústí pět zápasů, a tak mají výrazně delší odpočinek a čas na přípravu.

Svitavy předvádějí zatím výbornou sezónu, když v základní části Kooperativa NBL obsadily 2. místo s bilancí 16 výher a 6 porážek a stejnou pozici udržely i po nadstavbové skupině A1, byť si pohoršily na 22 vítězství a 14 porážek. V Českém poháru však pouť Turů skončila již ve čtvrtfinále, ve kterém přijeli do ARMEX Sportcentra a Válečníci je vyřadili výsledkem 86:74.

Pro Svitavy i Děčín bude semifinálová série jakýmsi návratem do loňského ročníku, kde se oba celky rovněž setkaly v play-off, ale již ve čtvrtfinále. Z postupu se radovali Svitavští, kteří dvakrát vyhráli v Děčíně a jednou doma, Válečníci pak sice snížili na 3:2, ale Tuři třetí mečbol již využili a postoupili do semifinále.

Letos ve čtvrtfinále narazily Svitavy na sedmou Slunetu Ústí nad Labem, kterou vyřadili 4:1 na zápasy po výsledcích 95:83, 87:76, 81:71, 90:94 po prodl. a 109:71.

Zatím největšími tahouny Svitav, které se na závěr nadstavbové skupiny A1 posílili o rozehrávače Adama Číže, jsou rozehrávač Roman Marko (průměr ve čtvrtfinále 16 bodů na zápas), pivot Charles Justin Aiken (15,6) a křídelníci Pavel Slezák (12,2) a Matěj Svoboda (12). Šikovný Američan O’Brien dává v průměru 11,2 bodu. Tuři jsou velmi komplexním týmem, který sice na závěr skupiny A1 prohrál pětkrát v řadě, ale jeho kvalita je nepopiratelná. Svitavští navíc jako lépe postavený celek v tabulce budou mít výhodu domácího prostředí pro případný sedmý zápas. Semifinále se totiž opět hraje na čtyři vítězství.

ZRANĚNÍ HRÁČŮ PŘED UTKÁNÍM
Kádr Děčína je kompletní, otazník ještě visí na startem pivota Pavla Grunta.

NÁZOR BK DĚČÍN
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Pondělní a úterní zápas letošního play-off odehrajeme na palubovce Svitav. Tuři mají zkušený tým, který ví, jak hrát vyřazovací část. Nečekají nás jednoduchá utkání, ale budeme se rvát o co nejlepší výsledek.“

Šimon Ježek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Máme za sebou neobyčejnou sérii sedmi zápasů ve dvanácti dnech, z toho tři utkání na opačné straně republiky. My i Opava jsme dali do čtvrtfinále maximum úsilí, oba týmy měly neskutečnou podporu fanoušků a někdo by si mohl myslet, že toho máme dost, ale naopak: dostali jsme větší hlad. Pokud dostanete něco zadarmo, pokud vás to nestojí mnoho úsilí, nikdy si toho nebudete vážit jako toho, co si tvrdě vybojujete. Svitavy prošly do druhého kola poněkud „snadněji“, ale náš tým hraje lépe každý zápas a série s Opavou nás v mnohém posunula dál. Jsme nebezpečnější, jsme tvrdí a odhodlaní. Osobně bych si proti nám hrát nepřál.“

Oba duely ze Svitav bude přímým přenosem vysílat ČT Sport, v pondělí žačíná přenos v 17:50, v úterý pak v 18:55.

Výsledky v základní části: 
DEKSTONE Tuři Svitavy – BK ARMEX Děčín 84:69
O’Brien 21, Marko 13, Svoboda 12 – Autrey 25, Carlson 10, Pomikálek 9, Šiška 9.
BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy 77:79
Carlson 17, Pomikálek 14, Autrey 12 – Slezák 20, O’Brien 13, Kovář 13, Marko 12.
Výsledky ve sk. A1:
BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy 73:82
Šiška 20, Autrey 12, Carlson 11 – Slezák 27, Puršl 14, Svoboda 11.
DEKSTONE Tuři Svitavy – BK ARMEX Děčín 85:88
Svoboda 16, Aiken 15, Kovář 12 – Pomikálek 26, Autrey 23, Carlson 15.
Čtvrtfinále ČP mužů:
BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy 86:74
Autrey 21, Carlson 16, Pomikálek 15 – O’Brien 16, Puršl 14, Aiken 12.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta