Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci porazili doma Opavu i počtvrté a jdou do semifinále!

Cesta do semifinále se otevřela! Sice to trvalo dlouhý sedm zápasů, ale Válečníci nakonec loni stříbrnou Opavu udolali 4:3 na zápasy. Rozhodující duel měl skvělou atmosféru a děčínští basketbalisté v něm předvedli nejlepší výkon, především pak ve druhém poločasu, kdy neprostupnou obranou  udrželi ofenzivního soupeře na pouhých 23 bodech!

Vstup do utkání měli Válečníci výborný, Krakovič hned první útok přetavil ve dva body, vzápětí Landa trojkou zvýšil na 5:0. Opava ale kontrovala trojkou Šiřiny, který byl navíc faulovaný – 5:4. Naši ale solidně bránili, nepouštěli Opavu do volných pozic, hlídali si doskok a naopak v útoku byli produktivní, takže v polovině této částí vedli po slepených trojkách Carlsona a Autreyho již dvojciferným rozdílem 16:6 a vyprodané ARMEX Sportcentrum bouřilo. Po oddechovém času ale hosté začali zlobit přesnou střelbou za tři body (trefili se třikrát) a snížili na 20:15. Tečku za první čtvrtkou pak udělaly dva body Pomikálka po útočném doskoku – 22:15. Druhou čtvrtinu zahájila trojka opavského Zbránka a jakoby předznamenala, co Slezané budou předvádět dál. Po této trojce proměnil Dragoun obě šestky, Bujnoch dal dva body a bylo vyrovnáno 22:22. Pak Krakovič ukončil střelecký půst Válečníků, ale Dragoun trefil druhou trojku Opavy v této pasáži a hosté poprvé vedli – 24:25. Naši si však vzali rychle vedení zpět, jenže Bujnoch další trojkou opět vyrovnal – 28:28. Vyrovnaná partie pak pokračovala, domácí byli ovšem v útoku trochu úspěšnější, a tak vedli dvě minuty před koncem 38:32. Jenže závěr patřil soupeři, který zaznamenal 7 bodů v řadě (včetně další trojky) a upravil na poločasových 38:39.

Druhá půle přinesla tuhou bitvu, ve které se dlouho oba celky nemohly střelecky prosadit a diváci sledovali sice bezbodový, ale krásný basketbal. Poprvé se skóre měnilo až po třech minutách, kdy Ježek z nájezdu otočil na 40:39, Šiřina pak jednou šestkou vyrovnal, ale na druhé straně Šiška také jedním trestným hodem poslal Děčín do vedení 41:40. Za pět minut tak padlo pouhých pět bodů! Válečníci pokračovali ve výborné obraně a jak se říká „zavřeli krám“. Naopak na druhé straně se jim začalo dařit, Autrey trefil trojku, Krakovič dal dva body a Pomikálek jednou šestkou zvýšil na 47:40. Opava zaznamenal první body ze hry v této části až tři minuty před koncem, kdy se dvakrát prosadil Bujnoch, ale jeho koše proložila trojka Feštra – 50:44. A stejný rozdíl ve skóre byl i před poslední periodou – 53:47. Tu začali Děčínští skvělou defenzívou, kdy ubránili 24 vteřin Opavy, naopak Landa zaznamenal koš s faulem. Následně přišly skvělé okamžiky kapitána Krakoviče, jenž nejen dobře pracoval v obraně, ale navíc pěti body v řadě zvedl náskok Děčína na 61:49. A pak dostali hosté další ránu, když Carlson si dovolil přes pivota Gniadeka brutální smeč, čímž dal hostujícímu hráči jasnou a pádnou odpověď na jeho výroky v médiích, kde si rýpl do Válečníků, jejich fanoušků a vůbec obyvatel Děčína – 63:49. Jenže Opava se nevzdává, její hráči si začali chodit pro fauly a snížili na 65:55. Ovšem další zmenšení náskoku odmítl Šiška a jeho trojka,  ke kterému se přidal čtyřmi body Autrey – 72:59. Ten navíc vzápětí prohnal obroučkou trojku a hala se třásla v základech – 75:59. V závěru pak oba celky skórovaly především z trestných hodů, v poslední minutě však Šiška po své nedané šestce vystihl rozehrávku, Pomikálek zasmečoval a pečetil výhru Děčína 79:62.

Rozhodující čtvrtfinále bylo ze strany Válečníků nejpřesvědčivější a přestože řada statistických ukazatelů byla opět velmi vyrovnaná, ze hry Děčína byla cítit jakási jistota ve vlastní síly a víra ve výhru.

Oba celky vystřelily takřka shodný počet střel (59:60), naši byli ovšem výrazně přesnější. Také vyhráli na doskoku, měli více asistencí a méně ztrát, dali více bodů po ztrátách soupeře a z brejků.

Bodovým tahounem Válečníků byl Lamb Autrey s 22 body (dvojky 6/7, trojky 3/6), výborný part ale odehrál také Jakub Krakovič (13 bodů, dvojky 6/9), Ondřej Šiška (11 bodů, 9 doskoků a 9 asistencí) i Klint Carlson (11 bodů, 8 doskoků). Avšak pochvalu zaslouží i zbytek týmu, který především skvělou obranou ve druhém poločase nedal soupeři šanci. Důkazem toho je, že Slezané dali v první půli 8 trojek, ve druhé však jedinou. A obrovské díky patří všem divákům, kteří vytvořili Válečníkům opravdu parádní domácí atmosféru.
Opava měla svého lídra ve Václavu Bujnochovi (14 bodů), po 10 bodech přidali Šiřina, Zbránek a Gniadek, který to ale neměl lehké, protože fanoušci Děčína na něj pískali hned od prvního kontaktu s míčem.

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Carlson, Landa, Krakovič
Opava: Šiřina, Kroutil, Zbránek, Bujnoch, Gniadek

Trenéři po utkání
Petr Czudek, trenér BK Opava: „Gratuluji Tomášovi a jeho týmu. Já dnes bych si dovolil nekomentovat zápas, ale celou sérii, která byla hodna play-off. Děčín postoupil zaslouženě, protože měl super konec nadstavby a vybojoval si výhodu domácího prostředí, což jsme tušili, že bude jeho výhoda. Z našich čtyř pokusů na dobytí děčínské tvrze jsme dnes měli nejmenší šanci, spíše nás mohou mrzet tři zápasy před tím, kdy jsme měli dobré pasáže, ale výhru jsme nezískali. Samozřejmě, že vyřazení bolí a sezóna končí neúspěchem. Bavili jsme se o tom, že Liga mistrů bude mít nějakou daň, ale stále jsme pokukovali po tom, že se dostaneme mezi čtyři nejlepší celky. Děčín hrál dnes velmi dobře, sebevědomě a za druhý poločas si zasloužil postup.“

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Zápas byl hrozně těžký a byl jsem z něj velmi nervózní, protože vím, jak kvalitní tým Opava má. Navíc jsem si říkal, že jednou doma někdo prohrát musí a měl jsem obavy, že to budeme dnes my. Ale zápas se vyvíjel dobře, pak nám sice utekla v obraně druhá čtvrtka, ve které jsme dostali dvaačtyřicet bodů. Druhý poločas byl pak boj, možná ani ne o každý centimetr, ale spíš milimetr hřiště. Nám spadly nějaké šťastné trojky, odpoutali jsme se od soupeře a závěr tak mohl být klidnější. Přesto jsme se museli mít na pozoru, protože Opava má výborný tým, a co hráč, to střelec. A dokáží se vrátit ze zdánlivě už neuhratelných situací. Takže až teprve třicet vteřin před koncem jsem začal věřit tomu, že zápas můžeme vyhrát. Klukům dnes gratuluji.“

Hráči po utkání
Jakub Šiřina, rozehrávač BK Opava: „Gratuluji Děčínu k zaslouženému postupu. Pro diváky i pro nás hráče to byla vynikající série plná soubojů a dalších věcí. Věřím tomu, že nás i Děčín tohle může posunout dál. Pro nás škoda, měli jsme vyhrát hned první venkovní zápas, ale bohužel se nestalo. Dnes rozhodla naše střelecká impotence ve druhém poločase a Děčín si už závěr pohlídal.“

Lamb Autrey, křídlo BK ARMEX Děčín: „Věděli jsme, že Opava je velmi silná a bude to tvrdý boj. Také jsme věděli, že musíme využít domácí prostředí,což se povedlo. Dnes jsme bojovali celých čtyřicet minut, protože Opava se nikdy nevzdává. Snažili jsme se také pohlídat doskok, aby soupeř neměl tolik útočných doskoků. Také dnes musím pochválit naši obranu, která byla nejlepší v celé sérii. Série byla pekelná, ale jsem nadšený z postupu. Gratuluji Opavě k výkonům, které v sérii podávala.“

BK ARMEX Děčín – BK Opava 79:62 
Body Děčína: Autrey 22 (3x 3, 4 asistence), Krakovič 13, Šiška 11 (2x 3, 9 doskoků, 9 asistencí), Carlson 11 (2x 3), Pomikálek 9 (8 doskoků), Landa 6 (1x 3), Feštr 5 (1), Ježek 2, Kroutil 0, Žikla 0.

Body Opavy: Bujnoch 14 (2x 3, 8 doskoků), Šiřina 10 (2x 3), Gniadek 10 (1), Zbránek 10 (1), Dragoun 5 (1), Klečka 5, Švandrlík 5 (1), Jurečka 3 (1), Slavík 0, Kouřil 0 (6 asistencí).
Střelba za 2 body 20/35:11/29, za 3 body 9/24:9/31, TH 12/19:13/19. Doskoky 40:36 (útočné 12:14), asistence 21:13, ztráty 10:13, fauly 20:22.

Nejlepší hráč: Lamb Autrey

Diváků: 1 100

Čtvrtiny: 22:15, 16:24, 15:8, 26:15

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta