Rubriky
Sport Zprávy

Střelecký výpadek ve druhé půli a další porážka

Po dlouhé reprezentační přestávce se opět roztočil kolotoč zápasů v nadstavbové skupině A1, v němž na Válečníky čekalo další venkovní utkání. Tentokrát hráli v Opavě, která je vyřadila v semifinále Českého poháru a naši prahli po odvetě. Bohužel, po výborném prvním poločasu přišel střelecký výpadek a domácí zápas urvali ve svůj prospěch.

První body duelu obstaral děčínský kapitán Krakovič, domácí Gniadek ale hned kontroval trojkou, na níž ovšem stejnou mincí odpověděl Ježek – 3:5. Po šestkách Krakoviče a Carlsona to bylo 3:8, po dalších trefách Ježka a Pomikálka dokonce 5:12. Opavští (bez rozehrávače Šiřiny) ale zabrali a brzy otočili na 16:14, na čemž měl lví podíl Bujnoch. Díky bodům Feštra a Kroutila se však vedení opět překlopilo na stranu Děčína (18:22), ovšem v posledních dvou minutách první čtvrtky už naši nepřidali ani jeden bod a domácí vyrovnali na 22:22.

Druhou desetiminutovky odstartovala trojka opavského Švandrlíka, po koši s faulem dobře hrajícího Krakoviče bylo ale znovu srovnáno – 27:27. Pak přišla nejlepší pasáž Válečníků, kteří hráli chytře, účelně, produktivně v útoku a Opavě toho naopak pod svým košem příliš nedovolili. V polovině této periody to bylo 29:38, po dalších čtyřech bodech Krakoviče se rozdíl vyšplhal na 32:42, po trojce Šišky dokonce na 32:45. Při dalším útoku si Válečníci doskočili hned třikrát své nepřesné pokusy, ale další body nepřidali a soupeř pak jednou šestkou upravil na 33:45.

Po přestávce skóroval jako první Carlson a zvýšil na 33:47. V dalších devíti minutách této čtvrtky už však naši nedali ani jeden koš ze hry (jediný další bod zaznamenal Grunt z trestného hodu) a názorně ukázali, co to znamená střelecké trápení. K tomu domácí vylepšili svou obranu (velmi agresivně bránili především Autreyho) i doskakování a začali manko pomalu stahovat. Přes tuto mizérii dokázali Děčínští udržet Slezany na 13 bodech, takže před poslední částí vedli 46:48. V ní ale válečnické soužení v ofenzívě pokračovalo, hráči se dostávali pod obrovský tlak, Opava toho dokonale využila a šňůrou 11:0 otočila na 57:48. Pak konečně zlomil kouzlo opavského koše Krakovič dvěma šestkami, vzápětí přidal i trojku, ale na obrat to nestačilo a domácí vyhráli 70:58.

„Výsledek je odrazem naší současné nepohody, která zabíjí naši hru. V prvním poločase jsme přitom odehráli velmi pěkný part a byli jsme opticky i herně lepší. Ale po přestávce, kdy se hra začala kouskovat a domácí přidali na agresivitě jsme začali mít problém v útoku, nedávali jsme tutovky, přestali jsme si věřit, z čehož pak pramenily ztráty a naše hra se úplně vykolejila,“ povzdechl si po zápase trenér Děčína, Pavel Budínský.

Děčín, stejně jako v předchozích zápasech, odehrál velmi povedenou první půli, kterou ovšem zkazil výpadkem po přestávce. Válečníci měli jen jediného dvojciferného střelce, a to Jakuba Krakoviče, který dal 16 bodů. Naši měli 35 pokusů za 2 body a 32 pokusů za 3 body, což dokazuje, že domácí vsadili na „ucpání bedny“, což se jim vyplatilo, protože Děčínští dali jen 6 trojek, tedy stejně jako Opava, která ovšem proměnila o šest dvojkových střel více. Děčín vyhrál na doskoku, ale prohrál v asistencích i ztrátách. Další rozdíl byl v bodech lavičky, kde Slezané zvítězili 41:18.

Domácí táhl Radim Klečka s 22 body a 6 asistencemi, nejvyšší rating měl Kvapil za double-double 13 bodů a 13 doskoků. Pivot Bujnoch přidal 13 bodů a 9 doskoků.

Základní sestavy Opava:
Kouřil, Dragoun, Zbránek, Bujnoch, GniadekDěčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Carlson, Krakovič

BK Opava – BK ARMEX Děčín 89:70
Body Opavy: Klečka 22 (2x 3, 5 doskoků, 6 asistencí), Bujnoch 13 (9 doskoků), Kvapil 13 (13 doskoků), Gniadek 9 (1x 3), Švandrlík 6 (2), Zbránek 4, Dragoun 3 (1), Bukovjan 0, Kouřil 0.

Body Děčína: Krakovič 16 (1x 3, TH 7/7, 6 doskoků), Carlson 8 (1x 3), Grunt 7, Šiška 7 (1x 3, 6 doskoků), Feštr 6 (1x 3), Ježek 5 (1), Pomikálek 4 (8 doskoků), Kroutil 3 (1x 3), Autrey 2, Landa 0.
Střelba za 2 body 21/45:15/35, za 3 body 6/23:6/32, TH 10/19:10/13. Doskoky 43:48 (útočné 11:14), asistence 17:10, ztráty 7:13, fauly 17:21.

Diváků: 607

Čtvrtiny: 22:22, 11:23, 13:3, 24:10

Trenéři po utkání
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Z našeho pohledu je to smutná porážka, po tom vývoji. Byly to dva různé poločasy. První se hrál v tempu, což nám vyhovuje. Byli jsme srovnáni v obraně i produktivní v útoku. Nevím, co se stalo po přestávce na druhé polovině, jestli dal někdo nějaký dekl na koš, byli jsme frustrovaní. Dali jsme za čtvrtku jen tři body, což nás rozložilo. Opava nestřílela nějak excelentně, ale dokázala si míče doskočit. Výsledkem toho byla čtvrtina 13:3, což je v basketu na této úrovni trochu unikátní. Když se domácí dostali na plichtu, probudilo se i hlediště, my jsme kupili ztráty. Dostali jsme jen sedmdesát bodů, což by v Opavě mohlo být na výhru, ale s naší úspěšností to dnes nevyšlo.“
Petr Czudek, trenér BK Opava: „Nezbývá mi než souhlasit s Pavlem. Z naší strany byla ve druhém poločase výborná energie hlavně v obraně, dobře fungovala spolupráce Mirka Kvapila s Vencou Bujnochem, kteří byli u toho, když jsme zápas otočili. V první půli držel naše akcie Radim Klečka, protože jinak jsme působili trochu ospalým dojmem. Vítězství nad Děčínem vždy potěší, náš výkon byl ale takový zvláštní, ospalý. V jiných zápasech už se nám to nemusí podařit otočit.“

Hráči po utkání
Jakub Krakovič, pivot BK ARMEX Děčín: „Po dobré první půlce, kdy jsme byli aktivní, hlídali jsme si doskok a dodržovali vše, co jsme si řekli, přišel špatný druhý poločas. Hráli jsme takový pochoďák, nebyli jsme důrazní a když se k tomu přidala naše nízká úspěšnost střelby, na vítězství jsme nemohli pomýšlet. Domácí se zlepšili na doskoku, zatímco náš výkon se dál zhoršoval. Náš výkon z první půle jsme úplně zmuchlali a hodili do koše.“

Radim Klečka, křídlo BK Opava: „Byl to z naší strany zápas dvou poločasů. V tom prvním jsme neudělali snad nic z toho, co jsme si řekli, hlavně nám nešel doskok. Ve druhé půli jsme zabrali a mohli se radovat z vítězství.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta