Rubriky
Zprávy

Celé Ústí nad Labem a Trmice se staly bezdoplatkovými zónami. Města tak chtějí omezit obchod s chudobou

Bojujeme proti obchodníkům s chudobou. Tak odůvodňují vedení měst Ústí nad Labem a sousedních Trmic zavedení bezdoplatkové zóny na celém svém území, které platí od 4. března.

V praxi to znamená, že kdo se přistěhuje, ztratí nárok na doplatek na bydlení. Stejné to bude i při stěhování po městě. Doplatek dostávají od úřadu práce ti nejchudší lidé. Právě jim podle ústecké opozice plošné opatření ublíží.

V některých částech Ústí nad Labem i Trmic už opatření platí zhruba rok.

Jeho dopady podle Weroniky Lipšové z Člověka v tísni pocítili třeba na sídlišti Mojžíř právě ti nejchudší.

„Nájmy jsou stále stejně vysoké, často se přitom jedná o nevyhovující bydlení. Mám několik klientských rodin, které už o doplatek přišly, přitom se přestěhovaly pouze v rámci jednoho sídliště.“

Patří mezi ně paní Jana. Sedmičlenná domácnost se přestěhovala jen do vedlejšího vchodu.

„9 500 nájem a 1 500 korun elektřina. Hmotnou nouzi dostávám 5 200 korun, příspěvek 5 300, takže jsme v mínusu a musíme si půjčovat,“ krčí rameny.

Bydlení s tržním nájmem je pro chudé lidi často nedostupné

Pokud se chce někdo stěhovat do lepšího, měl by si podle náměstka primátora Tomáše Vlacha z ANO najít bydlení s běžným nájmem.

„Pokud má kdokoliv tržní nájem ve výši v místě obvyklé, tak tam bude stále plně pokryt tím příspěvkem na bydlení,“ konstatuje.

„Tu šanci přestěhovat se do relativně lepších lokalit mají ti lidé velmi nízkou. Často je z těch inzerátů zřejmé, aby lidé, kteří pobírají sociální dávky, nevolali,“ kontruje Weronika Lipšová z Člověka v tísni.

Za asociální považuje toto opatření také opoziční zastupitelka Karolina Žákovská z PRO! Ústí.

„Město nemá alternativu. Nemůže nabídnout těm lidem jiné, dostupné bydlení, takže je to opatření vlastně uzavírá v tom stavu, ve kterém jsou,“ upozorňuje Žákovská.

Ústí nad Labem chce nabídnout potřebným vlastní sociální byty

Město se snaží výkupem získat vlastní byty pro sociálně potřebné. Ještě letos by podle náměstka Vlacha měl být v každém obvodu jeden krizový byt.

Chtěl by, aby město získalo dalších 300 bytů – naposledy například zastupitelé schválili odkup domu v ulici 1. Máje.

Léta už má město věžák v Čelakovského ulici. Na opravy ale potřebuje dotace.

„Ty tituly už jsou téměř připraveny. Hned, jak se spustí, začneme připravovat systém tak, abychom eliminovali rizika dluhů z nájemného, transparentní výběr jednak nákupu, jednak toho, komu ty byty budou přiděleny. Tento rok bude o intenzivní práci, abychom na konci roku měli výsledek, který budeme moci představit veřejnosti,“ řekl k pořizování městských bytů náměstek primátora Tomáš Vlach.

Námitky Karolíny Žákovské i dalšího občana proti plošnému zavedení bezdoplatkové zóny magistrát zamítl.

Opoziční zastupitelka proto připravuje další kroky. „Podnět k přezkumu ke krajském úřadu a zároveň návrh na zrušení opatření obecné povahy ve správním soudnictví,“ uvedla Karolina Žákovská.

Spustit audio

Autor: Gabriela Hauptvogelová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever