Rubriky
Sport Zprávy

Preview před 13. kolem Kooperativa NBL, BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy

První domácí zápas druhé poloviny základní části Koopertiva NBL odehrají basketbalisté Děčína pod dohledem kamer České televize. A není se co divit, protože do ARMEX Sportcentra přijedou Svitavy, se kterými Válečníci v minulé sezóně vypadli 2:4 na zápasy ve čtvrtfinále play-off a podlehli jim také v Českém poháru v boji o bronz. Naši tedy mají svému soupeři co vracet, navíc když v prvním letošním vzájemném duelu padli na palubovce Turů 84:69.

Svitavy začaly sezónu třemi výhrami v řadě, včetně úspěchu nad Válečníky, poté ale nestačily na Pardubice, Nymburk a Opavu. V dalších zápasech už ovšem Tuři zvítězili, výjimkou byla pouze domácí prohra s ústeckou Slunetou 66:70.

Bodovým tahounem svitavského týmu je Američan Sean O’Brien, který dává v průměru 13,8 bodů a doskakuje přes 9 míčů na zápas. Za ním je zkušený rozehrávač Roman Marko s průměrem 13,5 bodu a osmi asistencemi na utkání. Dalšími dvojcifernými střelci jsou Šimon Puršl (11,8) a Pavel Slezák (11,4). Tuři se na konci října rozloučili s Russellem Woodsem, který nenaplnil očekávání klubu, a angažovali amerického pivota Charlese Justina Aikena, jenž má po čtyřech zápasech průměr 7,5 bodu na zápas.

Zatímco Válečníci mají zápas 12. kola již dlouho za sebou (v předehrávce v něm porazili v prodloužení domácí Královské sokoly 84:90), Svitavští ho absolvovali minulou neděli, kdy porazili předposlední domácí Brno 73:83 (nejlepší střelci Svitav: Marko 15, Slezák 14, Jelínek 13).

Vzájemný zápas v základní části:

DEKSTONE Tuři Svitavy – BK ARMEX Děčín 84:69
Nejlepší střelci: O’Brien 21, Marko 13, Svoboda 12 – Autrey 25, Carlson 10, Šiška 9, Pomikálek 9.

NÁZOR BK DĚČÍN
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín:
„Pro nás to bude revanšové utkání, protože tam jsme prohráli. Bude to ale jistě těžká zkouška. Svitavy jsou na tom v tabulce podobně jako my, mají kvalitní tým, velezkušené hráče i talentované mladíky. Navíc přivedly nového pivota, takže svoji kvalitu pod košem ještě zvýšily. Tuři hrají dobrý basketbal na obou polovinách hřiště a my se na toto musíme připravit. Otázkou bude, co nám dovolí náš zdravotní stav, který se teď trochu zhoršil. Ale věřím, že v domácím prostředí Svitavským porážku vrátíme.“

Šimon Ježek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Z posledního zápasu s Körmendem v Alpsko-jadranském poháru jsme si odnesli tíživou porážku, ale také drahocenou zkušenost s nekompromisně tvrdým a agresivním basketbalem, který produkovali domácí. Tento aspekt hry si musíme osvojit a vtavit ho do naší identity, aby i naši soupeři poznali tvrdost a agresivitu.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta