Rubriky
Sport Zprávy

Jeden poločas na mistra nestačil

Válečníci utrpěli první domácí porážku v nové sezóně, když nestačili na giganta české scény, Nymburk. V úvodním velmi povedeném poločase domácí sice svého soupeře trápili a dokonce jej před skvělým publikem porazili, ve druhém však dominovali hosté, kteří potvrdili svoji suverenitu.

Nymburk začal střetnutí prvního týmu tabulky s druhým dvoubodovými trefami Lawrence a Bendy, Válečníci ale zareagovali trojkou Autreyho. Na trojku Hrubana pak stejnou mincí odpověděl Carlson, který přidal vzápětí dva body, a když Šiška proměnil svůj nájezd, Děčín poprvé vedl – 10:9. Hosté poté sice utekli na 12:17, jenže naši si opět pomohli trojkami a otočili na 18:17.

Následně dvakrát skóroval Autrey, Nymburk sice stačil ještě vyrovnat na 22:22, ale trojka Pomikálka v posledních vteřinách upravila na 25:22. Druhou čtvrtinu sice zahájila trojka Bendy, Pomikálek však svojí třetí trojkou znovu rozbouřil vyprodané hlediště, které se staralo o výbornou atmosféru – 28:25. Za vyrovnaného stavu 30:30 přišly báječné okamžiky Válečníků, když nejprve skóroval Autrey, poté trefil další dvě trojky Carlson, jenž vzápětí předribloval celé hřiště a razantní smečí donutil kouče Nymburku k oddechovému času – 40:32. Ten jeho svěřencům pomohl, protože dvě minuty před přestávkou už opět vedli, a to 42:43. Povedený poločas však zakončil střelou za dva body Pomikálek a domácí si odnášeli do kabin vedení 44:43.

První poločas přinesl opravdu parádní basketbal, ve kterém si Děčané pomáhali především přesnou trojkovou střelbou, hosté naopak zlobili na útočném doskoku, kde vedli 3:10! Zajímavé rovněž bylo, že Nymburk házel šest trestných hodů, ale Válečníci ani jeden.
Po přestávce však vyběhl na palubovku ARMEX Sportcentra jiný Nymburk. První dvě šestky sice Myers neproměnil, ale další útočný doskok znamenal dva body pro Bendu, který byl ještě faulován a trestným hodem zvýšil na 44:46. Následovala děčínská ztráta a další body Bendy. Na ně sice odpověděl Carlson trojkou, ale hosté kontrovali třemi trojkami v řadě, navíc přidali v obraně a nedovolovali našim lehké střely. A když už Válečníci prostor měli, netrefovali se. To soupeř mířil velmi přesně, rozdíl ve skóre se začal zvětšovat a před posledním dějstvím bylo vlastně rozhodnuto – 54:71. V závěrečné periodě zaznamenali hosté sedm bodů v řadě a utekli na 54:78. Teprve po dlouhých třech minutách se trefil na druhé straně Krakovič, jenže další děčínské body se nekonaly a Nymburk odskočil na 56:83. Dalšímu navyšování rozdílu udělalo stopku osm bodů Autreyho, dvě šestky Žikly a také koš Grunta, přesto si úřadující šampión odvezl pohodovou výhru 68:93.

Nymburk kraloval na doskoku, kde vyhrál 36:52 a měl 17 útočných doskoků, z nichž dal 21 bodů. Také byl přesnější ve dvojkové i trojkové střelbě, měl více asistencí a produktivnější lavičku.

Na straně Děčína byl nejlepší Lamb Autrey, který dal 22 bodů, měl 11 doskoků, 4 asistence a získal 6 faulů. Sekundoval mu jeho krajan Carlson s 18 body a Pomikálek, autor 13 bodů. Bohužel, zbytek týmu už jen paběrkoval. Naopak Nymburk se opět mohl spolehnout na celou soupisku, ze které vyčníval hráč utkání, Jaromír Bohačík s 18 body. Peterka nenápadně nasbíral 13 a Hruban 11 bodů. Pivot Myers dal 10 bodů, když neudělal ani jeden faul, ale nasbíral jich devět. Z 11 trestných hodů však proměnil jen čtyři. Posledním dvouciferným střelcem utkání byl Benda s 10 body.

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Autrey, Carlson, Landa, Krakovič
Nymburk: Lawrence, Bohačík, Hruban, Davis, Benda

Trenéři po utkání
Oren Amiel, ČEZ Basketball Nymburk:
 „Naším hlavním úkolem bylo zastavit rychlý protiútok Děčína, což se nám povedlo a odvedli jsme dobrou práci. Ve druhém poločase jsme zlepšili pohyb míče a vyhrát v Děčíně je vždy dobré, protože vítězství zde se nerodí lehce.“

Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Konkurence schopní jsme byli dnes jen první poločas. Ten jsme odehráli velmi dobře a dařilo se nám udržet v hledišti pozitivní atmosféru a napětí. Bylo to díky tomu, že základní sestava odvedla solidní výkon, a to jak v individuálních činnostech, tak při spolupráci. Také jsme se trefovali z dálky a měli jsme velmi dobré procento střelby za tři body. Co nás ale hodně tížilo, byla aktivita a fyzická převaha Nymburku na doskoku, kde nový hráč Myers přinesl obrovskou sílu. Přesto byl první poločas OK. Druhá však byla rozdílná jako den a noc. Začali jsme ztrátami, nedali jsme trestné hody a dvě jisté střely, neproměnili šoupák z pod koše, naopak Nymburk trefil osm střel v řadě a udělal si náskok. Rovněž nám rozleptal mentalitu i sebevědomí, a ve třetí čtvrtině rozhodl o své výhře. Celkově to bylo pěkné utkání v dobré atmosféře, kde největší rozdíl byl v doskakování a také naše lavička zaostala za tou nymburskou, která byla mnohem produktivnější.“

Hráči po utkání
Tomáš Vyoral, ČEZ Basketball Nymburk:
 „První poločas byl z naší strany špatný v obraně, kde jsme až zbytečně vypomáhali. Ve druhém poločase jsme přitvrdili jak v obraně, tak na doskoku a dostali o hodně méně bodů. Také jsme dali hodně snadných košů a tím jsme Děčínu utekli. O naší výhře jsme rozhodli ve třetí čtvrtině.“
Lamb Autrey, křídlo BK ARMEX Děčín: „První poločas byl z naší strany skvělý. Dali jsme do toho hodně energie, vyrovnali se Nymburku a dokonce jsme šli do vedení. Ale dvacet minut nebylo dost. Věděli jsme, že Nymburk do druhé půle vlétne a my musíme udržet naši energii, ale nedokázali jsme to. Je to k naštvání, protože věřím tomu, že Nymburk bychom mohli porazit. Ale pro náš výkon ve druhé půli není žádná omluva a na Nymburk jsme zkrátka neměli.“

BK ARMEX Děčín – ČEZ Basketball Nymburk 68:93 
Body Děčína: Autrey 22 (3x 3, 11 doskoků, 4 asistence, 6 získaných faulů), Carlson 18 (4x 3), Pomikálek 13 (3x 3, 6 doskoků), Krakovič 4, Grunt 4, Landa 3, Šiška 2, Žikla 2, Kroutil 0, Feštr 0, Ježek 0.
Body Nymburku: Bohačík 18 (2x 3), Peterka 13 (1), Hruban 11 (3), Benda 10 (1), Myers 10 (9 získaných faulů), Vyoral 9 (1x 3), Davis 8, Lawrence 7 (1x 3, 8 asistencí), Wright 5 (1x 3), Pumprla 2, Novotný 0, Kříž 0.
Střelba za 2 body 15/38:27/52, za 3 body 10/30:10/26, TH 8/12:9/16. Doskoky 36:52 (útočné 10:17), asistence 12:21, ztráty 11:9, fauly 17:19.

Nejlepší hráč: Jaromír Bohačík

Diváků: 1 200

Čtvrtiny: 25:22, 19:21, 10:28, 14:22

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta