Rubriky
Zprávy

Výsledky dopravních akcí

V pondělí 3. září letošního roku proběhla v děčínském okrese pod taktovkou policistů Územního odboru Děčín krajská dopravně bezpečnostní akce zaměřená především na dodržováním pravidel silničního provozu u řidičů motorových vozidel (dodržování stanovené rychlosti, používání bezpečnostních pásů, zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy, technický stav motorových vozidel atd.).

Do celodenní akce bylo zapojeno šestadvacet policistů, kteří na silnici zkontrolovali v průběhu jejího trvání celkem 136 motorových vozidel. Ani jeden z kontrolovaných řidičů a řidiček nebyl pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. V devíti případech řidiče opět potrápila nepřiměřená rychlost, za kterou dohromady zaplatili na pokutách v osmi případech celkem 2.300,- Kč. Jeden incident byl oznámen správnímu orgánu. Pět řidičů se zodpovídalo z nevyhovujícího technického stavu vozidla a jedna osoba za volantem nepředložila řidičský průkaz. Žádné další prohřešky zjištěny nebyly.

V ten samý den probíhalo na celém území děčínského okresu také dopravní opatření související s opětovným nástupem dětí a mládeže do škol a školek. Do opatření se zapojilo jednatřicet policistů, kteří zaujali pozice na místech blízkých vysoké frekvenci dětí a mládeže. Především v blízkosti škol, na přechodech pro chodce atd. V některých případech regulovali dopravu, usměrňovali řidiče dopravních prostředků a posléze dohlíželi nad plynulostí a bezpečností silničního provozu. Během mimořádného pondělního opatření zkontrolovali 161 motorových vozidel. Odhalili 17 dopravních přestupků, za které do státní kasy řidiči odevzdali v patnácti případech dohromady 6.300,- Kč. Dva incidenty byly oznámeny správnímu úřadu. Opomenutí povinnosti použití bezpečnostních pásů bylo zjištěno dvakrát. Od řidičů bylo za zmiňovaný prohřešek přijato celkem 1.500,- Kč. Ve špatném technickém stavu bylo šest vozidel. Dva řidič i sebe neměli řidičský průkaz a jeden z nich navíc nevlastnil řidičské oprávnění.

Krajskou dopravně bezpečnostní akci si dopravní policisté zopakovali ještě v období od 9. až 11. září 2018. Během těchto dnů zaznamenali strážci zákona na děčínských silnicích 36 dopravních přestupků a zkontrolovali 56 motorových vozidel. V devětadvaceti případech řidiči museli sáhnout do svých peněženek a policistům odevzdali za přešlapy na silnici dohromady 24.500,- Kč. Sedm odhalení bylo postoupeno správnímu orgánu. Nepřiměřená rychlost stála osmadvacet řidičů celkem 21.700,- Kč. Tři případy byly oznámeny správnímu orgánu. Jeden z kontrolovaných doplatil na absenci užití bezpečnostního pásu. Opomenutí jej stálo 1.000,- Kč. Jedno vozidlo bylo ve špatném technickém stavu. Jedenkrát chyběl řidičský průkaz i řidičské oprávnění. Povinný doklad o pojištění odpovědnosti nepředložily dvě osoby za volantem. Alkohol a návykové látky u kontrolovaných nebyly zjištěny. Ani ostatní prohřešky z obvykle sledovaných zjištěny nebyly …

Děčín 17. září 2018
nprap. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín