Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci prohrávají ve čtvrtfinále 0:1

Basketbalisté Děčína hned prvním utkání čtvrtfinále se svitavskými Tury neuhájili domácí prostředí a prohrávají v sérii hrané na čtyři vítězství 0:1.

Válečníkům se absolutně nepovedl vstup do zápasu, kdy dvakrát ztratili míč a soupeř se ujal vedení trojkou Slezáka. A tato trefa nabudila hosty k perfektnímu výkonu, který mimo jiné přinesl další tři trojky a vedení po pěti minutách 0:14! Teprve pak se na straně domácích trefil Šiška, ale Kerr přidal koš s faulem, Marko trefil pátou trojku Svitav a bylo to 2:20. Hrůzný úvod pak naši přece jen trochu smazali, když P. Houška zaznamenal sedm bodů v řadě, ale koncovka opět patřila Svitavským: Smithson dal čtyři body a Teplý zaznamenal šestou trojku svého týmu – 13:27. Ve druhé čtvrtce Válečníci zlepšili svoji hru v útoku, ale stále se jim nedařilo v obraně, a tak si hosté udržovali pohodlné dvouciferné vedení, které bylo po čtyřech bodech exděčínského Jelínka 22:40. Pak domácí zabrali a snížili na 29:40, ale trojka Marka v závěru první půle opět zvýšila bodový polštář Svitav na 33:49.

Druhou půli zahájila trojka děčínského Halady, jenže na druhé straně ihned stejnou mincí kontroval Marko, na další dva body Halady pak odpověděl Jelínek, takže rozdíl ve skóre byl stále stejný – 38:54. Tuři si i nadále pomáhali úspěšnými trojkami a vždy dokázali odpovědět na děčínský zásah, takže po pěti minutách byl stav 46:64. Ve druhé polovině této periody padlo více bodů přece jen do koše Svitavských, a po závěrečných střelách P. Houšky a Feštra to bylo před poslední desetiminutovkou 60:72. Navíc hned v úvodu poslední periody dal P. Houška další dva body a zdálo se, že by Válečníci mohli ještě vývoj zdramatizovat – 62:72. Jenže na druhé straně ihned kontroval Teplý a Marko přidal trojku – 62:77. Pak přišla bojovná pasáž, kdy se skóre neměnilo dlouhé tři minuty, naopak oba týmy faulovaly nebo dělaly ztráty. Pak Marko jednou šestkou a Pomikálek trojkou zlomili střelecké trápení svých celků a naši se ještě jednou nadechli k náporu, který především díky bodům Pomikálka přinesl snížení na 76:86. Po šestkách Kroutila to bylo dokonce 78:86, ale to už do konce duelu zbývala jen minuta a hosté si výhru vzít nenechali. Naopak ji díky trestným hodům navýšili na 80:92.

O porážce Děčína rozhodl především začátek duelu, menší procentuelní úspěšnost při střelbě za dva, ale především za tři body, a slabá obrana. „Útok i obrana jdou ruku v ruce. V útoku jsme nebyli produktivní, a to se pak odrazí v obraně. Nedařilo se nám v mezihře, byli jsme nedůrazní a nespolupracovali jsme,“ povzdechl si kouč Děčína, Pavel Budínský.

Svitavy bodově táhli Jelínek a Marko, který dal čtyři trojky z pěti, měl 5 doskoků, 7 asistencí a 4 zisky, a zcela po zásluze se stal hráčem utkání. Dvojcifernými střelci byli ale také Kerr, Slezák a Petway. Na straně Děčína byli nejlepší P. Houška a Feštr, po deseti bodech zaznamenali Pomikálek a Šiška.

Trenéři po utkání
Lubomír Růžička, DEKSTONE Tuři Svitavy:
 „Rozhodl úvod utkání. My jsme přicestovali o den dřív, abychom si nastavili hlavu. Přistoupili jsme k tomu velmi dobře, vytvořili jsme si polštář, který jsme po zbytek utkání drželi. V prvním poločase nás podržela dobrá obrana, vyrovnali jsme se Děčínu na doskoku, kde když se vyrovnáme, můžeme s Děčínem hrát. Také rozhodlo lepší procento za tři body, vytvářeli jsme si dobré střelecké pozice. Stav je 1:0, ale myslím, že série bude dlouhá. Jsme rádi za vítězství, ale nesmíme ho přeceňovat.“

Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Gratuluji Turům k výhře. Hrát první utkání a brát si druhý time-out za stavu 2:20 byl pro nás špatný úvod. Byla na nás vidět tíha okamžiku, kdy začínáme sérii doma, a to jsme neunesli. Hráli jsme naivní obranu, Svitavy ukázaly, v čem jsou dobré, a to je produktivita ve střelbě, hlavně za tři. V poločase byl rozdíl v trojkách – my jedna trojka z dvanácti a Tuři osm z patnácti. Klíčem byl také rozdíl ve hře rozehrávačů. Roman Marko skvěle řídil tým a také dobře střílel. My jsme věděli, že musíme doskakovat, máme dvanáct útočných proti třem svitavským, ale to souvisí s procentem střelby. Na to, jak jsme bídně hráli, jsme prohráli o dvanáct. Někdy „zapaříme“ dobrou střelu i zpod koše, přecházíme střelu, takhle se v play-off nehraje. Snažili jsme se bojovat a něco s tím udělat, ale Svitavy si to už pohlídaly. Prohráváme 0:1, zítra je tady další duel, my se musíme dobře vyspat a zítra hrát jinak.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Krakovič, P. Houška
Pardubice: Marko, Slezák, Kerr, Jelínek, Petway

BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy 80:92
Body Děčína: P. Houška 18 (2x 3), Feštr 16 (1x 3, 6 asistencí), Šiška 10 (5 ztrát), Pomikálek 10 (2x 3, 7 doskoků), Halada 7 (1x 3), Bažant 5 (1), Kroutil 4, Grunt 2, Ježek 2, Krakovič 2, Landa 2.
Body Svitav: Jelínek 18 (2x 3, 6 doskoků), Marko 17 (4x 3, 7 doskoků), Kerr 12 (1x 3, 6 doskoků), Slezák 12 (4x 3), Petway 11 (1), Teplý 9 (1), Smithson 8, Stria 4, Puršl 1, Kovář 0, Roseboro 0.
Střelba za 2 body 21/43:17/29, za 3 body 7/28:13/25, TH 17/22:19/27. Doskoky 36:36 (útočné 12:3), asistence 14:15, ztráty 11:12, fauly 26:21.

Nejlepší hráč: Roman Marko

Diváků: 960

Čtvrtiny: 13:27, 20:22, 27:23, 20:20

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta