Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice

Český pohár mužů má na programu poslední čtyři zápasy, které rozhodnou o medailistech. Závěrečný turnaj se koná o nadcházejícím víkendu ve Svitavách a mezi poslední čtyři týmy se dostal Nymburk, Pardubice, Děčín a domácí Svitavy, které měly účast jistou díky pořadatelství.

Los semifinále domácím Turům přiřkl soupeře nejtěžšího, tedy mistrovský Nymburk, který letos válí nejen na domácí scéně, kde ještě neprohrál, ale také v evropské konkurenci. Druhou dvojici pak tvoří po základní části čtvrtí Válečníci a druhé Pardubice. A tento souboj bude jistě velmi zajímavý, protože oba celky se v Českém poháru potkávají poměrně pravidelně.

V minulé sezóně Pardubičtí vyřadili naše v 6. kole výhrou v ARMEX Sportcentru 70:78, rok před tím Pardubice porazily Válečníky ve finále 67:87. Naopak v sezóně 2014/15 vyhrál Děčín v semifinále výsledkem 64:59. Je tedy vidět, že Děčané mají svěřencům trenéra Levella Sanderse co oplácet, ale na druhou stranu Pardubičtí budou chtít odčinit dvě letošní ligové porážky a především pak loňské vyřazení v semifinále play-off KNBL, kde Děčín vyhrál velmi nečekaně 4:1 na zápasy.

Jak již bylo napsáno, Pardubice skončily v základní části Kooperativa NBL na stříbrné příčce s bilancí 16 výher a 6 porážek. V Českém poháru pak nejprve ve 4. kole porazily prvoligový Sokol Šlapanice jasně 57:105, v 5. kole vyřadily bez větších problémů Brno po výhrách 83:74 a 75:49.
Za dalším velmi dobře rozjetou sezónou Pardubic stojí především americké křídlo Dominez Burnett. Tedy přesněji stálo, protože na začátku ledna odešlo do předního lotyšského klubu BK Ventspils. Jeho průměr v lize činil 22,3 bodů na zápas, což je jistě veliká ztráta. Pardubičtí však našli adekvátní náhradu, kterou je Brandon Spearman, jenž po čtyřech zápas v dresu Beksy má průměr 17,3 bodů na utkání! Dalšími tahouny Pardubic je Slovák Dušan Pandula (12,3) a dva Američané Martin (12) a Kent (11,5). Soupeři si ale musí dát pozor také na Švrdlíka, Kohouta, Půlpána a zkušené borce Welsche a Nečase.

Vzájemné zápasy v základní části KNBL:
BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice 74:73
Nejlepší střelci: Krakovič 22, Pomikálek 19, Feštr 8 – Burnett 22, Kohout 22, Švrdlík 11.
BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín 67:72
Martin 16, Pandula 13, Potoček 8, Welsch 8, Kent 8 – Šiška 24, Pomikálek 11, P. Houška 9.

NÁZOR BK DĚČÍN

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „V semifinále jsou momentálně asi tři nejtěžší protivníci. Nymburk je Nymburk, Pardubice jsou druhé po základní části a mají zkušený kádr a domácí Svitavy jsou na své palubovce schopny porazit kohokoliv. Hrát tedy s Pardubicemi na neutrální půdě je vzhledem k okolnostem asi to nejlepší. Je ale zřejmé, že Pardubičtí budou mít extramotivaci – budou chtít postoupit do finále a vrátit nám dvě letošní porážky. Ale také my můžeme odjet na turnaj s myšlenkou, že můžeme Pardubice porazit, protože jsme schopni se s nimi měřit. Věřím, že to bude zajímavé utkání a těším se na něj. Doufám, že se těší i kluci a věřím, že se dají do kupy Lukáš Bažant i Pavel Grunt, abychom mohli odjet v co nejsilnější sestavě.“
Jakub Houška, pivot BK ARMEX Děčín: „Uvidíme, jak nám to s Pardubicemi půjde. Zápas to může být vyrovnaný, ale také nemusí. Je jasné, že Pardubičtí na nás budou mít velikou chuť a budou nám chtít oplatit porážky ze základní části. Navíc Pardubice jsou poměrně blízko Svitav, takže jistě tam budou mít své fanoušky. Ale my se rozhodně popereme a chceme dojít co nejdál.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta