Rubriky
Sport Zprávy

Preview před dvojzápasem USK Praha – BK ARMEX Děčín

Po dvou porážkách ve Final Four Českého poháru mužů, které znamenaly pro basketbalisty Děčína zklamání a 4. místo, čekají nyní na Válečníky další dvě pohárová střetnutí. Tentokrát však se stejným soupeřem, protože půjde o čtvrtfinálový dvojzápas evropského poháru Alpe Adria Cup.

Děčané při své druhé účasti v této soutěži předvádějí velmi dobré výkony, ze šesti zápasů zvítězili čtyřikrát a skončili se stejnou bilancí jako maďarský Körmend, jenž je černým koněm celého poháru. Ale protože měli lepší vzájemné zápasy, předskočili jej v tabulce a stali se vítězi skupiny B. A to znamená, že se ve čtvrtfinále utkají s druhým týmem skupiny A, což je USK Praha.

Pražané při své premiéře v Alpe Adria Cupu získali tři výhry, přičemž až ta poslední proti Prievidzi rozhodla o jejich postupu do play-off. Nutno ovšem dodat, že Prievidza k prvnímu utkání nedorazila kvůli sněhové kalamitě, a k opakovanému duelu poslala své dorostence a USK tak vyhrál 107:49. Český basketbal má tak ve čtvrtfinále tři ze svých čtyř týmů (Brno už má odehraný první duel play-off a vyhrálo ve slovinském Domžale 64:67), jediným nepostupivším je Ústí nad Labem.

Válečníci a vysokoškoláci se tuto sezónu potkali již čtyřikrát a třikrát se radovali Pražané, kteří naše porazili dvakrát v základní části Kooperativa NBL a jednou v Českém poháru. V pohárové odvetě však svěřenci trenéra Budínského manko z úvodního duelu rychle vymazali a vyhráli na Folimance jednoznačně 53:77.
Základní část KNBL byla v podání Pražanů plná výkyvů, kdy výhry postupně střídaly prohrané zápasy a USK se propadal tabulkou ke dnu. Závěrečná tři kola však zvládl na jedničku, dokonce v posledním kole porazil doma Svitavy 101:94 po prodloužení (nejlepší střelci USK: Bookert 21, Sehnal 20, Raines 15) a obsadil konečné 9. místo za 9 výher a 13 porážek.

Momentálně nejlepším střelcem USK je Američan Bookert, jenž má průměr 13,3 bodu na zápas. Za ním je pak trojice Čechů, a to Jan Křivánek (12,2), Ondřej Sehnal (10,9) a Michal Mareš (10,5). Těsně pod hranicí deseti bodů jsou Fin Madsen (9,2) a Američan Raines (9,2).

Vzájemné zápasy v základní části KNBL:
USK Praha – BK ARMEX Děčín 82:74 
Nejlepší střelci: Peterson 29, Michal Mareš 15, Křivánek 14 – P. Houška 13, Halada 11, Pomikálek 10, Feštr 10.
BK ARMEX Děčín – USK Praha 69:82
P. Houška 14, Feštr 13, Pomikálek 10 – Sehnal 24, Křivánek 19, Raines 15.

Vzájemné zápasy v Českém poháru:
BK ARMEX Děčín – USK Praha 77:83
Šiška 17, Pomikálek 11, P. Houška 11, Halada 10 – Michal Mareš 38, Raines 14, Křivánek 12.
USK Praha – BK ARMEX Děčín 53:77 
Křivánek 18, Bookert 9, Štěrba 8 – Pomikálek 21, Šiška 15, Halada 13.

Další dvojice čtvrtfinále: Helios Suns Domžale (Slovinsko) – mmcité+ Brno, Egis Körmend (Maďarsko) – KK Zlatorog Laško (Slovinsko), KK Šenčur GGD (Slovinsko) – BC Levicki Patrioti (Slovensko).

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta