Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem Sluneta Ústí nad Labem – BK ARMEX Děčín

Týden po úvodním čtvrtfinále Českého poháru mužů se rozhodne o prvním postupujícím do Hyundai FINAL 4, jež se letos koná ve Svitavách a semifinále se bude konat 17. února. Slavit bude buď ústecká Sluneta nebo děčínští Válečníci, kteří si vezou do města svého severočeského rivala náskok šesti bodů z prvního duelu. Bodový „polštář“ mohl být ale výrazně vyšší, protože zkraje druhé půle střetnutí v Děčíně vedli naši o 21 bodů, jenže pak přišel výpadek a Sluneta manko vymazala. Na druhou stranu, odveta tak bude velmi zajímavá a rozhodovat bude každý bod.

Ústecký tým předvádí letos velmi dobré výkony, z 18 ligových zápasů jich zatím vyhrál deset a získal mimo jiné skalpy Pardubic, Olomoucka, Kolína i Děčína. V posledním kole Kooperativa NBL však prohrál ve Svitavách 83:78 (nejlepší střelci Ústí: Pecka 26, Šteffel 15, Singletary 11).

V Českém poháru se Sluneta přehnala přes 4. a 5. kolo jednoznačnými výhrami nad prvoligovými soupeři z Plzně a Písku, které porazila 46:113 a 87:123. V evropském poháru Alpe Adria Cup obsadili Ústečané v základní skupině D s bilancí dvou výher a čtyř porážek 3. místo a na rozdíl od Děčína, který vyhrál skupinu B, nepostoupili do vyřazovacích bojů.

Jednoznačnými tahouny Slunety je trojice Ladislav Pecka, Donald Robinson a Evan Singletary. Prvně jmenovaný je nejužitečnějším i nejvytěžovanějším hráčem svého týmu, když dává v průměru 17,3 bodu a doskakuje takřka 8 míčů na utkání. Američané Robinson a Singletary přidávají 16,0 bodu a 12,9 bodu na utkání. Nebezpečná je i další dvojice Američanů, Svejcar a Teague, jež jen o kousek zůstává v průměru pod deseti body na zápas. Děčín však musí mít na pozoru i Šteffela, Šmída a Šottnara. Především se ale musí vyvarovat svého výkonnostního výkyvu, který je stál ligovou výhru v Ústí a výraznější vítězství v Českém poháru.

V dalších zápasech čtvrtfinále porazily Pardubice jednoznačně doma Kolín 83:55 a mají velmi dobrou pozici před odvetou, která se hraje 31. ledna. Opava zatím do bojů nezasáhla, protože stále čeká na svého soupeře, jenž vzejde z dvojice Ostrava – Nymburk. Ten vyhrál první zápas 5. kola v Ostravě 83:122, odveta se koná 29. ledna a jen zázrak by pustil do čtvrtfinále Ostravu.

Vzájemný zápas v 1. čtvrtfinále ČP:
BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí nad Labem 85:79
Nejlepší střelci: P. Houška 15, Pomikálek 14, Feštr 11 – Singletary 18, Robinson 16, Pecka 12.

Vzájemný zápas v základní části KNBL: 
Sluneta Ústí nad Labem – BK ARMEX Děčín 81:75
Nejlepší střelci: Pecka 18, Robinson 18, Svejcar 12, Singletary 12 – Šiška 12, P. Houška 11, Feštr 9.

ZRANĚNÍ HRÁČŮ PŘED UTKÁNÍM

Trenér Pavel Budínský má k dispozici všechny hráče.

 

NÁZOR BK DĚČÍN

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Do Ústí jedeme s náskokem šesti bodů, což vůbec nic neřeší. Naopak, musí nás to zalarmovat k tomu, že musíme být precizní a velmi koncentrováni celých čtyřicet minut, protože tohle utkání rozhodne o tom, kdo postoupí do Final four Českého poháru. Měli jsme těžký týden, ale věřím, že si nyní odpočineme, dobře se připravíme a za pomoci našich fanoušků odevzdáme vše, co v nás je. Zápas je totiž lákavá šance, jak se opět po roce objevit v závěrečném turnaji Českého poháru. Čeká nás ale horká palubovka a kvalitní hráči, kteří se proti nám vždy vyšponují k výborným výkonům – Robinson, Singletary, Teague, Pecka, Šteffel, Šottnar. Nejjednodušší matematika pro tohle utkání je, vyhrát jakýmkoliv rozdílem a nemusíme řešit skóre.“

Pavel Grunt, pivot BK ARMEX Děčín: „Do Ústí jedeme na odvetný zápas Českého poháru, a když se nám podaří Pandy zdolat, zajistíme si postup na finálový turnaj ve Svitavách, takže je rozhodně o co hrát. Čeká nás vyrovnaný zápas a boj do poslední minuty, jak jsme zjistili ve dvou předchozích společných setkáních. Na tento zápas se těším a doufám, že se těší i diváci, protože se bude nač dívat.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta