Rubriky
Zprávy

Obyvatelé Děčínska by se brzy mohli v krizových situacích dostat rychleji k potřebným informacím

Děčínsko potrápil na konci minulého týdne silný vítr, který shazoval stromy a přerušil dodávky elektřiny do tisícovek domácností. Někde přitom ještě nestihli úplně odstranit následky vichřice Herwart z října loňského roku. Tehdy lidé zůstali na některých místech bez proudu i několik dní a potřebné informace se k nim dostávaly jen pomalu. To by chtěli někteří starostové v regionu změnit – a už na tom začali i pracovat.

Celá reportáž

„Nevím, jak vypadaly ostatní vesnice, ale my jsme byli odříznutí. Počítali jsme s tím, ale ne, že to bude takhle,“ konstatoval události po vichřici z posledního říjnového víkendu nezávislý starosta Jetřichovic Marek Kny.

Vesnice zůstala několik dní zcela bez proudu – nešly počítače, pevné linky, a nakonec se vybily i mobily. „Informace měli jen ti, kteří poslouchali rádio. A to ještě jen ti, co měli do rádia baterie, ostatní měli smůlu,“ dodává Kny. Lidé se ho ptali, jestli jako starosta ví, kdy se dodávka elektřiny do obce obnoví, on ale neměl žádné informace.

Stejně na tom byli i v Krásné Lípě, potvrzuje nezávislý starosta Jan Kolář: „V pondělí ráno jsme se dostali k e-mailům, kde byla telefonní čísla na další informační linky. Bohužel ale nešel proud, takže jsem nevěděl, jestli mám nechat zavřít školu a co říct rodičům.“

„ČEZ distribuce ještě v neděli odpoledne obeslala všechny obce v postižených lokalitách informativním e-mailem o zřízení speciálních krizových informačních linek, určených přímo pro ně,“ říká mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Tato čísla by ale podle ní měli starostové znát.

Podle ředitele hasičů Ústeckého kraje Romana Vyskočila je především důležité sjednotit si v krizových situacích informační systém. „Domluvit si, jak nově nastavit systém předávání informací mezi obcemi, obcemi s rozšířenou působností a záchrannými složkami při řešení mimořádných událostí,“ dodává Vyskočil.

To je také největší úkol, který na pracovníky krizového řízení v nejbližších týdnech čeká.

Autor: Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever