Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci mají skalp týmu z FIBA Europe Cupu

Basketbalisté Děčína mají blízko k postupu ze základní skupiny Alpe Adria Cupu. Důležitý krok udělali v sobotu, když v atraktivním duelu porazili na domácí palubovce maďarský Körmend a vrátili mu tak prohru z minulé soboty na jeho půdě. Hosté nastoupili v okleštěné sestavě, naopak Děčínští byli až na kapitána Jakuba Houšku kompletní a právě jejich širší rotace byla jedním z klíčů úspěchu.

Skóre duelu otevřel domácí Grunt jednou šestkou, po trojce Halady vedli naši 4:0 a následně 8:2. Hosté, přestože se jim v úvodu nedařilo střelecky, však vyrovnali na 8:8. A odpověděli i na pětibodové vedení Děčína, které zařídili Feštr s Pomikálkem – 15:15. Po koši Davise šli dokonce v závěru první čtvrtky do vedení 18:19, ale dva body Pomikálka překlopily vedení zpět na stranu domácích – 20:19. Ve druhé desetiminutovce skórovali jako první Maďaři, ovšem Válečníci začali kralovat na útočném doskoku a otočili na 26:21. Vyrovnaná bitva pak pokračovala, ale závěr první půle se domácím povedl velmi. Feštr trefil tři trojky, Pomikálek s Landou přidali po dvou bodech a Kroutil pomohl jednou šestkou, takže minutu před přestávkou to bylo 44:29. Poslední slovo ale patřilo Csorvasi, který upravil na 44:31 a navíc zablokoval na závěr Pomikálka.

Druhý poločas zahájil bodově Csorvasi, jenž svými čtyřmi body snížil na 46:35. Trojka a koš Bažanta však vrátily Válečníkům dvojciferné vedení 51:37 a zdálo se, že Děčín má vývoj pod kontrolou. Pak ovšem rozehrávač hostí, Halasz, trefil trojku a nakopl svůj tým ke stíhací jízdě. Davis a Halasz přidali vzápětí další tříbodové trefy a když Csorvasi proměnil oba trestné hody, bylo to 51:48. Maďarský pivot pak snížil na 53:51 a bylo jasné, že Körmend se rozhodně nevzdává. Naši si sice udržovali neustále mírné vedení, po trojce Šišky to bylo 59:55, ale pak Halasz v posledních vteřinách rovněž trojkou dotáhl na rozdíl jediného bodu – 59:58. Hned v úvodu poslední periody Halasz strhl vedení na stranu soupeře, následně po trojce Orosziho a koši Halasze vedl Körmend 61:65. Naštěstí Válečníci těžkou chvilku ustáli a trestnými hody vyrovnali na 65:65. Hosté sice dál bojovali, a po trojce Nemetha opět vedli – 67:70. Děčínu se ale stále dařilo na útočném doskoku, získával druhé šance na skórování a po trefách Ježka a Bažanta byl znovu vpředu o jediný bod – 71:70. Následně Körmend ještě jednou vedl, avšak koš s faulem P. Houšky překlopil skóre na stranu našich, kteří si pak při nepřesné střelbě soupeře pohlídali obranný doskok a především díky šestkám vyhráli 80:72.

Tahouny Děčína byli tentokrát oba rozehrávači, dařilo se i Pomikálkovi s P. Houškou, ale i zbytek týmu přispěl, a to především v bojovnosti na útočném doskoku, kde Válečníci porazili hosty 22:10! Z toho pak rezultovalo 20 bodů z druhých šancí. Dalším klíčem k úspěchu byla větší rozloženost minutáže Děčína a 38 bodů lavičky oproti 12 bodům lavičky Körmendu. Ten měl sice rovněž čtyři dvojciferné střelce, ale zbytek týmu nebyl tak produktivní. Pro Děčín je důležitá nejen výhra, ale také fakt, že v Maďarsku prohrál jen o šest bodů, kdežto doma vyhrál o osm.

Bližší informace k utkání k ZDE.

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Halada, Bažant, Grunt, P. Houška
Körmend: Halász, Ban, Davis, Oroszi, Csorvasi

BK ARMEX Děčín – Egis Körmend 80:72
Body Děčína: Feštr 14 (4x 3), Šiška 14 (1x 3, 6 asistencí), Pomikálek 13 (7 doskoků), P. Houška 11, Bažant 7 (1x 3, 7 doskoků), Ježek 6, Halada 5 (1x 3, 9 doskoků), Grunt 5, Krakovič 2, Landa 2, Kroutil 1.
Body Körmendu: Halasz 17 (3x 3, 5 doskoků, 10 asistencí), Csorvasi 17 (7 doskoků), Davis 12 (1x 3), ban 11 (3), Nemeth 8 (2), Koch 4, Oroszi 3 (1), Marton 0.
Střelba za 2 body 21/47:16/32, za 3 body 7/23:10/29, TH 17/25:10/29. Doskoky 49:33 (útočné 22:10), asistence 14:16, ztráty 11:15, fauly 22:21.

Čtvrtiny: 20:19, 24:12, 15:27, 21:14

Diváci: 540

Ziga Mravljak, trenér Körmendu: „Gratuluji Děčínu k výhře. Mylsím, že to byl dnes velmi důležitý zápas. Čekali jsme takovéto utkání, věděli jsme, že domácí budou chtít hodně vyhrát. Nepřijeli jsme kompletní a rád bych dal kredit svým hráčům, kteří dorazili, že jsme odehráli dobrý zápas. Děčín je dobře koučovaný tým, silný a bojovný a musíte odevzdat výborný výkon se spoustou energie, abyste tady uspěli. Ve druhé čtvrtině jsme byli hodně dole, ale dostali jsme se zpět. Bohužel domácích 22 útočných doskoků a z druhých šancí 20 daných bodů bylo příliš. Děkuji za celkovou organizaci zápasu a ještě jednou gratuluji.“

Akos Halasz, hráč Körmendu: „Především gratuluji Děčínu k výhře. Je těžké vyhrát proti soupeři, který má 22 doskoků v útoku a my máme k tomu 15 ztrát. Především na hřišti soupeře jsou body právě z těchto dvou statistik klíčové. Měli jsme nepovedenou druhou čtvrtinu, ale dostali jsme se zpět do hry a koncovka byla vyrovnaná. Domácí si nakonec výhru zasloužili, jak už jsem říkal, především kvůli našim ztrátám a jejich útočnému doskoku.“

Pavel Budínský, trenér Děčína: „Děkuji za gratulace. Myslím, že to byl opravdu dobrý zápas. Věděli jsme, že Körmend není kompletní, ale nikdy nevíte, jak se zápas bude vyvíjet. Měli jsme dobrý první poločas, ale ve třetí čtvrtině jsme soupeře pustili zpět do hry, když nám velké problémy dělal především rozehrávač Akos Halasz. Nejen, že dával body, ale také dělal své spoluhráče lepšími svými asistencemi a aktivní hrou. My jsme náš náskok ztratili příliš lehce, ale bojovali jsme a nakonec věřím, že jsme si zasloužili vyhrát, už jenom pro naše skvělé fanoušky. Myslím, že zápas měl vysokou úroveň a jsme moc rádi za výrhu.“

Lukáš Feštr, hráč Děčína: „My jsme především rádi za výhru. Začali jsme velmi dobře, snažili jsme se a bojovali o každý míč, což vedlo k našemu vedení v poločase. Ve druhém jsme nebránili dobře a Körmend se dostal zpět do zápasu. Nakonec jsme vydřeli osmibodovou výhru a to je důležité.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta