Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem NH Ostrava – BK ARMEX Děčín

V loňské sezóně Kooperativa NBL získali basketbalisté Ostravy v základní části jen šest výher z 22 zápasů a skončili na předposlední příčce. Letos jich už ale mají pět po deseti duelech a jsou ve středu vyrovnané tabulky.

Ostrava patřila během letní pauzy k těm týmům, které udělaly hodně změn ve svém kádru. Odešli rozehrávači Canada, Riewer a Jančík, guardi Sterling Smith a Popovič, power forward Painter, small forwardi Bratčenkov, Kevin Mays a Mrkva i pivoti Koloničný a Leczo. Naopak přišli křídla Strahinja Stojačič (Srbsko) a Brian Bernardi (USA), pivot Anton Shoutvin (Izrael), rozehrávač Milan Stanojevič (Srbsko), power forward Milič Blagojevič (Srbsko) a power forward/centr Russell Woods (USA). Už po třech kolech ale odešel Bernardi, když nenaplnil očekávání a nahradil jej další Američan, Evan Payne. Po šesti zápasech pak opustil Ostravu i pivot Shoutvin, a to ze stejných důvodů. Tím prozatím změny skončily a kouč Dušan Medvecký se spolu s hrajícím asistentem a kapitánem týmu, Petrem Bohačíkem, může soustředit na práci.

Jak už bylo napsáno Ostravané mají pět výher a čtyři z nich získali na domácí palubovce. Zde naposledy porazili silné Svitavy 78:69 (nejlepší střelci Ostravy: Stanojevič 17, Woods 15, Blagojevič 14) i USK Praha 95:74 (Woods 24, Payne 20, Stojačič 17). V Českém poháru porazila Nová Huť v městském derby celek VŠB 61:85, a v 5. kole ji čeká Nymburk. Místo dvou zápasů se ale po dohodě klubů bude hrát jeden, a to v Ostravě.

Hlavními bodovými tahouny ostravského mužstva jsou cizinci – nejvíce bodů v průměru dává minutově nejvytíženější hráč kádru, Stojačič (17,0), Woods přidává 15,8, Payne 15,5, Stanojevič 14,9 a Blagojevič 13,3 bodů na utkání. Daří se i Bohačíkovi, který dává 9,4 bodů a přidává téměř devět doskoků. Děčín tedy čeká nelehký úkol zastavit šest produktivních hráčů a zkusit získat cenné vítězství.

NÁZOR BK DĚČÍN
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Ostrava je opět týmem, ve kterém hrají prim zahraniční hráči, u nichž vždy záleží na tom, zdali chtějí hrát týmově či nikoliv. Z posledních utkání je patrné, že se o kolektivní pojetí tým Ostravy snaží. Proto spojení individuální kvality s ochotou spolupracovat přináší i dobré výsledky. My však jedeme do Ostravy s vírou ve vlastní schopnosti, budeme se chtít prezentovat čtyřicetiminutovým poctivým basketbalem, který doufám povede k vítězství.“

Pavel Grunt, pivot BK ARMEX Děčín: „Do Ostravy jedeme odehrát poslední zápas první půle základní části. Po dlouhé cestě nás nečeká nic lehkého. Ostrava má totiž tým nabitý zahraničními hráči, kteří ji táhnou spolu s Petrem Bohačíkem. Navíc to bude naše první vzájemné utkání v této sezóně, takže nevíme, co přesně očekávat. Doufám, že se nám podaří zvítězit, potěšit fanoušky a hlavně odvézt si domů cenné vítězství.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta