Rubriky
Sport Zprávy

Dlouhá cesta Válečníků za vítězstvím

Tečku za polovinou základní části Kooperativa NBL udělali hráči Děčína v Ostravě, které se zatím v sezóně poměrně daří a její cizinci ji táhnou za lepším umístěním, než bylo loňské předposlední místo. Tentokrát však srbsko-americká legie narazila na houževnaté Válečníky, kteří si dlouhou cestu za zápasem a domů rozhodně nechtěli ještě prodloužit porážkou, což se nakonec povedlo a získali cenné vítězství.

Úvodní čtvrtina přinesla silný nápor domácích, kteří na děčínský tým nastoupili a chtěli rychle rozhodnout. Hned první útok Ostravy skončil košem s faulem, ovšem Pomikálek rychle otočil na 3:4. Následně Woods se  Stanojevičem znovu poslali domácí do vedení, jenže Šiška vyrovnal na 8:8. A tak to bylo vlastně celou úvodní část – domácí byli díky trefám svých cizinců a jedné trojce Medveckého stále mírně vpředu, naši se ale drželi v těsném kontaktu, a po koši Landy snížili na 26:23. Poslední slovo měl však Stojačič, který smečí upravil na 28:23.

Druhou desetiminutovku bodově otevřel Blagojevič, jenže pak Válečníci vyrukovali na soupeře s neústupnou a důraznou obranou, která mu dělala veliké problémy a karty se začaly obracet. Po dvou bodech P. Houšky a trojce Ježka to bylo 30:28, po pěti bodech Halady 35:33, když domácí skórovali většinou jen z trestných hodů a nakonec dali v této periodě pouhých 9 bodů. O vyrovnání se v polovině této části postaral P. Houška, trojka Kroutila pak konečně překlopila vedení zpět na stranu Děčína a naši už jej nepustili do konce zápasu. Další trefy P. Houšky, Feštra a Halady zvedly rozdíl na 36:46, tečku za poločasem pak udělala jedna šestka Medveckého – 37:46. „Ostrava do utkání opravdu vlétla, ale my jsme neustoupili, drželi jsme se svého, a to nakonec rozhodlo,“ řekl po utkání kouč Děčína, Pavel Budínský.

Druhou půli zahájil koš Halady, následovaly sice dvě trojky Blagojeviče, ke kterým přidal dvě šestky, ale P. Houška odpověděl stylově, když rovněž proměnil dvě trojky a přidal jeden trestný hod za technickou chybu Ostravy – 45:57. Domácí dál bojovali a snažili se snížit manko, ovšem Válečníci na jejich trefy odpovídali stejnou mincí a neustále si drželi náskok okolo deseti bodů, což potvrdily dva body Feštra v závěru, po nich byl stav 63:73. A podobný obrázek pokračoval i v poslední čtvrtce. Woods dal koš, P. Houška rovněž, Stanojevič trefil trojku, Bažant také… Po koši Krakoviče narostl náskok našich dokonce na 70:82, ale poté se na chvilku přestalo dařit střelecky a Ostrava ihned snížila na 78:82. Trenér Budínský ihned zareagoval oddechovým časem, jenž týmu pomohl, hráči se opět začali trefovat a nedovolili domácím se přiblížit na dostřel. Naopak po trefě Ježka a šestkách Pomikálka to bylo opět o deset – 80:90. Teprve minutu před koncem se bodově prosadil druhý český hráč Ostravy, Bohačík, jedním trestným hodem, Šiška ale vzápětí proměnil obě šestky a pečetil výhru Děčína 81:92.

Válečníky v divokém utkání, kde Ostrava dostala čtyři technické chyby, bodově táhl P. Houška, avšak nejvyšší rating měl Pomikálek, kterému jen těsně unikl další double-double. Dvoucifernými střelci byli ještě Bažant a Halada, ovšem pochvalu zaslouží všichni, protože kolektivním výkonem předčili soupeře. Lavička Děčína dala 46 bodů oproti 20 domácím, dařily se i rychlé protiútoky a Válečníci vyhráli rovněž na doskoku. Výborné číslo je pouhých 5 ztrát. Navíc naši Ostravu jasně přestříleli za dva body, takže domácím nepomohlo ani 40 trestných hodů, ze kterých dali 29 bodů! „Řeč statistik je hezká, ale mě dnes nejvíce těší to, že jsme hráli opravdu v klidu, s rozvahou a správně jsme nakládali se svým vedením. Hráli jsme pořád stejně, hráči to mentálně zvládli a vyplatilo se, že jsme věřili své taktice. Produktivní byli všichni, což bylo výborné,“ chválil Pavel Budínský a pokračoval: „Celé utkání nás trápily fauly, domácí házeli čtyřicet šestek, ale ustáli jsme to herně i disciplínou. Škoda, že nám nepadly některé střely, protože si myslím, že jsme dnes mohli dát přes sto bodů.“

Ostrava se opět mohl polehnout na své cizince, kteří dali 76 bodů z celkových 81. Čtyři pak přidal Michael Medvecký a jeden Petr Bohačík.

Základní sestavy
Ostrava: Payne, Stojačič, Stanojevič, Woods, Bohačík
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Grunt, P. Houška

NH Ostrava – BK ARMEX Děčín 81:92
Body Ostravy: Woods 19, Stojačič 17 (1x 3, TH 10/10, 7 získaných faulů), Blagojevič 16 (3x 3), Stanojevič (2), Payne 11 (1), Medvecký 4 (1), Bohačík 1 (9 doskoků).
Body Děčína: P. Houška 19 (2x 3), Pomikálek 14 (9 doskoků), Halada 10 (2x 3, 7 doskoků), Bažant 10 (1x 3), Feštr 9, Šiška 8 (5 asistencí), Krakovič 7, Kroutil 6 (2x 3), Ježek 5 (1), Landa 4, Grunt 0.
Střelba za 2 body 14/28:27/49, za 3 body 8/27:8/27, TH 29/40:14/18. Doskoky 35:43 (útočné 8:13), asistence 14:18, ztráty 10:5, fauly 23:28.

Nejlepší hráč: Pavel Houška

Diváků: 950

Čtvrtiny: 28:23, 9:23, 26:27, 18:19

Foto: NH Ostrava, www.ipnfoto.cz

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta