Rubriky
Dětem Zprávy

O přednášky strážníků mají děčínské školy velký zájem

Bezmála dvě stě přednášek na základních a středních školách uskutečnila od začátku školního roku děčínská městská policie. Přednáškovou činnost strážníci průběžně rozšiřují i do dalších škol a školních zařízení.

V současné době městská policie zajišťuje přednášky na sedmi středních školách a více než dvacítce základních škol. A zájem o další přednášky je značný. „V současné době mám naplněný kalendář do začátku vánočních prázdnin a začínáme postupně plánovat příští rok. Zájem je poměrně veliký a časové možnosti omezené, ale snažíme se v maximální míře vyjít vstříc všem školám,“ uvedl Lukáš Moudrý, který má přednáškovou činnost u městské policie na starosti.

Městská policie přednáškovou činnost primárně zaměřuje na střední školy a druhé stupně základních škol. V posledních měsících zájem projevily i některé školní družiny a kluby nebo internáty. Tematicky se strážníci zaměřují na základy právního povědomí, drogovou problematiku, násilnou kriminalitu, problematiku nutné obrany a také kyberšikanu. Právě o toto téma mají školy v posledních měsících největší zájem. „Jde o relativně nový fenomén, který ve školách často řeší. Jedná se např. o verbální útoky na internetu, ale i o závažné záležitosti typu neoprávněného vstupu do cizí e-mailové schránky nebo zneužití profilu na sociálních sítích,“ vysvětlil Moudrý. Dodal, že se zástupci škol spolupracuje i v případě, kdy je nutný individuální pohovor s problémovým žákem či studentem.

„Přednáškovou činnost jsme před časem rozšířili a pověřili touto činností právě kolegu Moudrého, který má dlouholeté zkušenosti jako strážník a policista a má potřebné vysokoškolské vzdělání. Přednáškám se věnuje na plný úvazek každý den. Ukázalo se to jako výborná volba. O spokojenosti škol ostatně svědčí to, že kolegu Moudrého několik škol nominovalo na letošní Cenu města,“ doplnil ředitel.

Tomáš Pavlík
MP Děčín