Rubriky
Sport Zprávy

Moderní osvětlení ARMEX sportcentra

Rozhovor s generálním manažerem BK ARMEX Děčín Lukášem Houserem.

Kdo přišel ve čtvrtek a v sobotu do ARMEX Sportcentra na utkání s Jindřichovým Hradcem respektive Körmendem, asi nevěřil vlastním očím. Celá hala se koupala v jiskřivě čistém světle ze zbrusu nového osvětlení, které splňuje ty nejpřísnější kritéria a umožňuje klubu i parádní efekty. Teprve v tomto kontextu si člověk uvědomil, jak bylo staré osvětlení nevyhovující. Spokojený úsměv na tváři měl po úspěšné premiéře i generální manažer klubu Lukáš Houser, kterého jsme požádali o rozhovor.

Co jste říkali premiéře nového osvětlení?
Byl jsem z toho nadšený, i když jsem byl i trochu nervózní, protože jsme nevěděli, jak to bude působit na hráče. Hala se osvětlením trochu změnila. Ale vyhráli jsme a jsem moc rád, že se všechno povedlo, protože vím, kolik práce to dalo a jak dlouho trvalo, než se to povedlo zrealizovat. Myslím, že spokojeni budou i fanoušci, protože nyní máme jedno z nejmodernějších světel v českých basketbalových halách.

Původní osvětlení tedy nevyhovovalo?
Byl u něj problém v nízké svítivosti, což bylo nevyhovující především z pohledu České televize, jejíž kamery musely používat různé filtry a celkově to pracovníkům televize vadilo. Druhým minusem starého osvětlení byl fakt, že pokud se něco stalo a světla zhasla, muselo se čekat dvacet minut, než výbojky vychladly a mohly se znovu nahodit. Před pár lety se nám to stalo v přímém přenosu České televize v zápase s Pardubicemi…

Co tedy má Děčín pod stropem?
Jsou to LED světla s vysokou svítivostí, která ale přitom hodně šetří energii. Dříve jsme měli svítivost osm set, dnes máme tisíc pět set luxů! To je opravdu veliký rozdíl. Zcela jiná je i rovnoměrnost osvětlení, protože dříve bylo třicet dva světel a dnes je jich přes šedesát, takže všude na palubovce je stejné množství světla. Je také super, že se dají dělat různé efekty se světly, dá se zhasnout a hned rozsvítit a bombou jsou pak scénická světla.

Tahle investice musela být pro váš klub velmi náročná…
Byla by, ale peníze do své haly investovalo město Děčín. Situace se starým osvětlením už byla opravdu neúnosná, dokonce Česká televize pohrozila, že sem přestane jezdit na přenosy. A to by byl pro nás veliký zásah jak z hlediska partnerů, tak reklamy pro město. Byl tam opravdu důrazný vykřičník, protože moderní televizní technice světla absolutně nevyhovovala. A tak si moc vážíme, že se město rozhodlo osvětlení zlepšit a jeho zástupcům za to patří velký dík.

Poslední domácí utkání jste hráli ještě pod starým osvětlením, dnes už pod novým. Výměna byla tedy poměrně rychlá.
Původně se to mělo dělat už v létě, ale nestihlo se to. Proto jsme pak vybrali termín reprezentační přestávky, ve které jsme sice byli bez tréninků, ale to nám tolik nevadilo, protože jsme odehráli dva zápasy Alpsko-jadranského poháru u soupeřů. Hala byla ale deset dní zavřená a dotklo se to samozřejmě i mládeže. Ovšem firma, která práce prováděla, odvedla výbornou práci, protože naší největší podmínkou bylo, že nesmí poškodit palubovku. A zaměstnanci firmy se opravdu starali, jako by se pracovalo u nich v obýváku. Za tohle klobouk dolů, jak palubovku chránili.

Hala má nyní slušnou palubovku a supermoderní osvětlení. A co dál?
Máme v hlavách spousty projektů, ty drobnější se snažíme postupně realizovat… Jako třeba odkazy na nedávnou historii – aktuálně fotky ligových týmů na plachtě za modrou tribunou. Chtěli bychom udělat i hodně zásadnějších věcí, ale nechceme zatěžovat rozpočet města. Naopak bychom chtěli získávat peníze například z dotací od MŠMT. Jednou z věcí, kterou by jistě fanoušci ocenili, by bylo odstranění středových sloupů. Zatím zjišťujeme, zda by to technicky šlo. Pak by byl pro zjištění finanční náročnosti potřeba detailní projekt. Samozřejmě bychom to udělali pro naše příznivce velmi rádi.

Zdroj: www.bkdecin.cz