Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Dvakrát během jedné noci
RUMBURK/ŠLUKNOV –
 Měl zkrátka „štěstí“.  V polovině minulého týdne nejprve zašel do restaurace, kde si dopřál konzumaci alkoholu, a pak se rozhodl usednout za volant. Krátce před jednou hodinou ráno  letos osmnáctého října jej na silnici v Horním Jindřichově na Rumbursku zastavila policejní hlídka rumburských policistů. Strážcům zákona zastavil a předložil jen doklady od vozidla, protože řidičský průkaz má již zadržený. Zákaz řízení motorových vozidel má platný až do roku 2020. Orientační dechová zkouška policisty přesvědčila o požití alkoholu řidičem před jízdou. Další jízdu mu zakázali a případ začali zpracovávat. O pár hodin později, v půl čtvrté ráno, se celá situace opakovala, jen na jiném místě s jinými policisty. Vůz projíždějící náměstí Míru ve Šluknově zastavila hlídka místních policistů. Další orientační dechová zkouška poukázala na snižující se hladinu alkoholu v dechu a policisty vyzvala k dalším rokům v podobě zahájení prověřování přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Dvě nehody během chvilky
ČESKÁ KAMENICE – Podobným případem se zabývají také dopravní policisté z Děčína, kteří prověřují dvě dopravní nehody v Markvarticích na Děčínsku. Ve středu 18. října v podvečer projížděl obcí řidič osobního automobilu, který se na hlavní silnici rozhodl předjíždět vozidlo jedoucí před sebou. Došlo mezi nimi k nárazu.  Incident se obešel bez zranění osob. Z místa nehody odjel bez splnění povinnosti účastníka dopravní nehody. O chvíli později o pár metrů dál došlo díky jeho jízdě k další dopravní nehodě, při které narazil do oplocení domu a sloupu telefonního vedení. Při šetření obou nehod vyšlo najevo, že se jednalo o toho samého řidiče. Navíc  má vyslovený platný zákaz řízení motorových vozidel. Svou úlohu v obou incidentech mohl sehrát i alkohol, který odhalila i provedená orientační dechová zkouška. Průběh i následky obou nehod se mohou odrazit nejen ve formě dopravního přestupku, ale také v přečinech ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

V přístřešku už nejsou
VARNSDORF – V závěru letošního října policisté obdrželi informace o možném přečinu krádeže, ke kterému mohlo dojít ve Varnsdorfu na ulici Čs. Legií. Z tamního plechového přístřešku během noci zmizelo patnáct propan butanových lahví v hodnotě bezmála patnácti tisíc českých korun. Zástupci zasažených společnosti o jejich samovolném odběru nebyli nikým informováni, a tak se varnsdorfští policisté pustili šestadvacátého října letošního roku do prověřování všech okolností ohlášené nepříjemnosti.

Postrádá notebook
DĚČÍN – Místní policisté pátrají od šestadvacátého října letošního roku po notebooku zn. Acer, který zmizel z neuzamčeného bytu rodinného domu v Děčíně během několika hodin v den oznámení. Doposud se nenašel. Majitel si jej cení minimálně na čtyři tisíce českých korun a kdo mu jej vzal, mu není známo. Podmokelští strážci zákona pracují především s verzí možného přečinu porušování domovní svobody.

Došla mu trpělivost
RUMBURK – Na rumburské policisty se před nedávnem obrátil majitel osobního automobilu, jenž před časem zapůjčil své vozidlo jinému muži. K vrácení vozu v hodnotě osmdesáti tisíc českých korun uživatele vyzval již na jaře 2017, ovšem on tak doposud neučinil a věc je neurovnána. Z pohledu zákona může jít o přečin neoprávněného užívání cizí věci. Z pohledu uživatele o nedorozumění. Podrobnosti případu zajišťují policisté z místního obvodního oddělení.

Děčín  27. října 2017
nprap.  Petra  Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín