Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci mají skalp nováčka soutěže

Po neúspěchu na Folimance čekal na basketbalisty Děčína zápas s nováčkem soutěže a všichni domácí fandové očekávali povinnou výhru. Válečníci tak byli pod určitým tlakem, ale roli favorita zvládli dobře a bez větších problémů zvítězili.

První body střetnutí sice obstaral hostující Američan Mitchell, který se nastartoval k velmi dobrému výkonu, pak ale přišla trojka Pavla Houšky, jež usadila skandující diváky do sedadel a naši už vedení nepustili. Hosté byli sice aktivní, domácí však aktivnější a především díky košům Šišky vedli po pěti minutách 16:9. Pak se oběma celkům přestalo střelecky dařit, naštěstí před přestávkou přišly trojky P. Houšky a Feštra a Děčané vyhráli první díl 26:14. Druhou desetiminutovku začaly dva body Bažanta a Válečníci poprvé vedli dvojciferným rozdílem – 26:16. Soupeře ovšem bleskově kontroval, a po dvou minutách hry to bylo 28:23. Proti dalšímu snížení náskoku byli ale Šiška s Krakovičem, a po jedné šestce Landy to bylo opět o deset – 35:25. Olomoucko sice dál zlobilo, jenže domácím se v útoku dařilo, což potvrdily trefy Pomikálka i trojka skvěle hrajícího Šišky – 46:33. První poločas pak uzavřel Pomikálek vybídnutý jednou z krásných asistencí Ondry Šišky na 48:35.

Druhou půli odstartoval jeden trestný hod Pavla Grunta, ovšem hosté nehodili flintu do žita, naopak bojovali a bylo vidět, že nechtějí zápas odevzdat jen tak. Houževnatost prokazovali především šikovný Mitchell a křídelník Fuller, ke kterým se přidal dvěma body Močnik a bylo to 52:44. Naši ovšem také bodovali, navíc Močnik dostal technickou chybu a Feštr třemi po sobě jdoucími šestkami zvýšil na 55:44. Olomoucko ale dál bojovalo, výše zmíněná trojice hráčů snížila na 55:48 a soupeř našel odpověď i na trojky Šišky a J. Houšky – 67:61. Poslední slovo v této čtvrtce ale patřilo Feštrovi, který upravil na 69:61. Závěrečnou periodu bodově zahájil Landa proměněnými trestnými hody, Olomoucko sice odpovědělo čtyřmi body, jenže pak přišla skvělá pasáž Děčína, která rozhodla. Začal ji Feštr košem, Pomikálek přidal trojku, Šiška a Halada dali po dvou bodech a P. Houška vše završil trojkou – 83:67. Jenže ani šestnáctibodové manko hosty nepoložilo a čtyři minuty před koncem to bylo 86:77. Avšak případné drama odmítla trojky Halady a dvoubodové trefy Pomikálka a P. Houšky. Po druhé trojce Haldy vedli Válečníci minutu a půl před koncem 96:79, následně soupeř sice kosmeticky upravil na 96:84, ale třetí prohru v sezóně neodvrátil.

Děčín vyprodukoval v utkání o 20 střel více než soupeře, ovšem v celkové úspěšnosti bylo lepší Olomoucko. Naopak na doskoku jasně kralovali Válečníci, kteří v útoku získali 22 míčů (!), z čehož pak rezultovalo 14 bodů z druhých šancí. Našim se také dařilo v rychlém protiútoku a obrovský rozdíl byl v bodech laviček – 46:18.

Válečníky tentokrát táhl skvělý Ondřej Šiška, autor 21 bodů a 9 asistencí. Velmi dobrý výkon podali i Pomikálek a P. Houška, mezi dvojciferné střelce se zapsali ještě Feštr a Halada. Osm bodů za necelých sedm minut pak nasbíral Jakub Krakovič, který ovšem nedohrál kvůli lehkému výronu kotníku.
Olomoucko se mohlo spolehnout na americkou dvojici Mitchell (25 bodů, 8 doskoků) a Fuller (17 bodů, 10 doskoků). Své odvedl i zkušený Michal Křemen (11) a srbský pivot Šepa (11).

Trenéři po utkání
Predrag Benáček, trenér Olomoucka: „Gratuluji Děčínu, odehrál velice slušný zápas. Vyhrál větší bojovností, která je vidět na dvaadvaceti útočných doskocích, což nám dělalo největší problém v zápasu. Dávali jsme Děčínu druhý až třetí pokus, několikrát to skončilo trojkou. Také jsme neubránili rychlý protiútok soupeře. Ještě dodám, že jsme dnes neproměnili několik jasných pozic, šoupáků, a to samé se nám stalo s Kolínem. Děčín vyhrál zaslouženě a gratuluji.“

Pavel Budínský, trenér Děčína: „Díky za gratulaci. Jsme moc rádi za výhru, předvedli jsme poctivý výkon, bojovali jsem, statisticky to vypadá hodně zajímavě. Máme osmdesát střel oproti šedesáti soupeře, máme dvacet dva útočných doskoků oproti sedmi soupeře. Myslím si ale, že kdybychom stříleli s větší efektivitou, odskočili bychom už během zápasu a nemuselo by to být tak vyrovnané utkání. Ale je to nový tým, my jsme teprve poznávali jeho silnější a slabší stránky. Myslím, že rozhodlo, že naše lavička vyhrála 46:18. Podržela nás širší rotace, a jak bylo řečeno, několik dobrých doskoků. Jsem moc rád za výhru, žádná se nerodí lehce, a v tomto ohledu můžeme být spokojeni.“

Hráči po utkání
Adam Goga, BK Olomoucko: „Také gratuluji Děčínu k výhře. Už před zápasem jsme si říkali, že Děčín ubrání a pak jde rychle dopředu. Už v první půli nám odskočili na patnáct bodů, a to bylo myslím rozhodující. Také nás přeskákali, což už jsme mysleli, že se nám nestane. Mysleli jsme, že se nám obranný doskok zlepšil, ale zase nás vyvedli z omylu.“
Ondřej Šiška, BK ARMEX Děčín: „Jsme rádi, že jsme zvládli zápas. Jediné, co bych vytkl, jsou obdržené body. Už třetí zápas jsme dostali přes osmdesát bodů, což jako tým, který chce dobře bránit a má na to potenciál, bychom měli snažit stlačit níž. Naopak na útočné půlce to bylo super, takhle chceme, aby to vypadalo. Navíc máme jen sedm ztrát.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Halada, Bažant, Landa, P. Houška
Olomoucko: Močnik, Fuller, Šepa, Norwa, Mitchell

BK ARMEX Děčín – BK Olomoucko 96:84
Body Děčína: Šiška 21 (2x 3, 5 doskoků, 9 asistencí), Pomikálek 18 (1x 3, 6 doskoků), P. Houška 14 (3x 3, 6 doskoků), Halada 10 (2x 3), Feštr 10 (1x 3, 4 asistence, TH 5/5), Krakovič 8, Ježek 4, Landa 3, Grunt 3, J. Houška 3 (1x 3), Bažant 2, Kroutil 0.
Body Olomoucka: Mitchell 25 (8 doskoků), Fuller 17 (4x 3, 10 doskoků), Křemen 11 (2x 3), Šepa 11, Močnik 7 (5 asistencí), Norwa 6, Goga 5 (1x 3), Sehnal 2, Váňa 0, Nábělek 0.
Střelba za 2 body 26/48:22/43, za 3 body 10/32:7/18, TH 14/19:19/22. Doskoky 48:33 (útočné 21:7), asistence 21:13, ztráty 7:11, fauly 25:18.

Nejlepší hráč: Ondřej Šiška

Diváků: 790

Čtvrtiny: 24:16, 24:19, 21:26, 27:23

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta