Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem USK Praha – BK ARMEX Děčín

Ve 2. kole Kooperativa NBL zajíždějí basketbalisté Děčína na Folimanku, kde se poměří s domácími vysokoškoláky, kteří v loňské sezóně obsadili skvělé 5. místo.

Oba celky zvládly své úvodní duely nového ročníku – Válečníci porazili v dramatické koncovce Tury 83:81 a Sovy bez větších potíží skolily tým Olomoucka (ten získal licenci od Prostějova) 83:67 (nejlepší střelci USK: Peterson 22, Michal Mareš 16, Tůma 15).

Kádr Pražanů zaznamenal během letní přestávky dost změn – odešli pivoti Mladen Primorac a Kryštof Chaloupka, křídelníci Jaromír Bohačík s Petrem Šafarčíkem a rozehrávač Marek Hájek. Další dva borci, rozehrávač Lukáš Feštr a pivot Pavel Grunt, zamířili právě do Děčína, a tak je čeká v sobotu pikantní návrat do hlavního města. Tým USK opustil z rodinných důvodů také kouč Mirsad Alilovič, jehož nahradil osmačtyřicetiletý řecký trenér Christianos Chougaz, který v minulých sezónách dovedl rakouský celek Oberwart ke zlatu a stříbru.

Tým naopak doplnili američtí hráči Quentin Peterson a Cadarian Raines (proti Olomoucku ještě nenastoupil) a čeští basketbalisté Jan Zídek, David Žikla, Radek Farský a Jakub Tůma.

Sovy se s Děčínem v minulé sezóně potkaly čtyřikrát s bilancí dvou výher a dvou porážek. V úvodním duelu vyhrál USK doma v prodloužení 87:84, v odvetě však zvítězili Válečníci 61:58. V nadstavbové části se karty obrátily a Děčín doma prohrál 61:69, ovšem v klíčovém střetnutí vyhrál na Folimance 65:70 a sezónu nakonec dotáhl do stříbrného hattricku.

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Nový trenér, noví hráči, jiný styl hry. To vše nás čeká ve známém prostředí na Folimance. A na to se samozřejmě těšíme. Čeká nás mladý tým, ve kterém je spousta talentu a perspektivy, takže očekávám i hodně pohybu, zdravé agresivity a jisté živelnosti. Naším cílem nemůže být ale nic jiného, než se pokusit v prvním venkovním utkání vyhrát.“

Lukáš Feštr, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Zápas proti USK nebude jednoduchý. Domácí v prvním kole jednoznačně porazili Olomoucko a budou pomýšlet i na výhru proti nám. My musíme navázat na to, co jsme hráli proti Svitavám první tři čtvrtiny. Pokud chceme uspět, musíme podat koncentrovaný výkon po celých čtyřicet minut, hrát kvalitní obranu s rychlým přechodem do útoku. Nic jiného než výhru nebereme!“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta