Rubriky
Sport Zprávy

Pavel Budínský: cítím z týmu chuť na další úspěch

Ve středu 4. října to propukne a basketbalisté Děčína vstoupí do nové sezóny nejvyšší české soutěže mužů, Kooperativa Národní basketbalové ligy, domácím zápasem s ambiciózními svitavskými Tury. O přípravě, změnách v kádru i cílech děčínského klubu, jenž má za sebou stříbrný hattrick, jsme hovořili s trenérem Pavlem Budínským.

• Nová sezóna se kvapem blíží. Jak jste si užil přestávku?
Pauza byla pro mě tak akorát, protože díky třetímu finále v řadě jsme basketbal hráli ještě na konci května. Pak přišel červen a červenec, kdy jsem si mohl odpočinout a hledat inspiraci pro další ročník. Tohle volno jsem si užil, a v srpnu jsme už začali pracovat na nové sezóně. I my máme někdy toho oranžového míče v hlavě tolik, že je dobré si dát půst. Vyhladovět a začít se těšit na novou sezónu. Bylo to vidět na klukách, že si v letní přestávce mentálně odpočinuli, doléčili různé bolístky a nyní se všichni těšíme na start ligy.

• Jste spokojený s průběhem přípravy?
V celkovém obraze ano. Musím ale přípravu rozdělit na dvě části, a to bez kluků, kteří byli na univerziádě, a s nimi. Letos byla příprava specifická, protože kromě změn v kádru jsme věděli, že oba naši rozehrávači a Filip Kroutil nebudou kvůli univerziádě k dispozici první měsíc. A je pravda, že třeba Lukáše Feštra se učím poznávat teprve v posledních třech týdnech. V prvním měsíci jsme tedy neměli šanci dělat věci tak, jak bychom potřebovali. Na druhou stranu s podobnými situacemi se musí každý klub vyrovnat, protože hráči reprezentující svoji zemi prostě nejsou někdy k dispozici. Ale celkově je posledních sedm týdnů povedených, všichni jsou zdravotně v pořádku a nic nebrání hráčům v dalším progresu.

• Během přípravy jste se setkali pouze se zahraničními celky a zatím jste ze sedmi zápasů vyhráli dva. Co tomu říkáte?
Nejprve musím říct, že všechno to byly velmi kvalitní celky. Göttingen i Braunschweig jsou celky z Bundesligy, Chemnitzu postup do Bundesligy jen těsně unikl, Zhořelec je účastníkem nejvyšší polské soutěže, Leicester je mistrem Anglie. Takže je vidět, že naši soupeři měli rozhodně kvalitu. Z mého pohledu jsem tedy moc rád, že naše reputace se stříbrným hattrickem zvýšila a zájem ze strany kvalitních týmů je větší. Na Leicesteru jsme pracovali dva roky a je super, že se to Kubovi Důrovi (sportovní manažer BK ARMEX Děčín) podařilo realizovat. Myslím, že každý, kdo tyto zápasy viděl, musel být spokojen, protože soupeř se ukázal ve skvělém světle a předvedl parádní výkony. Moji hráči nabrali zkušenosti i při duelech v Německu, kde jsme si chvílemi připadali jako Alenka v říši divů. Viděli jsme, jakou prestiž má basketbalu, kolik diváků chodí, jak zápasy pískají rozhodčí, jak soupeř hraje… Třeba utkání s Braunschweigem bylo čtyřicetiminutovou školou o tom, jak se hraje basketbal na mnohem vyšší úrovni.

• Takže výsledky vás až tolik netrápí?
Samozřejmě, že nás nutí k zamyšlení, proč tomu tak je. Na naši obhajobu ale musím říct, že my teprve budujeme naši herní tvář a kompletní jsme jen tři týdny. Také jsme měli přípravné zápasy dost nakumulované, a ve třech dnech jsme odehráli čtyři utkání. Navíc jsme hodně cestovali, na hotel v Braunschweigu jsme přijeli o půlnoci a hned druhý den nás čekal odpočatý soupeř, který měl duel s námi jako svoji generálku. Všechna utkání ale splnila svůj účel a kluci viděli a zažili na vlastní kůži basketbal, který vídáte v televizi při evropských pohárech. A rozhodně nás takové zápasy posunou dál. Dokonce jsme si mohli ze soupeřů vybírat.

• To znamená co?
Že některé nabídky jsme odmítli. Mohli jsme hrát ještě v Německu i Polsku, ale třeba to bylo v době, kdy jsme neměli k dispozici naše rozehrávače a nechtěli jsme tam hrát v sedmi lidech. Volili jsme tedy takové termíny, kdy už budeme kompletní, ale to na druhou stranu znamenalo, že budeme mít sled utkání nahuštěný. Je zkrátka vidět, že nálepka vicemistra České republiky je pro zahraniční týmy zajímavá.

• Děčín nastoupil do přípravy už bez svého hlavního rozehrávače Tomáše Vyorala, který zamířil v letní pauze do Nymburku. Vyrovná se s tím tým?
To teprve uvidíme. Za svou dlouhou dobu tady v Děčíně už ale podobné situace znám. Už jsme zažili éru po Sandersovi, po Hatcherovi a teď nás čeká éra po Vyoralovi. A jaká bude? Věřím, že Šiška s Feštrem si to vezmou za své a do budoucna se bude mluvit o éře Šišky a Feštra. Musíme se s odchodem Vyorala srovnat, rozložit síly a věřit, že oba současní rozehrávači zvládnou dirigentskou taktovku dobře a tým se nechá jimi vést. Každopádně si však myslím, že sehrání týmu bude trvat déle, protože tak to vždy je, když odejde klíčová osobnost mužstva.

• Proč jste se rozhodli angažovat Lukáše Feštra?
Chtěli jsme českého rozehrávače, k tomu jsme přidali další kritéria a vyšel nám z toho právě Lukáš. V USK mu končila smlouva a myslíme si o něm, že je to velmi poctivý a šikovný rozehrávač, který by měl našemu týmu sedět. Lukáš měl samozřejmě i jiné nabídky, ale nakonec se rozhodl pro nás.

• Dalšími novými tvářemi jsou Filip Halada a Pavel Grunt.
Všichni přicházejí z respektovaných klubů. Filip hrál v Komárně, které získalo slovenský titul, je také vicemistrem Slovenska a vyhrálo Alpsko-jadranský pohár. Ví tedy, jaké to je hrát o medaile, což je na něm vidět. Byl také pozván na kemp B-reprezentace České republiky, aby se ukázal. Myslím si, že to bude poctivý obranář se schopností střelby z dlouhé a střední vzdálenosti. Hraje také rychle v přechodové části, kde by mohl díky své dravosti a přímočarosti najít uplatnění. Oba borci z USK, Lukáš Feštr i Pavel Grunt, měli přísného trenéra a jejich klub měl loni také hodně povedenou sezónu, takže očekávám, že budou platnými hráči.

• Budete opět ryze český tým, ale neuvažovali jste o angažování cizince?
Nemohu říct, že bych nechtěl cizince, ale musím respektovat také názory vedení klubu. A angažovat dnes cizince není vůbec jednoduchá a levná záležitost. Jednou věcí je jeho plat, druhou pak skutečnost, že když se „povede“, hned po sezóně zmizí, protože jeho agent mu logicky sežene místo v lepší soutěži za mnohem víc peněz. Navíc my chceme budovat náš tým v cyklech, aby se hráči mohli ztotožnit s mojí i filozofií klubu, s herní identitou týmu, najít si tam svoji roli a pak ji umět prodat. Proto se vedení klubu rozhodlo neangažovat cizince.

• Děčín bude v sezóně znovu hrát Alpsko-jadranský pohár, ve kterém loni absolvoval svoji premiéru…
My jsme po účasti v tomto poháru šli cíleně už v minulé sezóně, protože jsme věděli, že dvoukolový systém základní části NBL znamená, že někdy bude chybět herní rytmus. A když jsme zjistili, že je to opravdu dobrá soutěž, která je pro nás finančně, sportovně i logisticky dosažitelná, šli jsme do toho letos znovu. Navíc loňské zápasy v poháru nám přinesly zajímavé srovnání, takže jsme se přihlásili a s námi pak ještě další tři české týmy – USK Praha, Brno a Ústí n. L. Pohárová účast bude dobrá také proto, že nás čekají dvě reprezentační přestávky, kdy bude liga stát.

• Národní basketbalová liga bude tedy opět dvoukolová s nadstavbovou částí?
Přesně tak. Je škoda, že je to opět takhle, protože režim čtyřkolový, tedy středa – sobota, byl skvělý. Bohužel, teď odehrajeme během šesti, sedmi měsíců jen třicet utkání, což znamená, že trénujete jen pro jeden zápas týdně. Proto kluby hledají další možnosti, jak si udržet sportovní výkonnost. Není nic horšího, než nemít herní praxi a my jsme toho zářný příklad. V minulé sezóně jsme byli v dlouhodobé části ledoví bonbónci, co přišli na zápas a nedali do toho srdce. Pak ale přišlo play-off a jakoby mávnutím kouzelného proutku jsme se nabudili, protože se začalo hrát v jiném režimu, nás to pohltilo a najednou jsme byli úplně jiným týmem. Všichni měli v hlavách minulý zápas a soustředili se, protože věděli, že za pár dní se opět hraje. Když se ale hraje jednou za dvanáct dní, máte pocit, že máte dovolenou a nedokážete si nastavit hlavu.

• Na úvod soutěže vás čeká domácí duel se svitavskými Tury. Co říkáte na tento první zápas?
Co trénuji v NBL, dokázalo jen málo celků změnit směrem ke kvalitě svoji strukturu organizace na všech postech a všech fragmentech chodu klubu tak, jako Svitavy. Svitavy v polovině minulé sezóny vyměnily trenéra, začaly přivádět zajímavé hráče, navyšovaly rozpočet a udělaly hodně kvalitních změn v kádru. Když se dnes podíváme na soupisku Svitav, je to smělý kandidát na medaile. Jsou tam zkušení zahraniční hráči, exděčínští Jelínek se Striou, přišel český pivot Puršl ze Španělska a celkově má tým na čem stavět a může myslet hodně vysoko. Jak jim to ale půjde, to nikdo neví, každopádně pro nás to bude hodně ostrý start. Jen víc takových týmů, protože soutěž pak bude zajímavější.

• Domníváte se tedy, že liga bude opět kvalitnější?
Myslím si, že směrem do vyrovnanosti určitě. Jistě, Nymburk je Nymburk, ale poté, co pan Jansta oznámil, že v Nymburku končí, se může stát, že Nymburk nebude tak dominantní. Má však opět vyšperkovaný kádr, který jistě bude chtít vyhrát finále. Pak jsme tady my, Pardubice, ale následují další – Opava, Svitavy, Kolín, který si poskládal zajímavé mužstvo, Jindřichův Hradec s novým partnerem, Brno, Ústí… Všechny celky by chtěly do první šestky, takže to bude opět zajímavé, protože ve dvoukolovém systému není mnoho prostoru pro chyby.

• Jaké máte cíle před sezónou?
Vyhlašovat nějaké megalomanské cíle nemá smysl, ale určitě bychom chtěli znovu hrát o medaile. Třikrát za sebou jsme získali stříbro, což nás zavazuje a nechceme z toho slevit. Cítím z týmu chuť získat další úspěch, než někteří hráči odejdou do sportovního důchodu.

• V předminulém ročníku se děčínský klub stylizoval do Hvězdných válek, v minulém to byl James Bond a letos to bude série X-men. Jak se na tuhle zábavnější část sezóny těšíte?
Když se loni řeklo, že budeme mít sezónu ve stylu Jamese Bonda, věděl jsem, co to bude obnášet, protože bondovky mám rád. To bylo fajn. A rok před tím, při Hvězdných válkách, jsem byl také v obraze. Ale letos se přiznávám, že vůbec nemám ponětí, co znamená X-men. Navrhoval jsem dokonce, abychom dělali Arabelu, protože tu znám dobře, ale X-meny neznám. Takže jsem v napětí, až dostanu první scénář (smích).

• Těšíte se start ligy?
To chvění na bránici se zesiluje, protože začne to, na co jsme se teď připravovali. Mistrovské zápasy mají své kouzlo, které nenahradí žádná příprava. Já se těším moc a doufám, že se těší i naši fanoušci, kteří nám budou opět vytvářet skvělou domácí kulisu. Kluci jsou už také hladoví a chceme být hned od úvodu nepříjemným soupeřem pro všechny.

Zdroj: www.bkdecin.cz