Rubriky
Turisti Zprávy

Zemřel Jan Čeřovský, otec myšlenky přeshraniční ochrany přírody v Českosaském Švýcarsku

České Švýcarsko, 13. 9. 2017 Ve čtvrtek, 7. 9. 2017, zemřel ve věku 87 let jeden ze zakladatelů myšlenky přeshraniční ochrany přírody Českosaského Švýcarska, RNDr. Jan Čeřovský, CSc.

Již v roce 1953 navrhoval Jan Čeřovský ve své diplomové práci zřízení státem chráněné přírodní oblasti při státní hranici v pravobřežní části Labe, přičemž ve stejné době podobné úvahy byly rozvíjeny také na saské straně. Jeho dlouhodobé úsilí a udržování přeshraničních kontaktů nakonec vyústilo ve vyhlášení nejprve chráněných krajinných oblastí na obou stranách hranice a konečně také ve vyhlášení národních parků Saské a České Švýcarsko.

Dr. Čeřovský v následujících desetiletích byl dále činný v ochraně přírody jak na celostátní, tak i mezinárodní úrovni. Byl mimo jiné nejvýše postaveným aktivním činovníkem z České republiky v Mezinárodní unii pro ochranu přírody (IUCN), propagátorem zavedení ekologické výchovy do škol či iniciátorem a koordinátorem systému naučných stezek v ČR. V období let 2000 až 2003 byl také prvním předsedou Rady národního parku České Švýcarsko.

Zaměstnanci Správy národního parku České Švýcarsko vyjadřují upřímnou soustrast pozůstalým.


Život zasvěcený ochraně přírody: RNDr. Jan Čeřovský, CSc. při vystoupení na slavnostním setkání v Bad Schandau v květnu r. 2010, věnovaném 20. a 10. výročí vzniku národních parků Saské a České Švýcarsko. Foto: Václav Sojka

Zdroj: www.npcs.cz