Rubriky
Turisti Zprávy

Správa národního parku zpřístupní skalní hrad Falkenštejn

Jetřichovice, 31.8.2017 –  Po několikaleté přípravě započaly dnes práce na zpřístupnění skalního hradu Falkenštejn v národním parku České Švýcarsko nedaleko Jetřichovic. Vzhledem k nepřístupnému terénu musely být stavební prvky na místo určení dopraveny pomocí vrtulníku.

„Současný přístup na skalní ostroh, kde ve středověku stával skalní hrad, je pro návštěvníky velice nebezpečný“, říká Pavel Benda, ředitel Správy NP České Švýcarsko a pokračuje: „Proto jsme se již před několika lety rozhodli, že přístup opravíme.  Projektovou dokumentaci jsme si nechali zpracovat již v roce 2009. Vlastní realizaci však bránil nedostatek financí. Jistou komplikací byla také skutečnost, že hrad je kulturní památkou. Peníze jsme nakonec získali z Ministerstva životního prostředí. Podařilo se nám také domluvit se s památkáři na konečné podobě projektu, takže jeho realizaci nestojí již nic v cestě“.  

V rámci projektu za necelých 7 miliónů korun budou na skalní ostroh osazena nová ocelová schodiště, pochozí plochy a zábradlí. Zároveň vznikne i jakýsi malý turistický okruh, neboť na vrchol povedou dvě cesty, přičemž jedna bude určena pouze pro výstup a druhá jen pro sestup. „Zpřístupněním skalního ostrohu se zbytky hradu vznikne nový atraktivní turistický cíl v okrajové části národního parku, což je naprosto v souladu s naší filosofií nabízet návštěvníkům výletní cíle v blízkosti obcí na hranicích národního parku“, říká Richard Nagel, ředitel odboru vnějších vztahů správy NP, a dodává: „Veškeré práce budou dokončeny do 30. listopadu tohoto roku. Předpokládáme, že zpřístupněný hrad představíme návštěvníkům poprvé na jaře příštího roku v rámci otevření turistické sezóny“.

Skalní hrad Falkenštejn se nachází necelý kilometr severovýchodně od obce Jetřichovice. Vznikl ve 14. století jako správní středisko zdejších majetků rodu Michaloviců a na ochranu obchodní stezky z Míšně a Lužice. Poslední písemná zmínka o hradu pochází z roku 1457. Nedlouho poté byl pravděpodobně opuštěn. Znovuobjeven byl až s nástupem romantismu v 19. století, kdy se stal vyhledávaným výletním cílem. Do současnosti se zde zachovaly zbytky komnaty vytesané do skály a také cisterna na vodu. Na přelomu 20. a 21. století zde probíhal intenzivní archeologický výzkum. K nejcennějším nálezům patří tzv. „Falkenštějnská madona;“ – drobná keramická soška asi z 15. století.   

Richard Nagel

Foto: Stavební materiál je na skalní ostroh dopravován pomocí vrtulníku, Václav Sojka, QEP

Zdroj: www.npcs.cz