Rubriky
Zprávy

Odbavení přes staré karty DPMD skončí k 31. 12. 2017

Staré karty DPMD přestanou být k 31. 12. 2017 v autobusech DPMD akceptovány. Důvodem ukončení platnosti 20 let staré technologie je jejich zastarání a chybějící technická i softwarová podpora.

Není nutné si však pořizovat a platit za kartu novou. K odbavení v autobusech DPMD postačí bezkontaktní bankovní karta, kterou většinou již máte. Tu lze používat za stejných podmínek jako elektronickou peněženku nebo si k ní můžete přiřadit časový kupon jako u starých karet. Navíc je možné kupony dobíjet přes E-shop z domova. Od září bude umožněno převést si svůj stávající kupon ze staré karty na bankovní nebo Chytrou kartu rovněž z domova pomocí E-shopu. Postačí se pouze zaregistrovat a přes E-shop provést dobití. Nebudete tak muset chodit na předprodej s tím, že kdo si zvolí bankovní kartu jako nosič kuponu, může využít tzv. „Chytrý kupon“. Chytrý kupon je standardní kupon, který počká, až si stanovíte počátek platnosti tapnutím v autobuse, dále určí, kdy se má zaplatit a v případě, že jej neaktivujete do tří měsíců, vrátí se Vám peníze zpět. Dětem 6-15 let vyměníme starou kartu za „Chytrou kartu“ nebo „Chytrý náramek“ zdarma. Uhradíte pouze nahraný kredit!!!

Peníze z elektronické peněženky u staré karty DPMD vám však budou převedeny na kartu novou pouze na předprodeji DPMD. Bankovní karty nelze použít v zelených autobusech.
Další variantou je pak Chytrá karta, která má stejné vlastnosti jako karta bankovní a je možné ji zakoupit ve dvou provedeních, buď jako kartu nebo náramek. Rovněž ale nelze využít v zelených autobusech.

Poslední možností je karta DÚK, případně papírová předplatní jízdenka, jejichž možnosti jsou sice značně omezené, ale je akceptována v zelených busech. Srovnání použitelnosti karet je uvedeno v následující tabulce.

 

Bezkontaktní platební karta; Chytrá karta, Chytrý náramek Dopravní karta DÚK
Odbavení v autobusech DPMD, a.s. ANO ANO
Dobíjení EP a kuponu na předprodeji ANO ANO
Dobíjení EP a kuponu online přes internet ANO NE
Možnost převedení kuponu ze staré karty DPMD z domova online ANO NE
Systém rozeznávající jednotlivé skupiny cestujících ANO NE
Chytrý kupon ANO NE
Přehled jízd a hrazených částek ANO NE
Nákup zboží a služeb u ostatních obchodníků nebo na internetu ANO NE
Kontrola zůstatků nebo platnosti kuponu online ANO NE
Kontrola jízd a hrazených částek z domova online ANO NE
Využití v jiných systémech v ČR ANO, pokud to systém umožňuje NE
Zpětná vazba od systému ANO NE
Další využití v rámci připravovaných projektů v DĚČÍNĚ ANO NE
Odbavení v zelených autobusech NE ANO

 

Zdroj: www.dpmd.cz