Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci sestřelili Sovy v poslední čtvrtině

Děčínští basketbalisté ukázali, proč mají přízvisko Válečníci. Ve veledůležitém duelu nadstavbové skupiny A1 porazili svého přímého konkurenta v boji o 3. místo, a to přesto, že během druhé čtvrtky přišli o diskvalifikovaného Ondřeje Šišku, a ve třetí periodě musel do kabin i Robert Landa! Výhra je však o to sladší a znamená, že Děčín už nemůže skončit před blížícím play-off horší, než třetí.

Utkání začal bodově domácí Šafarčík, ale P. Houška kontroval, vzápětí přidal trojku, a po dvou šestkách Pomikálka a jedné P. Houšky to bylo 5:7. Jenže Pražané vyrovnali trojkou Primorace a následně diváci sledovali velmi kvalitní basketbal, který svojí úrovní už dosahoval play-off. Ve vyrovnané a tuhé bitvě nezískal ani jeden tým výraznější vedení, a tak první čtvrtka skončila po čtyřech bodech Krakoviče v řadě nerozhodně 20:20. Ve druhé se oba celky nemohly dvě minuty střelecky prosadit, pak skórem pohnul J. Houška, ovšem domácí Bohačík ihned vyrovnal. Po necelých čtyřech minutách však Děčín postihla nepříjemnost, když byl rozehrávač Ondřej Šiška během oddechového času trenéra Budínského vyloučen z utkání. Ani to však Válečníky nerozhodilo a vždy dokázali odpovědět na trefy Pražanů. V závěru poločasu se po trojce Bohačíka a koši Mareše zdálo, že vysokoškoláci získají první větší náskok, jenže pak byl Vyoral faulován při trojce, všechny šestky chladnokrevně proměnil a následně se blýskl svojí specialitou, trojku v posledních vteřinách útoku – 36:37.

Druhý poločas začala trojka Bohačíka, na druhé straně však stejnou mincí odpověděl P. Houška. Pak se skóre příliš neměnilo, domácí však díky trojce Madsena, koši Mareš a jedné šestce Bohačíka v závěru této periody utekli na 51:44, navíc Děčín přišel o vyloučeného Landu, který si nenechal líbit kontakt Bohačíka po odpískání, ale na rozdíl od svého soupeře nepadl teatrálně k zemi. Na vedení vysokoškoláků zareagoval trojkou Bažant, jenže Mareš se rovněž trefil za tři body a USK vedl před poslední částí 54:47. Sedmibodový náskok v takto vyrovnané bitvě se zdál veliký, avšak Děčané vložili do čtvrté desetiminutovky obrovský kus bojovnosti, to správné srdce Válečníků a vývoj otočili. Vše začala trojka do té doby nulového Palyzy, po něm dal dva body P. Hopuška, a když si oba své zásahy zopakovali, byl Děčín rázem opět před soupeřem – 56:57. Válečníci navíc výrazně utáhli šrouby v obraně a Pražané se nemohli bodově prosadit, naopak Vyoral trefil svoji druhou trojku, po něm Palyza přidal třetí trojku a naši vedli 58:63. V závěru se pak skóre měnilo jen pozvolna, což Děčínu vyhovovalo, protože čas běžel. Navíc naši v závěru ukázali pevné nervy při šestkách a nic jim tak nevadila ani trojka Mareše v posledních vteřinách střetnutí – 65:70.

Zápas přinesl urputnou a vyrovnanou bitvu. Dokonce tak vyrovnanou, že oba celky vyprodukovaly stejné množství střela za dva a tři body. Domácí byli lepší ve střelbě za dva, naši naopak za tři body. A také proměnili více šestek. Velmi vyrovnané to bylo i na doskoku, Pražané sice měli více asistencí, ale také více ztrát.

Tahounem Děčína byl Tomáš Vyoral, který kromě 19 bodů (TH 7/7) rozdával přihrávky, sbíral fauly i doskoky. Dařilo se také Pavlu Houškovi, Palyza probudil svůj střelecky apetit až v poslední čtvrtce, ale jeho 11 bodů bylo velmi důležitých. Pochvalu zaslouží i Bažant za sedm doskoků. Na straně USK zářil samozřejmě Jaromír Bohačík s 21 body (měl ovšem sedm ztrát), Michal Mareš přidal 16 bodů, ale zbytek týmu se nepřidal.

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Budu stručný. Já jsem moc rád, že jsme tady dnes vyhráli a chtěl bych poděkovat svému týmu za tuto výhru.“ Jan Pospíšil (asistent trenéra USK Praha): „Gratuluji hostím k výhře. Jednalo se o klasický souboj s Děčínem, který došel do vyrovnané koncovky, a tam rozhodují detaily. Jsem rád, že jsme zlepšili herní výkon od posledního utkání. Nyní zbývá se připravit na play-off.“

Základní sestavy:
USK: Šafarčík, Mareš, Bohačík, Madsen, Primorac
Děčín: Vyoral, Bažant, Pomikálek, Krakovič, P. Houška

USK Praha – BK ARMEX Děčín 65:70

Body USK: Bohačík 21 (3x 3, TH 8/10, 11 získaných faulů, 7 doskoků), Michal Mareš 16 (2x 3), Primorac 9 (1), Madsen 7 (1x 3, 7 doskoků, 5 asistencí), Grunt 6, Feštr 4, Šafarčík 2, Šterba 0, Svoboda 0, Křivánek 0,

Body Děčína: Vyoral 19 (2x 3, 5 asistencí, TH 7/7, 5 doskoků), P. Houška 17 (2x 3, 6 doskoků), Palyza 11 (3x 3), J. Houška 5, Pomikálek 5 (1), Landa 4, Krakovič 4, Bažant 4 (1x 3, 7 doskoků), Kroutil 1, Šiška 0, Ježek 0.

Střelba za 2 body 15/28:12/28, za 3 body 7/28:9/28, TH 14/18:19/23. Doskoky 34:35 (útočné 10:11), asistence 15:12, ztráty 20:16, fauly 22:24.

Nejlepší hráč: Pavel Houška

Diváků: 797

Čtvrtiny: 20:20, 16:17, 18:10, 11:23
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta