Rubriky
Sport Zprávy

Preview před utkáním Geosan Kolín – BK ARMEX Děčín

Po základní části Kooperativa NBL obsadili basketbalisté Kolína s vyrovnanou bilancí 11 výher a 11 porážek 6. příčku a jako poslední tým proklouzli do nadstavbové skupiny A1. Zde se jim však příliš nedaří a zatím prohráli všechny své čtyři zápasy, což spolu se čtyřmi porážkami na konci základní části znamená už osm nezdarů v řadě. Děčínští Válečníci ale na tom nejsou o mnoho lépe, když ze čtyř duelů nadstavby vyhráli jen jeden. V sobotu tedy půjde o souboj zatím výsledkově nejhorších týmů této části soutěže.
Kolín byl před sezónou pasován na černého koně KNBL, ale tým trenéra Predraga Benáčka zatím tápe. V úvodu základní části jej trápila zranění a přišly čtyři porážky, pak sice následovalo šest výher v řadě, včetně té nad Děčínem, ale v dalších duelech však střídali borci s medvědí hlavou ve svém klubovém znaku lepší výsledky s horšími.
Kolín bodově táhne křídlo z Černé Hory, Bojan Bakič, které dává v průměru 15,3 bodů na zápas a patří mezi minutově nejvytíženější hráče sestavy. Druhým nejlepším střelcem celku je americké křídlo či pivot, Lee Edward Skinner, jež střílí 14,5 bodů, k tomu doskočí šest míčů a má téměř dvě asistence na zápas. Nejužitečnějším hráčem Kolína je americký pivot Garret Kerr, který má v průměru hodnotu užitečnosti 21,3. A není se co divit, když nasází soupeřům v průměru 12,9 bodů, doskočí 10 míčů a má přes dvě asistence na utkání. Dvojciferným střelcem je ještě český pivot David Machač (12,3), soupeři si ale musí dávat také pozor na Michala Vocetku (8,3) a šikovného rozehrávače Adama Číže, jenž rovněž dává v průměru 8,3 bodů na zápas, k čemuž přidává 3,5 asistence.
Utkání je pro oba týmy velmi důležité, protože jeden z nich přeruší sérii porážek. Budou to Válečníci, kteří uloví Medvědy, nebo Medvědi zaženou Válečníky zpět na sever?

Vzájemné zápasy v základní části KNBL:
Geosan Kolín – BK ARMEX Děčín 81:72 (nejlepší střelci: Kerr 22, Skinner 21, Bakič 16 – P. Houška 20, Pomikálek 13, Landa 10)
BK ARMEX Děčín – Geosan Kolín 80:71 (P. Houška 23, Vyoral 12, Pomikálek 10 – Skinner 19, Kerr 17, Vocetka 10, Číž 10)

Názor BK Děčín

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Kolín je týmem, který i přes sérii porážek již několikrát dokázal svoji sílu a nevyzpytatelnou lehkost bytí, díky níž se dokáže odprostit od nezdaru a vrátit se na vítěznou notu. V domácím prostředí to platí dvojnásob, takže nás čeká obtížné utkání. Ale takové zápasy zkrátka v A1 jsou a s tím se musíme mentálně srovnat. Pokud chceme uspět, musíme jednoznačně zproduktivnit útok, který nám v posledních utkáních způsobuje nemalé potíže a častý pocit frustrace z nízké úspěšnosti střelby. K tomu je samozřejmě zapotřebí i kvalita a koncentrace na obranné polovině, kde musíme především zlepšit doskakování od všech hráčů.“

Jakub Krakovič, pivot BK ARMEX Děčín: „V sobotu nás čeká Kolín, který má na svém kontě sérii porážek. My budeme chtít vyhrát a napravit domácí prohru s USK. Nejdůležitější bude zastavit jejich útok, kde jsou všichni nebezpeční a kdokoliv může skórovat.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta