Rubriky
Turisti Zprávy

Národní park meziročně navštívilo o 13 % více lidí

České Švýcarsko, 28. 2. 2017 [1] V průměru o 13 % se loni v porovnání s rokem 2015 zvýšila návštěvnost národního parku České Švýcarsko. To vyplývá z dat získaných prostřednictvím automatických sčítacích zařízení, které jsou na území národního parku nainstalovány celkem na 15 lokalitách. Vysoký zájem návštěvníků o region Českého Švýcarska potvrzují i zdejší informační střediska, která rovněž zaznamenala zvýšenou návštěvnost.

„Údaje z automatických sčítačů potvrzují náš dojem, že loňský rok patřil z hlediska návštěvnosti rekordním,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Velký zájem návštěvníků o národní park nás na jedné straně těší, klade však i nároky udržování rovnováhy mezi cestovním ruchem a ochranou přírody. To se daří zejména díky kvalitní síti značených turistických cest a ohleduplnému chování naprosté většiny návštěvníků.“

Správa národního parku nezjišťuje přesný počet návštěvníků národního parku, na základě údajů z jednotlivých sčítačů však odhaduje, že jen území národního parku každoročně navštíví více než 750 tisíc turistů [2]. V přepočtu na rozlohu národního parku, která činí 80 km2, připadá každoročně zhruba 9375 návštěvníků na kilometr čtvereční. Tradičně nejnavštěvovanějšími místy v národním parku jsou Pravčická brána a soutěsky Kamenice, lidé však stále více objevují také oblasti Jetřichovicka a Krásnolipska.

Poznámky:

[1] Tisková informace ze dne 16. 2. 2017
[2] Jedná se o minimalistický odhad, pouze pro území národního parku České Švýcarsko, provedený na základě dat z 15 automatických sčítačů návštěvnosti. Reálná návštěvnost turistické destinace České Švýcarsko (která zahrnuje také území CHKO Labské pískovce) je pravděpodobně výrazně vyšší.