Rubriky
Zprávy

Snížená rychlost znamená pro Vilsnici menší hluk, prokázalo měření

Snížení rychlosti z devadesátky na sedmdesátku na frekventované silnici I/62 na levém břehu Labe u Vilsnice nedaleko Děčína snížilo i hladinu hluku. Zjistil to krajský úřad na základě výsledků listopadových měření. Ta si vyžádal děčínský magistrát, který chce tamní obyvatele před rámusem ochránit.

„Výsledky ukazují, že se hluk sice nepatrně, ale přesto snížil. Zda tam budou značky s nižší rychlostí natrvalo instalovány, však zatím nemůžeme s jistotou říci,“ uvedl Pavel Svoboda z krajského odboru dopravy.

Pokud na instalaci značek omezujících rychlost kraj skutečně kývne, neobjeví se tam hned.

„V nejbližší době svoláme jednání mezi naším odborem dopravy a vedením města Děčín, abychom výsledky zhodnotili a domluvili další postup,“ řekla mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

Schůzka by se měla uskutečnit během dvou týdnů. Pokud se kraj s Děčínem dohodne, musí dodržet zákonný postup, a tak by se značky v místě objevily až za tři měsíce.

Rámus mají tlumit i protihluková okna
Vedení Děčína je zatím v otázce trvalého snížení rychlosti opatrné. „Do doby jednání s krajem se k záležitosti nebudeme vyjadřovat,“ prohlásila mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Značky omezující rychlost na sedmdesátku už dříve ve Vilsnici byly. Krajský úřad v roce 2013 snížení rychlosti o dvacet kilometrů v hodině po mnoha žádostech povolil.

Předloni ale značky na základě návrhu děčínského dopravního inspektorátu zmizely. Inspektorát tvrdí, že toto omezení nemá opodstatnění, protože je úsek přehledný a bezpečný.

Od hluku by lidi bydlící ve Vilsnici mohla zbavit i protihluková okna, která jim chce Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) namontovat (více o tom zde).

Výměna oken by měla ŘSD vyjít na osm milionů korun. S výstavbou protihlukových stěn silničáři zatím nepočítají.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/