Rubriky
Sport Zprávy

Preview před utkáním BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí nad Labem

K poslednímu zápasu základní části Kooperativa NBL nastupují oba celky s jistotou, že jejich postavení před rozdělením konečné tabulky na dvě nadstavbové skupiny se bez ohledu na výsledek vzájemného derby už nezmění. Děčín bude po základní části třetí a zahraje si skupinu A1, Ústí skončí sedmé a bude bojovat ve skupině A2. Derby je ale derby a oba severočeští rivalové budou mít jistě vysokou touhu po výhře a bodech do další fáze soutěže.

Válečníci se s Pandami v letošní sezóně setkali již dvakrát, vždy na jejich palubovce a pokaždé se radovali z vítězství. Poprvé je v lize porazili v napínavé koncovce 70:73, podruhé si s nimi poradili v Českém poháru výsledkem 64:79 a jistě budou chtít uspět i potřetí.

Sluneta předvádí v letošní sezóně střídavé výsledky, přesto byla ještě tři kola před koncem základní části stále v boji o skupinu A1. Jenže pak přišly prohry v Jidřichově Hradci a doma s USK Praha, čímž se naděje na postup do elitní skupiny rozpustily.

Pandy vystřídaly v průběhu sezóny několik zahraničních hráčů. Ve zkušební době se rozloučily s Coreym Jeffersonem, jehož nahradil 192 cm vysoký Mikey Thompson, který dorazil ze slovenské Handlové. Zkraje prosince opustil Slunetu americký rozehrávač Showron Glover, v lednu ale přišel James Carlton (203 cm), jenž by měl nahradit dlouhodobě zraněného Stanislava Votroubka (utržené vazy v rameni). Od poloviny základní části může Ústí už také počítat s uzdraveným rozehrávačem Michalem Šotnarem.

Bodovým tahounem Pand je Ladislav Pecka, který dává v průměru 15,2 bodů na zápas a doskočí devět míčů. Navíc jeho 42 bodů v duelu s týmem Svitav je stále rekordem letošního ročníku. Daří se také Američanům Thompsonovi (13,7), Smithovi (12,3) a Abercrombiemu (11,7). Hru pozvedl Šotnar, který dává v průměru téměř 10 bodů a má přes čtyři asistence na zápas.

Vzájemný zápas v KNBL:
Sluneta Ústí n. L. – BK ARMEX Děčín 70:73 (nejlepší střelci: Abercrombie 18, Glover 13, Smith 12 – Pomikálek 21, P. Houška 16, Kroutil 10)

Názor BK Děčín
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „V domácím utkání chceme zakončit základní část výhrou. Budeme muset ale hodně bojovat a hrát velmi dobře, neboť Ústí bude jako vždy v derby nepříjemným soupeřem. Ač se naše cesty po tomto utkání rozdělí do jiných nadstavbových skupin, každá výhra bude mít v další fázi soutěže důležitou roli. To platí právě i pro toto utkání, kdy si chceme udržet aktuální třetí místo v tabulce.“

Jakub Houška, pivot BK ARMEX Děčín: „Čeká nás derby, které je vždy zajímavé jak pro diváky, tak i pro nás hráče. Já osobně jsem Ústí přál, aby se dostalo k nám do skupiny A1, ale bohužel ta mu na nakonec těsně unikla, což je škoda i pro nás. My chceme určitě zvítězit, protože se každý bod počítá do nadstavby, kde nás čekají velice silní soupeři. Těším se na atmosféru, která bude určitě skvělá.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta