Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vrátili Kolínu porážku

Basketbalisté Děčína už dvě kola před koncem základní části ví, že v této fázi soutěže skončí nejhůře třetí. Rozhodlo se o tom v utkání s Kolínem, který jako čtvrtý celek tabulky mohl Válečníky ještě teoreticky předskočit. Jenže naši byli jasně proti, a v atraktivním duelu s přehledem zvítězili.

Skóre sobotního klání otevřela trojka Vyorala, hosté pak sice otočili na 3:4 a 10:11, ale následně už tahali do konce za kratší konec provazu. Děčín od úvodu dobře bránil, nutil soupeře k chybám, ale bohužel se mu nedařilo zisky v defenzívě přetavit v body v útoku, a tak bylo skóre dlouho vyrovnané. Za stavu 13:13 však přišly smeče Krakoviče a Kroutila, které dostaly diváky do varu, po útočném doskoku Horáka však první čtvrtka skončila 17:15. Druhou desetiminutovku zahájil Landa přesnými šestkami, děčínská obrana i nadále dobře fungovala, začalo se dařit v útoku, a po trojkách Palyzy a P. Houšky, které proložily dva body Vyorala, vedli Válečníci poprvé dvojciferným rozdílem 27:17. Kolín má ovšem silný útok, což potvrdil o několik minut později, kdy snížil na 32:29. V posledních dvou minutách první půle však skórovali jen Děčínští – Šiška dal pět bodů, P. Houška dva a do kabin se tak odcházelo za příznivého stavu 39:29. Náskok mohl být dokonce ještě větší, bohužel Válečníci v průběhu první půle neproměnili několik tutových podkošových šancí. Nejlepšími střelci domácích byli Vyoral a P. Houška s deseti body.

Druhý poločas odstartoval Landa trojkou, po něm přidal koš P. Houška a Děčín vedl 44:29. Hosté sice další navyšování manka nedopustili, ale naši vždy dokázali bodově odpovědět na jejich trefy a stále si drželi vedení okolo hranice deseti bodů. Po hezkém „tanečku“ Bažanta pod košem Geosanu to bylo 57:45, avšak následně soupeř zabral a dvě minuty před třetí přestávkou snížil na 57:52. V tento okamžik se ovšem blýskl šesti body v řadě Krakovič a vrátil svému týmu pohodlný náskok. „Zrovna v této fázi vyšlo zakončení na mě a jsem rád, že po mé minele z prvního poločasu, jsem to mohl týmu nějak vrátit,“ smál se po zápase děčínský pivot. Do poslední čtvrtky se nakonec šlo za stavu 63:53. Také závěrečné dějství bodově „odšpuntoval“ Landa, domácí opět pokračovali v solidní obraně a vždy bodově zareagovali na trefy soupeře. Pět minut před koncem to bylo po typické střele P. Houšky přes hlavu 71:57, po trojce Pomikálka platil stav 74:62 a přestože se Kolín pokusil o závěrečný nápor, naši ho bez větších potíží odrazili a vyhráli 80:71.

Bodovým tahounem Děčína byl P. Houška s 23 body, ke kterým přidal 6 doskoků, 6 získaných faulů a 2 asistence. Dvouciferným střelcem byli i Vyoral (12 bodů a 8 doskoků), a Pomikálek (10 bodů). Důležité body dávali Šiška (7 doskočených míčů) a Krakovič. V obraně opět odvedli dobrou práci Landa a Ježek, pochvalu ale zaslouží celý tým, protože dobrá defenzíva byla cestou k vítězství. „Po utkání v Prostějově, které jsme sice vyhráli, jsme si řekli, že to nebyla naše hra, kterou chceme předvádět. Chceme být víc agresivní, chceme víc tlačit na soupeře, nutit ho do chyb a víc se vyšťavit v obraně. A to si myslím, že se nám dnes povedlo. To byl klíč k úspěchu, protože jsme měli po ztrátách soupeře možnost skórovat. Udržet Kolín, který je hodně útočný tým, na jednasedmdesáti bodech je celkem slušný počin,“ chválil Jakub Krakovič.

V dresu hostí byla nejlepší dvojice amerických hráčů – Skinner (19 bodů, rating 30) a Kerr (17 bodů). Vocetka přidal 10 bodů, ale trefil jen jednu z deseti trojek, stejný počet bodů zaznamenal i uzdravený rozehrávač Číž. „Můj návrat na palubovku je takové nahoru – dolů. Někdy si připadám, jakoby se nic nestalo, jindy vytvořím hloupou věc, kterou bych neměl dělat. Ale jinak koleno je v pořádku,“ řekl po zápase rozehrávač Kolína.
Oba celky minuly při trestných hodech jen jednu střelu, Kolín měl 14 ztrát v prvním poločase (celkem 19), Děčín naopak devět ve druhém (celkem 13).

Trenéři po utkání

Predrag Benáček, trenér Geosanu Kolín: „Gratuluji Děčínu, protože dnes odehrál slušné utkání jak v obraně, tak útoku. My jsme hráli v prvním poločase trochu alibisticky v útoku, ve druhém se to změnilo, ale bylo už bohužel pozdě. Vyrobili jsme veliký počet ztrát, což je hlavní důvod toho, proč jsme dnes prohráli. Děčín byl dnes lepší a zaslouženě vyhrál, vždyť vedl třicet osm minut. Když jsme se snažili v závěru průběh zdramatizovat, neměli jsme štěstí. Domácí ale vyhráli zaslouženě.“
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Děkuji za gratulaci. Utkání jsme odehráli tak, jak jsme si předsevzali. Chtěli jsme v domácím prostředí vnutit Kolínu naši hru, přidat trochu celoplošné aktivity i agresivity a nešetřit krokem. Také zvednout tempo hry, abychom měli možnost jednoduchého zakončování. Myslím, že v prvním poločase byla hra líbivá a z naší strany tam byla spousta pěkných věcí v obraně i útoku. Soupeř měl do poločasu navíc čtrnáct ztrát, což nám nahrávalo do karet. Bohužel, poslední zápasy si sami komplikujeme tím, že nedáváme body z čistých podkošových šancí. Tyhle situace by nás dostaly do většího mentálního i herního komfortu a naopak soupeře do skepse a větších potíží. Takže je pak frustrující, když zahodíme tři střely zpod koše a naopak dostaneme body od Kolína, který samozřejmě útočný potenciál má. Ve druhém poločase se hra zpomalila, byla patrná únava na všech aktérech a Kolín nikdy zbraně neskládá. Naštěstí, přestože jsme občas neproměňovali šance, drželi jsme se v mírném trháku, ale museli jsme být obezřetní až do konce. Dnes jsme si výhru zasloužili za úsilí a bojovnost, kterou jsme vložili do hry.“

Základní sestavy
Děčín: Vyoral, Ježek, Palyza, Landa, P. Houška
Kolín: Dixon, Vocetka, Skinner, Kerr. Machač

Hráči po utkání

Adam Číž, rozehrávač Geosanu Kolín: „Řekl bych, že utkání jsme ztratili v prvním poločase tím, že jsme vyrobili kupu ztrát. Děčín nás zaskočil tím, jak bránil a naše ztráty mu umožnily dávat jednoduché koše. Tam vznikl ten desetibodový náskok. Ve druhém poločase jsme to chtěli stáhnout, ale když jsme se dostali na dostřel, přišla další naše hloupá chyba a Děčín si to v závěru zkušeně pohlídal. “
Pavel Houška, pivot BK ARMEX Děčín: „Přikloním se k hodnocení, která už tu byla. Dnes rozhodl první poločas a jsem rád, že jsme v něm Kolín udrželi na devětadvaceti bodech. Snažili jsme se také zaměřit na některé prvky, chtěli jsme zvýšit agresivitu, a to si myslím, se nám dnes dařilo.“

BK ARMEX Děčín – Geosan Kolín 80:71
Body Děčína: P. Houška 23 (2x 3, 6 doskoků, 6 získaných faulů), Vyoral 12 (2x 3, 8 doskoků), Pomikálek 10 (2x 3), Palyza 9 (1), Krakovič 8, Landa 7 (1), Šiška 7 (7 doskoků), Kroutil 2, Bažant 2, Ježek 0.
Body Kolína: Skinner 19 (6 doskoků, 4 získané míče, 5 získaných faulů), Kerr 17 (2x 3, 12 doskoků), Číž 10 (2x 3, 6 asistencí), Vocetka 10 (1x 3), Hunt 5 (1), Horák 4, Bakič 4, Machač 2, Dixon 0.
Střelba za 2 body 23/44:19/35, za 3 body 8/24:6/23, TH 10/11:15/16. Doskoky 34:37 (útočné 10:9), asistence 17:15, ztráty 13:19, fauly 18:17.

Nejlepší hráč: Pavel Houška

Diváků: 920

Čtvrtiny: 17:15, 22:14, 24:24, 17:18

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta