Rubriky
Sport Zprávy

Klatovy po dlouhých šesti letech vyloupily děčínský led

Dlouhých šest let čekali klatovští hokejisté na to, aby zvítězili na ledě Děčína. Naposledy se zde radovali z výhry 4:3 v prodloužení v lednu roku 2011. A tuto nelichotivou bilanci utnuli v posledním vzájemném měření sil v letošní sezóně, když o své výhře prakticky rozhodli už v první třetině. Nakonec zvítězili 4:1 a upevnili si tak druhou pozici v tabulce.

Aktivní hosté otevřeli účet sobotního utkání už v šesté minutě. Po napadání předbrankového prostoru Medvědů se dokázal uvolnit JIŘÍ UHLÍK, jenž rozvlnil děčínskou klec poprvé – 0:1. A o necelé dvě minuty později se pak radovali podruhé. Přesilovou hru dokázal velmi brzy využít JAKUB HOUFEK, který dal Klatovům dvoubrankový náskok – 0:2. V deváté minutě zvedl svou bekhendovou střelu Radim Vacek, ale Sochůrek proti němu dokázal zasáhnout a Děčín se kontaktní branky nedočkal. Místo toho přišla další velká šance hostů, Špaček se prodral celým kluzištěm až před Lavingera, který jeho následnou přízemní střelu zlikvidoval. Klatovští v závěru první třetiny měli před děčínskou brankou souvislý tlak, ze kterého se Medvědi dlouho nemohli vymanit. Nakonec se jim to podařilo a skóre se tak už v této části hry neměnilo.

Druhá třetina byla ze strany hráčů Děčína už podstatně lepší, než ta první. Ti se dostávali čím dál více do šancí a hrozili před Sochůrkem v brance Klatov. Takřka v polovině zápasu měli Medvědi obrovský tlak, ale Sochůrek byl zkrátka neprůstřelný. Kontaktní branka byla na spadnutí, ale po třech dalších obrovských šancích se tak nestalo. V jednatřicáté minutě už ale ano. FILIP RUBEŠ tlak Děčína ukončil gólem za záda Sochůrka, kterého tak připravil o čisté konto a Děčínští byli Klatovům na dostřel jediného gólu – 1:2. V šestatřicáté minutě pak střílel od modré čáry Špaček a orazítkoval tyč Lavingerovy klece. Pak se už nic nestalo a po druhé třetině se tak Medvědům šlo do kabin už o něco lépe.

Domácí ve svém tlaku pokračovali i nadále a po sérii dalších střel se vždy vyznamenal výborně chytající Sochůrek. Jen díky němu se skóre na ukazateli neměnilo. A neměnilo se ani v padesáté minutě po Molnárově jedovaté střele, kterou chytil opět brankář Klatov a znovu to byl on, kdo držel nejtěsnější možný rozdíl. Ve dvaapadesáté minutě pak nesrovnal ani kapitán týmu Michal Oliverius, po jehož projektilu z levé strany zazvonilo břevno Sochůrkovy svatyně. V závěru třetí periody se domácí odhodlali ke hře bez brankáře a brzy hosté udeřili potřetí. TOMÁŠ PACANDA dojel nahozený kotouč z obranné třetiny Klatov a nabruslil si s ním na levý kruh, odkud neměl problém trefit odkrytou domácí branku – 1:3. I za tohoto stavu se přesně minutu před vypršením základní hrací doby znovu Medvědi pokusili o powerplay, jenže i z toho byla velmi rychlá branka. JAN TOPINKA uklidil puk do prázdné domácí svatyně a pojistil vedení svého celku – 1:4. Hosté se tak po velmi dlouhé době dočkali výhry na ledě Děčína a naopak Medvědi si po dvou výhrách v řadě připsali porážku a nezískali ani bod.

HC Děčín – SHC Klatovy 1:4 (0:2; 1:0; 0:2)
Branky a nahrávky: 31. Filip Rubeš (Vacek, Molnár) – 6. Uhlík (Topinka), 8. Houfek (Topinka, Beneš), 58. Pacanda (Tulačka), 60. Topinka (Tulačka)

Sestava HC Děčín:
Lavinger (Michajlov) – Málek, Molnár, Hříbal, Kaltenböck, Procházka, Kvaček, Michajličenko, Vaněk – Hašek, Volráb, Vacek – Faigl, Oliverius, Zika – Fojt, Kopta, Rubeš F. – Zajan, Rubeš D.

Vendula Zdražilová, HC Děčín