Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci sestřelili Orly podruhé v sezóně

knbl-bk-armex-decin-orli-prostejov-9076_31Děčínští basketbalisté znovu ukázali, že mají talent na televizní přenosy a bez milosti napínají nervy svých fanoušků. V pondělní dohrávce 19. kola Kooperativa NBL dovolili domácímu Prostějovu v koncovce takřka vymazat bodové manko a duel se rozhodoval až v posledních vteřinách. Naštěstí Válečníci i bez zraněného kapitána Jakuba Houšky závěr zvládli a získali tři kola před koncem základní části velmi cenné vítězství.

Skóre utkání otevřel P. Houška, ale notně obměněný tým domácích okamžitě kontroval, a to především zásluhou nových amerických hráčů (v základní sestavě byli čtyři), kteří dělali děčínské obraně největší problémy. Ani defenzíva Orlů však nebyla neprostupná, a tak se skóre měnilo rychle na obou stranách a první čtvrtina skončila vyrovnaně 24:24. Druhou periodu načal prostějovský Souček, naši ovšem díky trefám P. Houšky a Palyzy otočili na 26:28. Obrany obou celků ani v této části příliš nefungovaly a body tak rychle přibývaly na obou stranách. Válečníci sice ve druhé polovině čtvrtiny po trojkách P. Houšky a Palyzy odskočili na 34:38, jenže prostějovští Američané stačili do poločasu vyrovnat na 42:42. „Neděláme v obraně to, co máme,“ řekl pro televizní kamery před odchodem do kabin nejlepší střelec Děčína za první půli, třináctibodový Lukáš Palyza. Děčín v prvním dějství lépe doskakoval a proměnil všech šest trestných hodů. Naopak Orli dali jen tři šestky z jedenácti.

Po poločasové přestávce bylo zřejmé, že Válečníci přitlačili v defenzívě a soupeř začal mít problémy. Třetí desetiminutovku sice zahájil Fitzpatrick košem s faulem, ale Vyoral s P. Houškou rychle skóre otočili. Ještě v polovině tohoto hracího období bylo skóre takřka vyrovnané (50:51), pak však přišla povedená pasáž Děčína, který ubránil útoky soupeře, doskakoval míče a byl produktivní v útoku, což znamenalo, že dvě minuty před přestávkou vedl 51:60. A když v posledních vteřinách dal Šiška koš a Landa doskočil nepřesnou střelu Pomikálka a zpod koše skóroval, vedli Válečníci poprvé dvojciferným rozdílem 54:64. V poslední čtvrtce se na palubovce rozhořela tuhá bitva, a po třech minutách a trojce Vyorala bylo skóre 61:69. Pak se tři minuty stav neměnil, až Jacobs šestkami na jedné a Pomikálek smečí na druhé straně pohnuli výsledkem. Necelé tři minuty před koncem vedli Děčané po jedné šestce P. Houšky 65:72, pak se však přestalo dařit střelecky a Orli snížili na 71:72. Další útok Válečníků ovšem zastavili až faulem a Palyza ukázal na své bývalé domovské palubovce pevné nervy – 71:74. Poslední útok Prostějova mohl znamenat vyrovnání a prodloužení, jenže trojka Simmonse nebyla přesná, míč doskočil Landa a Palyza z rychlého brejku pečetil na 71:76. „Děčín se na náš poslední útok dobře připravil, překvapil nás svou obranou a naše akce se nepovedla,“ zklamaně prohlásil po utkání domácí Petr Dokoupil.

Válečníci působili po celý průběh jako lepší tým, ale nedokázali svoji optickou převahu vyjádřit ve větší bodový trhák a soupeř se držel neustále v kontaktu. Přesto byla výhra našich ve vyrovnaném duelu zasloužená, o což se postaraly především lepší trestné hody (Děčín 14/16, Prostějov 11/22) a dobrý doskok pod vlastním i prostějovským košem. Nejlepším hráčem utkání byl vyhlášen P. Houška, nejvíce bodů a nejvyšší rating (26) měl však Palyza. Dobrý zápas odehráli i Vyorala a Pomikálek, v obraně se dařilo Ježkovi. „Prostějov je doma vždy těžší soupeř, jeho hra se nyní opírá především o Američany, kteří nám dali nejvíce bodů. Ve druhé půli jsme ale zlepšili obranu, odvedli v ní dobrou práci a zaslouženě vyhráli,“ radoval se děčínský rozehrávač Tomáš Vyoral. Na straně Prostějova byla nejlepší čtveřice Američanů, z českých hráčů se bodově prosadili pouze Sehnal (5) a Souček (3).

„Hráli jsme proti nově složenému týmu, což je vždy hodně těžké a složité. A to se také potvrdilo, protože Prostějov se od zápasu s USK zlepšil minimálně o padesát procent. První poločas byl oboustranně ofenzivní, proto jsme během poločasu upravili naše obranné kombinace, defenzíva se zlepšila a třetí čtvrtka byla odrazovým můstkem k výhře. Prostějov sice zbraně nesložil, v závěru se málem dotáhl, ale my jsme koncovku zvládli dobře a za cennou výhru před blížící se skupinou A1 jsme moc rádi. Je ovšem pravda, že jsme mohli hrát účelněji a nůžky ve skóre otevřít daleko více,“ uznal trenér Děčína, Pavel Budínský.

„Je to škoda, chtěli jsme vyhrát. Určitě jsme podali lepší výkon, než na USK. Díky nedůslednosti a menší fyzičnosti pod košem jsme neměli doskoky, dalším důležitým faktorem byly trestné hody. Mohlo to být herně učesanější, ale na druhou stranu na druhé utkání v nové sestavě to nebylo špatné. V obraně to ještě nebylo ono, ale v útoku rozhodně zlepšení,“ řekl trenér Prostějova, Zbyněk Choleva, pro prostějovské klubové stránky.

Základní sestavy
Děčín: Vyoral, Ježek, Palyza, Landa, P. Houška
Prostějov: Simmons, Dokoupil, Dyck, Fitzpatrick, Jacobs

Orli Prostějov – BK ARMEX Děčín 71:76
Body Děčína: Palyza 19 (1x 3, 7 doskoků, 5 asistencí, 7 získaných faulů), Vyoral 17 (3x 3), P. Houška 16 (1), Pomikálek 13 (7 doskoků, 5 získaných faulů), Landa 4, Kroutil 3 (1x 3), Šiška 2, Krakovič 2, Ježek 0, Bažant 0.
Body Prostějova: Fitzpatrick 22 (2x 3, 6 doskoků), Dyck 17 (7 získaných faulů), Jacobs 14, Simmons 10 (1x 3), Sehnal 5 (1), Souček 3, Novák 0, Dokoupil 0, Goga 0.
Střelba za 2 body 24/43:22/40, za 3 body 4/19:6/31, TH 11/22:14/16. Doskoky 33:45 (útočné 7:14), asistence 13:12, ztráty 11:12, fauly 19:24.

Nejlepší hráč: Pavel Houška

Diváků: 924

Čtvrtiny: 24:24, 18:18, 12:22, 17:12

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Luděk Černý, Princip