Rubriky
Sport Zprávy

První severočeské derby nové sezóny ovládl Děčín

sluneta-usti-nad-labem-vs-bk-armex-decin_161Severočeské derby mezi ústeckými Pandami a děčínskými Válečníky uzavřelo první polovinu základní části Kooperativa NBL a bylo skvělou pozvánkou na zápasy druhé poloviny. Oba týmy řešily před zápasem marodku – na straně Ústí zůstal mimo hru Pavel Bosák, naopak do sestavy se vrátil Igrutinovič, Děčín mohl nasadit Pavla Houšku i Tomáše Vyorala, ač ten bere až do čtvrtka antibiotika.

Pandy v novém ročníku nejvyšší české soutěže doma ještě neprohráli, navíc mají ve svém středu nejužitečnějšího hráče a nejlepšího střelce probíhající sezóny, Ladislava Pecku. Jenže Děčínští potvrdili, že na Ústí se jim v poslední dobou daří a v krasné a dramatické bitvě před kamerami České televize získali velmi cenný skalp.

Hned od první minuty se před zaplněným hledištěm rozhořela na palubovce tuhá bitva, ve které se oba týmy soustředily především na obranu. Skóre otevřel po minutě hry děčínský Šiška, po něm proměnil obě šestky Pomikálek, který se rozehrál ke skvělému představení – 0:4. Domácí však kontrovali, ale naši jim pozornou defenzívou i doskakováním dovolili jen málo bodů a první čtvrtina skončila po trefě Abercrombieho 10:13. Také ve druhé desetiminutovce sledovali diváci basketbal, jemuž nechybělo nasazení, bojovnost a vysoké tempo. Jako první se trefil Pomikálek za tři body, na druhé straně stejnou mincí odpověděl Glover. Pak se ale více střelecky dařilo našim, a po trojkách Pomikálka a P. Houšky byl rozdíl ve skóre poprvé dvojciferný – 15:26. A když Kroutil rovněž trefil trojku, bylo to 15:29. Ústečané ale zabojovali, snížili na 21:29 a poločas skončil 23:32 po trestných hodech Pomikálka a Bažanta na jedné a nájezdu Glovera na druhé straně.

„Poločas byl hrou obran, protože derby je specifický zápas. Nám ale padly nějaké střely z dálky. Atmosféra je super a užíváme si to,“ řekl během poločasové pauzy Tomáš Pomikálek, který byl s 15 body nejlepším střelcem.

Druhý poločas zahájil koš Landy, po něm skóroval Kroutil, oba děčínští borci si pak své trefy zopakovali a Válečníci vedli 25:40. Jenže na straně domácích se začali rozehrávat Američané, Glover dal pět bodů, Pecka přidal koš a bylo to 32:40. Naštěstí vzápětí P. Houška čtvrtou asistencí vybídl Kroutila k trojkové střele, která propadla obroučkou – 32:43. Ústečané však přece jen začali manko snižovat, ale Válečníci vždy zareagovali, a po koši J. Houšky to bylo 38:47. Pak ovšem spáchal Šiška nesportovní faul a ústečtí Američané Jefferson a Smith šestkami a trojkami snížili na 46:47. Poslední čtvrtku zahájil koš Abercrombieho, který chytil střeleckou slinu a začal Děčínu hodně škodit. Na druhé straně se ovšem střelecky probudil Pomikálek a začala dramatická přetahovaná. Do ní se na straně Děčína zapojili Pomikálek, P. Houška a Ježek, který trefil dvě důležité trojky – 60:61. Následně Pandy utekli na 64:61, jenže P. Houška snížil na 64:63 a J. Houška trojkou vyrovnal na 66:66. To už zbývaly do konce duelu necelé dvě minuty, Pomikálek sice zahodil dvě šestky, ale vzápětí vybojoval míč a P. Houška dal trojku – 66:69. V nervy drásající koncovce pak Abercrombie snížil na 68:69, skvělý Pomikálek vrátil Děčínu náskok tří bodů, avšak Pecka znovu vykřesal pro Ústí naději – 70:71. Následně domácí netakticky pozdě faulovali Vyorala, ten oba trestné hody chladnokrevně proměnil a Ústí už nestačilo odpovědět – 70:73.

Znovu se potvrdilo, že Děčín má skvělé nadání na dramatické televizní přenosy, u kterých se diváci rozhodně nenudí. Odehrál povedený první poločas, kdy udržel domácí na uzdě, dobře doskakoval, a celý zápas si pomáhal pomáhal trojkami. Nejlepším hráčem utkání byl zaslouženě zvolen Tomáš Pomikálek, který dal 21 bodů, doskočil 11 míčů (pět v útoku!) a dva míče získal. Dařilo se Pavlu Houškovi, dvojciferný počet bodů dal i Kroutil. Kapitán Jakub Houška bojoval na doskoku, přestože měl už v poločase tři fauly, v závěru dal důležitou trojku. Zapomenout se nesmí na Šimona Ježka a jeho dvě trojky v poslední periodě. Ústí táhli Američané, Abercrombie dal 18 bodů, z toho 14 v poslední čtvrtce. Zlobili také Smith a Glover (ten měl ale sedm ztrát), Pecka zůstal na 10 bodech a 8 doskocích a měl nejnižší rating sezóny. „Dnes vyhrál šťastnější tým. Ústí má hodně cizinců, ti se nevzdali a trápili nás až do konce,“ řekl po utkání Pavel Houška.

Pavel Budínský, trenér Děčína: „Pro nás to je velmi cenná výhra, protože Ústí doma před tímto duelem bylo neporažené a plně jsme si uvědomovali jeho sílu. Nám se povedla první půlka, kdy jsme drželi náš taktický plán v útoku i obraně, i když tam byly pasáže, kdy jsme byli zbytečně nervózní. Ve druhé půli však Ústí vsadilo na své cizince, ti to začali brát na sebe, dávali těžké střely a domácí šli přes nás. My jsme ale odpověděli velikými střelami obou Houšků a Ježka, důležité body dával Pomikálek. Kluci výborně ubránili Láďu Pecku, eliminovali ho a to bylo důležité. Před plným barákem šlo o hodně a na obou týmech byla patrná nervozita.“

 

Sluneta Ústí nad Labem – BK ARMEX Děčín 70:73

Body Děčína: Pomikálek 21 (3x 3, 11 doskoků), P. Houška 16 (2x 3, 6 doskoků, 4 asistence), Kroutil 10 (2x 3), J. Houška 7 (1x 3, 9 doskoků), Ježek 6 (2x 3), Landa 4, Šiška 4, Vyoral 4, Bažant 1, Krakovič 0.
Body Ústí: Abercrombie 18, Glovers 13 (2x 3, 6 asistencí, 7 ztrát), Smith 12 (2x 3), Pecka 10 (8 doskoků), Šteffel 6, Igrutinovič 6, Jefferson 5 (1x 3), Šmíd 0, Votroubek 0.
Střelba za 2 body 23/49:17/43, za 3 body 5/17:10/25, TH 9/13:9/12. Doskoky 37:38 (útočné 14:16), asistence 7:6, ztráty 13:12, fauly 16:17.

Nejlepší hráč: Tomáš Pomikálek

Diváků: 1 450

Čtvrtiny 10:13, 13:19, 23:15, 24:26

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta