Rubriky
Sport Zprávy

Parádní bitva Válečníci vs Lukáš Palyza

knbl-bk-armex-decin-orli-prostejov-9076_31„Byl to náš nejlepší letošní výkon,“ chválil po sobotním utkání 8. kola Kooperativa NBL trenér Děčína, Pavel Budínský. A není se co divit, protože Válečníci v těžké, ale krásné a dlouho vyrovnané basketbalové bitvě porazili třetí Prostějov a předskočili ho v tabulce.

Utkání před zaplněným hledištěm ARMEX Sportcentra zahájil prostějovský snajpr Palyza, který se nadechl k parádnímu představení. Naši odpověděli až po minutě a půl, když vyrovnal J. Houška a vzápětí P. Houška trefil trojku. Hosté však drželi krok a Marko překlopil vedení zpět na stranu Orlů – 10:11. Pak ale Vyoral dal trojku a koš a Válečníci už vedení nepustili až do závěrečného hvizdu. Zabrali v obraně, dobře řešili rychlé protiútoky, a po nájezdu Ježka byl rozdíl poprvé dvojciferný – 23:13. Těsně před přestávkou ovšem Palyza čtyřmi body (celkem jich dal v první periodě 11) snížil na 24:17. Druhou desetiminutovku odstartovala technická chyba prostějovského rozehrávače Kulona, kterou J. Houška potrestal šestkou, následovala trojka Šišky, Bažant proměnil brejk a Děčín odskočil na 30:17. Poté naši vedli už 33:19, jenže prostějovské Orly nelze podceňovat, což potvrdili Palyza se Součkem a Tomancem, který trefil trojku – 33:28. Naštěstí děčínští rozehrávači Vyoral se Šiškou včas zabrali, přidali se i pivoti J. Houška a Krakovič a poločas skončil 41:32. Na straně Děčína byli dva dvojciferní střelci, J. Houška a Vyoral, kteří měli po deseti bodech, na straně soupeře zářil Palyza s 19 body.

Vstup do druhého poločasu se Válečníkům příliš nepovedl, dvě a půl minuty nedali koš a Prostějov byl na dostřel – 41:39. Pak P. Houška konečně zlomil střelecké prokletí svého týmu a vzápětí trefil trojku – 46:41. Jenže soupeř se opět dotáhl, tentokrát na rozdíl jednoho bodů – 47:46. Avšak Pomikálek kontroval trojkou, a tak vlastně probíhala celá třetí čtvrtka. Prostějov se přiblížil a naši mu odskočili. Dvě minuty před poslední přestávkou byl stav po šestkách Palyzy a Norwy 57:56, vzápětí ale Pomikálek a P. Houška trojkou (dal v této části 11 bodů) upravili na 62:56. „Nebylo v tom nic speciálního. Prostě to vycházelo na mě, protože Prostějov se zasekl trochu více při výpomoci,“ řekl po zápase P. Houška. Poslední čtvrtinu zahájil opět P. Houška, a to košem s faulem, jenže Prostějov kontroval a přitáhl se na 65:61. To však bylo jeho poslední vzepětí. „Houšmen“ totiž dal svojí čtvrtou trojku ze čtyř pokusů, k němu se přidali Pomikálek se Šiškou a Válečníci rázem vedli 73:61. Bodově nenasytný Palyza sice snížil na 76:66, naši si ale závěr duelu pohlídali přesnými šestkami, v závěru pak Vyoral trefil slepené trojky a tečku za zápasem udělal Ježek košem a Norwa jednou šestkou – 90:76.

Utkání sneslo velmi přísné měřítko, hrálo se hodně důrazně a rychle. Naši profitovali z dobré obrany, kvalitní střelby i faktu, že se bodově prosadilo hned devět hráčů. Mezi nimi byli nejlepší Pavel Houška, Tomáš Vyoral a Jakub Houška. Pochvalu však zaslouží i zbytek týmu, jehož rating byl celkem 102. Naši byli lepší v trojkové střelbě, rovněž házeli více trestných hodů. Na straně soupeře vyčníval Lukáš Palyza, jenž byl zvolen také hráčem utkání, když dal 30 bodů a měl rating rovněž 30. Celý tým Orlů však dosáhl jen na rating 69 a potvrdilo se tak, že jeden hráč výhru nezařídí.

Trenéři po utkání

Zbyněk Choleva, trenér Prostějova: „Domácí byli po většinu času lepší a vedli. My jsme jim k tomu v první půlce nahrávali spoustou faulů a ztrát, které nás oslabovaly a posilovaly Děčín. Neměli jsme také vůli jít na útočný doskok, ale tohle jsme ve druhé půli zlepšili. Ztráty jsme však omezili jen málo, a v rozhodujícím okamžiku jsme vždy nějakou vyrobili. To nás stálo pohodu a šanci víc si v útoku věřit. Bylo to z naší strany takové upachtěné, sice se dařilo Lukáši Palyzovi, ale byl na to sám a mnohdy to bylo na hraně možností, že dal koš. Ostatní se tím pádem ale nedostali příliš do hry. Ve třetí čtvrtině jsme byli pomalejší v obraně a trestal nás Pavel Houška. Závěrečné skóre vypadá skoro hrozivě, ale to zavinil až pár trojek Vyorala přes ruku do obličeje.“

Pavel Budínský, trenér Děčína: „Byl to náš nejlepší výkon proti velmi kvalitnímu týmu jakým Prostějov bezesporu je. Od začátku jsme hráli velmi disciplinovaně, protože jsme před zápasem dlouho mluvili na téma míčové ztráty, selekce střel a podobně. Dobře jsme týmově bránili a celkově jsme nepustili Prostějov k nějaké extra souhře nebo pozicím, které potřebuje. Chvílemi to vypadalo, že hrajeme proti Lukáši Palyzovi, že to je souboj Děčín – Palyza. Klobouk dolů před jeho fenomenálním útočným výkonem. Ale je to vlastně takový evergreen, protože on se proti nám dokáže vždy namotivovat a předvést mimořádný střelecký výkon. A tohle drželo Prostějov ve hře. Trošku mě mrzí, že jsme si pokazili první poločas nekoncentrovaným vstupem do druhého, kdy jsme Prostějovu dali šanci, aby se nadechl a dotáhl na dva body. Pak nás ale podržel Pavel Houška, který proměňoval střely z dálky. Prostějov nás také zlobil na doskoku, ale koncovku jsme už kontrolovali. Přesto jsem si vzal dva time-outy, protože jsme chtěli hrát na skóre. Plus čtrnáct je dobrý výsledek. Je to zasloužená výhra, protože jsme vedli třicet sedm minut.“

Hráči po utkání

Marek Souček, Prostějov: „Mě osobně přišlo, že jsme prohráli na doskoku a měli jsme víc ztrát, ale nakonec byly tyto statistiky vyrovnané. Domácí vedli a pohlídali si to. Vždy, když jsme se dostali na dostřel, trojkou nebo košem si vedení pohlídali. Domácí zahráli před svými diváky v pěkné atmosféře dobře.“
Pavel Houška, Děčín: „Jsem rád, že se nám povedl chytit začátek utkání, ale vstup do druhé půle byl špatný a máme se na co zaměřit. Myslím si, že utkání v Prostějově bude hodně těžké.“

BK ARMEX Děčín – Orli Prostějov 90:76
Body Děčína: Vyoral 22 (3x 3, TH 9/10, 6 asistencí, 7 získaných faulů), P. Houška 21 (trojky 4/4, 7 doskoků), J. Houška 15 (1x 3, TH 8/11), Pomikálek 10 (1x 3), Šiška 7 (1), Krakovič 5, Bažant 4, Ježek 4, Landa 2, Kroutil 0.
Body Prostějova: Palyza 30 (2x 3, TH 6/6), Norwa 12 (7 doskoků), Marko 11 (1x 3, 5 asistencí), Tomanec 10 (1x 3), Souček 6, Dokoupil 3 (1), Kulon 2, Slezák 2, Sehnal 0, Novák 0.
Střelba za 2 body 19/36:25/47, za 3 body 10/20:5/15, TH 22/31:11/14. Doskoky 29:30 (útočné 9:9), asistence 16:17, ztráty 15:18, fauly 17:26.

Nejlepší hráč: Lukáš Palyza

Diváků: 1 120

Čtvrtiny 24:17, 17:15, 21:24, 28:20

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Luděk Černý, Princip