Rubriky
Kultura Zprávy

O chátrající východní nádraží má zájem univerzita, ale je pro ni drahé

vychod_resHistorická budova východního nádraží v Děčíně, která pustne, má šanci na záchranu. Pro své potřeby by ji ráda získala děčínská pobočka Českého vysokého učení technického, která by v ní chtěla vybudovat multifunkční centrum pro vzdělávání.

Zatím však není jasné, jakým způsobem chce České vysoké učení technické (ČVUT) budovu získat.

Objekt totiž patří Českým drahám, které ho nabízejí k prodeji už několik let. Požadují ale 27 milionů korun. To že by nádraží za takové peníze koupila škola, je podle vedoucího pracoviště Dopravní fakulty ČVUT v Děčíně Ondřeje Smíška vyloučené.

„Je několik variant, kdo by byl vlastníkem, o tom budeme teprve jednat,“ sdělil Smíšek s tím, že v současné době spěje vše k podpisu memoranda, o němž jednají České dráhy, ČVUT, kraj, město Děčín a Hospodářská rada okresu Děčín.
Memorandum má vybídnout k tomu, aby budova sloužila právě ČVUT. „Poté bychom zadali projekt, který určí, kolik by stála rekonstrukce a následný provoz,“ dodal Smíšek.

Jediný zájemce
Univerzita je zatím jediným zájemcem o nevyužívanou budovu nádraží. České dráhy objekt prodávají, protože ho nepotřebují. Jeho údržba totiž představuje velkou zátěž.

„Jen v posledních pěti letech jsme investovali do nutných rekonstrukcí, například do opravy střechy či do statického zajištění částku převyšující 5 milionů korun,“ řekla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Podle ní se potenciální zájemce hledá jen velmi těžko. „Je to s ohledem k charakteru budovy, která je nejen zdevastovaná, ale od roku 1958 je také kulturní památkou,“ vysvětlila mluvčí.

Dráhy zatím nesleví
I přesto zatím dráhy neuvažují o tom, že by ze svého sedmadvacetimilionového požadavku slevily. „Jsme akciovou společností a svůj majetek můžeme prodávat pouze za ceny stanovené znaleckým posudkem,“ uvedla Pistoriusová.

České dráhy prodávají nemovitosti, které nepotřebují, po celé republice. Jen v Ústeckém kraji je to i s děčínským nádražím dvacet objektů.

Nechybí mezi nimi třeba rekreační středisko v Jiřetíně pod Jedlovou zhruba za milion korun či zdevastovaný rodinný domek v Patokryjích na Mostecku za 90 tisíc korun.

Děčínské východní nádraží s cenou 27 milionů korun je nejdražší nabízenou nemovitostí v celém Ústeckém kraji.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/
Foto: aleso