Rubriky
Politika Zprávy

Krajský soud rozhodl. Severočeši.cz nemohou jít do voleb v Ústeckém kraji

krajsky-soudLidé v Ústeckém kraji nebudou moci volit kandidáty hnutí Severočeši.cz. Dnes (6. 10.) o tom rozhodl krajský soud. Řešil spor dvou větví hnutí představovaný dvěma místopředsedy ‒ jeden kandidátku stáhl, druhý postup krajského úřadu zažaloval. Soud v Mostě zároveň dnes rozhodl o několikaletém sporu uvnitř hnutí.

Přehrajte si celý příspěvek

Zmatky okolo kandidátek byly proto, že nebylo jasné, kdo je oprávněný za hnutí jednat. Soud totiž v létě zrušil jednání valné hromady z února 2014, kde bylo mj. zvoleno nové vedení, stanovy apod. V rejstříku ministerstva vnitra není u hnutí zapsán předseda, ale má dva první místopředsedy: Hanu Jeníčkovou a Jiřího Zelenku.

O tom, že Zelenka není, s ohledem na předchozí rozhodnutí, prvním místopředsedou, dnes rozhodl mostecký soud ‒ zatím jen nepravomocně.

Minulý čtvrtek se stalo, že Hana Jeníčková na krajském úřadě z pozice místopředsedy odvolala volebního zmocněnce i jeho náhradníka, prohlásila se za zmocněnkyni a stáhla z krajských voleb celou kandidátku Severočechů.cz. Krajský úřad se řídil zápisem v rejstříku ministerstva vnitra a vydal informaci o stažení kandidátky.

Hana Jeníčková tak jednala proto, že, podle ní, zrušením volby vedení v roce 2014 byly veškeré kroky tohoto vedení neplatné, tedy i podání kandidátky. Totéž udělala na mosteckém magistátu s kandidaturou Aleny Dernerové do Senátu. Zástupce druhého tábora v hnutí, také místopředseda, Jiří Zelenka hned druhý den na obou úřadech tyto kroky zpochybnil.

Koho tedy lidé budou moci volit a koho ne?

V krajských volbách, pokud někdo bude volit hnutí Severočeši.cz, nebude jeho hlas platit. Krajský správní soud žalobu „Zelenkova“ křídla zamítl jako nedůvodnou. Podle mluvčí Marcely Trejbalové soud uznal, že Jeníčková jako místopředsedkyně mohla udělat to, co udělala.

Ve volbách do senátu ve hře zůstává nezávislá senátorka Alena Dernerová navržená hnutím Severočeši.cz. Ta bude moci svůj post obhajovat ‒ úředníci magistrátu v Mostě nebyli podle mluvčí Aleny Sedláčkové schopni bez pochyb určit, kdo může za hnutí vystupovat.

Spory v hnutí budou pokračovat i po volbách

Na Ústecku za Severočechy kandiduje senátor Jaroslav Doubrava, kterého se tyto spory nedotkly.

Ani jeden z táborů Severočechů ale nechce tuto situaci nechat jen tak. Odvolaný kandidát a poslanec Bronislav Švarc dnes potvrdil, že napadnou výsledky voleb a budou požadovat jejich opakování.

Křídlo okolo Hany Jeníčkové se chce bránit kvůli postupu mosteckého magistrátu v případě odvolání kandidatury senátorky Dernerové. Zvažují podat příští týden trestní oznámení na úřednici v magistrátě a na Zelenku kvůli maření průběhu voleb ‒ o svém dalším postupu se ale zatím radí s právníky.

Autor: Gabriela Hauptvogelová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever